Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Καμμένος κατά Παυλόπουλου για τη συμφωνία των Πρεσπών
Καμμένος κατά Παυλόπουλου για τη συμφωνία των Πρεσπών

Καμμένος κατά Παυλόπουλου για τη συμφωνία των Πρεσπών

«Για πρώτη φορά Αρχηγός κράτους δέχεται να υπογράψει διμερή συμφωνία που ο ομόλογος του έχει αρνηθεί να υπογράψει και να νομιμοποιήσει» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος .

«Κρίμα κ. πρόεδρε…..το περίμενα….» προσθέτει ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Αντιπαράθεση ΝΔ – ΥΠΕΞ για την αναφορά της Αγκυρας σε «»

«Μια δύσκολη περίοδος για τα ελληνικά συμφέροντα άρχισε» εκτιμά ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι «φαίνεται να διαμορφώνεται η στενή συνεργασία Άγκυρας-Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ … όχι προς όφελος των ελληνικών προτεραιοτήτων στα ζητήματα ασφάλειας».

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Β΄Αθηνών δήλωσε:

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της κυβερνητικής υπογραφής στο νόμο που κύρωσε την επιζήμια , οι δήθεν βαθυστόχαστες εκτιμήσεις και Κοτζιά για τη στάση της ς καταρρέουν.Η Άγκυρα αγνοεί επιδεικτικά το “Βόρεια ” και επιχαίρει για την επικείμενη ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Ήδη φαίνεται να διαμορφώνεται η στενή συνεργασία Άγκυρας-Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ. Προφανώς όχι προς όφελος των ελληνικών προτεραιοτήτων στα ζητήματα ασφάλειας. Ποιά θα είναι η στάση των Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος;Ένα είναι σίγουρο: Μια δύσκολη περίοδος για τα ελληνικά συμφέροντα άρχισε».

Απάντηση κύκλων του ΥΠΕΞ
«Ξέρουμε πολύ καλά πώς αποκαλεί η τη γείτονα τόσο χρόνια διαχείρισης του ονοματολογικού από ΝΔ και ΟΚ. Να δούμε αν θα πέσει μέσα ο κ. Κουμουτσάκος και θα συνεχίσει με αυτήν την ονομασία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας στον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ και σημειώνουν:

«Ξέρουμε επίσης πώς αναπτύχθηκαν οι σχέσεις πΓΔΜ-Τουρκίας τα περασμένα χρόνια επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΟΚ. Η εταιρική σχέση Ελλάδας-πΓΔΜ που εγκαινιάζεται με τις Πρέσπες θέτει τις σχέσεις των δύο χωρών σε νέες βάσεις και σε σχέση με τον περιφερειακό διάλογο. Ας πάψει επιτέλους η ΝΔ να αναζητά φόβητρα σε μια μικρή βόρεια χώρα για να τροφοδοτήσει σκοπίμως αναχρονιστικούς εθνικισμούς».

Το νέο tweet του Ζάεφ για την «Μακεδονία»

Στην «Μακεδονία» η οποία «αποτελεί μέρος του παγκόσμιου δημοκρατικού κόσμου» αναφέρεται σήμερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Μέσα από το Twitter, ο Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε κάλεσμα στους επενδυτές να στηρίξουν την οικονομία της χώρας του, ανεβάζοντας παράλληλα βίντεο από τις πρόσφατες επαφές του στο Νταβός.

«Η Μακεδονία αποτελεί μέρος του παγκόσμιου δημοκρατικού κόσμου. Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τώρα είμαστε μια σταθερή και ασφαλής χώρα. Πάμε μπροστά, ήρθε η ώρα για την οικονομία!» έγραψε χαρακτηριστικά.

Embedded video

Για να τεθεί σε ισχύ η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα πρέπει να ακολουθηθεί μία σειρά από βήματα.

Αρχικά, η  Ελλάδα θα ενημερώσει την ΠΓΔΜ με ρηματική διακοίνωση και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της.

Πρώτος θα ενημερωθεί ο ΟΗΕ ο οποίος ήταν και ο διαμεσολαβητής των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, ενώ στη συνέχεια θα έρθει στη Βουλή το Πρωτόκολλο Εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Μόλις κυρωθεί και αυτό, τότε θα τεθεί αμετάκλητα σε ισχύ η και οι συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα η χώρα να ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στις διμερείς σχέσεις της και έτσι θα αναγνωρίζεται από χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Τα επίσημα έγγραφα της ΠΓΔΜ για διεθνή χρήση και όσα εσωτερικά έγγραφα προορίζονται για διεθνή χρήση θα πρέπει να αλλάξουν το όνομα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εντός πέντε ετών από την ημέρα έναρξης της Συμφωνίας.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση