Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Καμία ενημέρωση Κυρ. Μητσοτάκη για τη συμφωνία»
«Καμία ενημέρωση Κυρ. Μητσοτάκη για τη συμφωνία»

«Καμία ενημέρωση Κυρ. Μητσοτάκη για τη συμφωνία»

Ουδέποτε ο πρόεδρος της .Δ. ενημερώθηκε από την κυβέρνηση ή από την Αρχιεπισκοπή για τη συμφωνία που ανακοίνωσαν ο Αλέξης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, διαμηνύουν από την Πειραιώς, επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία της .Δ. με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών.

Και ενώ η Αρχιεπισκοπή διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες και διαλόγους που δημοσιεύθηκαν στον φιλοκυβερνητικό Τύπο σχετικά με συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο προ των ανακοινώσεων –«τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», σημείωσε το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής–, πηγές της Πειραιώς υπογράμμιζαν ότι ο πρόεδρος της έχει συχνές συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, τις οποίες ουδέποτε κρύβει.

Σχολίαζαν μάλιστα ότι οι «δήθεν αποκαλύψεις», οι οποίες συνδέουν τη διαφωνία των μητροπολιτών για τη συμφωνία με πιέσεις της , δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης, «μπροστά στη νέα διαπραγμάτευση που θέλησε να κάνει». Επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε καμία προηγούμενη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Αρχιεπισκοπή για την επίμαχη συμφωνία, θύμιζαν ότι το ζήτημα της αλλαγής του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών «κάηκε» από ομόφωνη της Ιεραρχίας, κάτι που θα καθιστούσε, εκτιμούν, εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει μόνη της η κυβέρνηση, δεδομένου ότι η προϋπόθεση ήταν να εγκριθεί από την Ιεραρχία. «Είναι σαν να λέει η κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσει μια μη συμφωνία. Διότι αν αυτή αφορά μόνο την εκκλησιαστική περιουσία, τότε δεν ισχύει», σημείωναν χαρακτηριστικά.

«Το αν οι μητροπολίτες άκουσαν ή όχι τις αντιρρήσεις των κληρικών τους, αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά τους μητροπολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Σπυράκη. Και προσέθεσε: «Εμείς ως πολιτικό κόμμα διαφωνούμε απόλυτα με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών. Δεν θέλουμε να οδηγηθούν στην ανασφάλεια προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προσλάβει άλλους 10.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο προεκλογικά. Δεν είναι δυνατόν οι Ελληνες φορολογούμενοι να πληρώσουν και τους κληρικούς με τη μορφή της επιχορήγησης προς την Εκκλησία και να πληρώσουν και τους επιπλέον υπαλλήλους που ετοιμαζόταν να προσλάβει η κυβέρνηση στη θέση των κληρικών» (ρ/σ Thema).

Στο μέτωπο της οικονομίας, δεν ήταν τυχαία η του προέδρου της Ν.Δ. να συναντηθεί χθες με τον διοικητή της Τράπεζας της ς με βασικό θέμα στην ατζέντα τα κόκκινα δάνεια. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως επισημάνει τη σημασία της ρευστότητας στην οικονομία και της αντιμετώπισης της «βόμβας» των κόκκινων δανείων και η χθεσινή συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα έγινε με αφορμή το γεγονός ότι η ΤτΕ θα ανακοινώσει την Πέμπτη την τελική εισήγησή της για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, οπότε και η Ν.Δ. θα τοποθετηθεί επισήμως επ' αυτής.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος συνοδευόταν από τον τομεάρχη Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον διευθυντή του γραφείου του Στέλιο Πέτσα, χαρακτήρισε τη ρευστότητα «αναγκαία προτεραιότητα για την ανάκαμψη της οικονομίας», προσέθεσε, ωστόσο, ότι «χρειάζεται μια τολμηρή, αλλά δίκαιη ρύθμιση των κόκκινων δανείων για την πραγματική ελάφρυνση των νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Μητροπολίτης Δωδώνης: Η συμφωνία κάηκε με τις «10.000 προσλήψεις»

Αιχμές κατά Ιεραρχών που αποπειράθηκαν να μπουν σε μάχη διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, άφησε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος που εξαπέλυσε επίσης βολές κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου, υποστηρίζοντας ότι «έκαψε» τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου με τις δηλώσεις του.

«Ο Αρχιεπίσκοπος έπραξε άριστα» δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για τους χειρισμούς του κ. Ιερώνυμου στο θέμα. «Κάποιοι βγήκαν την ευκαιρία να μπουν στη μάχη της διαδοχής… Τους εκτιμώ, η φιλοδοξία δεν είναι κακό πράγμα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Ιερώνυμου που είχαν δημιουργήσει κλίμα κλεισμένης συμφωνίας ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε: «Άλλο τα λόγια, άλλο τα γραπτά. Ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με άλλους κάνανε πλάνο. Και το πλάνο λέει ότι δεν ισχύει η συμφωνία αν δεν εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα», επεσήμανε ο Μητροπολίτης Δωδώνης.

Επικριτικός ήταν ο κ. Χρυσόστομος για τους κυβερνητικούς χειρισμούς: «Το θέμα κάηκε όταν βγήκε ο κ. Τζανακόπουλος και είπε ότι απολύονται 10.000 … Έδωσε ελπίδα σε 10.000 ανθρώπους και “κρέμασε στα μανταλάκι” 10.000 κληρικούς», σημείωσε ο  κ. Χρυσόστομος που επέμεινε ότι οι 10.000 θα πληρώνονται με επίδομα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση