Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κάλεσμα της κοινωνικής συμμαχίας για λαϊκό ξεσηκωμό
Κάλεσμα της κοινωνικής συμμαχίας για λαϊκό ξεσηκωμό

Κάλεσμα της κοινωνικής συμμαχίας για λαϊκό ξεσηκωμό

Σε λαϊκό ξεσηκωμό καλούν εργάτες, ανυς και σύσσωμη την κοινωνία, οι 17 φορείς που συνέστησαν την «κοινωνική συμμαχία» που σήμερα έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΒ, ενόψει της πανεθνικής κινητοποίησης την Τετάρτη 30 Μαΐου  στις 9.00 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος έκανε λόγο  για μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε σε πανελλαδικό επίπεδο από σειρά φορέων για μια πανεθνική ημέρα δράσης και αγώνα που δίνεται απέναντι σε  ένα σκηνικό άγριας λιτότητας φορολόγησης και ανεργίας.

Ο ίδιος είπε ότι έγιναν δύο συσκέψεις στο ΕΚΒ για να υπάρχει συνέχεια κοινωνικής συμμαχίας όχι μόνο των φορέων αλλά και  κοινωνικών ομάδων που θέλουν να συμμετέχουν με προτάσεις και πρόσθεσε: «Δεν είναι μια ημέρα δράσης που θα κάνουμε στην Πλατεία Ελευθερίας στις 9 πρωί . Θα  έχει συνέχεια με συσκέψεις, προβληματισμούς για να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα. Εκ μέρους της  διοίκησης του ΕΚΒ καλώ όλους να παραβρίσκονται στην πλατεία Ελευθερίας στις 9 π.μ, εργαζόμενοι  και άνεργοι που ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Η εργατική τάξη έχει πληγεί ιδιαίτερα, έχουν υποστεί μειώσεις μισθών, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες εργασίες με μνημόνια και νομοσχέδια. Αυτή η άγρια πολιτική λιτότητας των κυβερνήσεων μνημονίων δεν θα αλλάξει αν δεν ορθώσουμε ανάστημά μας   και συμμετέχουμε στην απεργία της ΓΣ. Να δώσουμε μήνυμα κοινωνικής συμμαχίας που να έχει συνέχεια σε ζητήματα που θα αναδείξουμε στην τοπική κοινωνία.

Η πρόεδρος της ΔΕ του Τ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα ανέφερε: «Το Μαγνησίας βρίσκεται εδώ ενώνοντας τις δυνάμεις των επιστημόνων, με όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται από αβάσταχτη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους συναδέλφους. Πρέπει να είναι δυναμική η κινητοποίηση. Δεν αντέχουμε άλλο, επιστήμονες και όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι. Η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά με αναπτυξιακά μέτρα αυτού του τύπου. Είμαστε  υπέρ  της ανάπτυξης, προόδου, ς και να γίνει κατανοητό ότι ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλη φορολόγηση και ανέχεια με συνέπεια αυτό να έχει αντίκτυπο στην οικονομία  της χώρας  και σε κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Βόλου Χρ. Στρατηγόπουλος δήλωσε πως ο  Δ.Σ.Β. ως συμμέτοχος στην ολομέλεια δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας, συμμετέχει σε αυτό το ενδιαφέρον κοινωνικό και πολιτικό πείραμα της κοινωνικής συμμαχίας. «Είναι μια σύμπραξη φορέων που έχουν διαφορετική αφετηρία και το στοίχημα είναι να μπορέσουν να βρεθούν από άποψη ιδεών και προτάσεων για να αντιμετωπίσουν ως εταίροι   ζητήματα που τους αφορούν, χωρίς της πολιτειακής εξουσίας,  να οργανώσουν κοινωνικό διάλογο» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Σημασία μεγάλη έχει η συμμετοχή  μας. Στο δίλημμα συνθέτουμε ή ο καθένας ακολουθεί  το δρόμο του, ακολουθούμε το δρόμο της σύνθεσης. Όσο και να είναι τα διαφορετικά τα σημεία ανάγνωσης της κοινωνικής πραγματικότητας, όλα αυτά που μας ενώνουν  είναι περισσότερα. Θα προσπαθήσουμε με όλους τους φορείς που συμμετέχουν να συνθέσουμε και θα αποδειχθεί αν αυτή η επιλογή προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μία πρόκληση που θα πρέπει να έχει διάρκεια  και να προκύψει μέσα από δι ένα κείμενο θέσεων, αρχών και κυρίως προτάσεων. Γιατί δεν αρκούν διαπιστώσεις, αλλά συγκεκριμένη πρόταση».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφ. Πλαστάρας τόνισε: «Αργήσαμε αλλά όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι σωστό. Ξεκίνησε η προσπάθεια από τους τριτοβάθμιους φορείς. Στο Βόλο υπάρχει προϊστορία, μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που έκαναν όμως …κοιλιά. Ενωνόμαστε εκ νέου όλοι οι φορείς».

Ο ίδιος είπε πως το πρωί συζητούσε με συνάδελφο επαγγελματία που του είπε ότι  έφθασε η στιγμή να ντρεπόμαστε να βλέπουμε παιδιά μας όταν ρωτάνε τι θα φάνε για δεκατιανό. Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να αγγίξει όλους που έχουν ή δεν έχουν πρόβλημα. Πρέπει να συμμετέχουν όλοι μαζικά στην κινητοποίηση της 30ης Μαΐου.

Τέλος άφησε αιχμές κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «  Απευθύνω μήνυμα σε όλους που θέλουν να πατούν και στις δύο βάρκες. Αυτό Δεν γίνεται. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε εκδηλώσεις που εκφράζουν αντίσταση και να παράλληλα να υποστηρίζουν κυβερνητικές πολιτικές, δημιουργείται θέμα».

Ακολούθως ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Απ. Οντόπουλος ανέφερε πως 300.000 επιχειρήσεις έκλεισαν και πως η επόμενη μέρα βρίσκει άλλες τόσες να υπολειτουργούν. Επίσης μίλησε για  απορυθμισμένη αγορά και ο εμπορικός κόσμος καλείται να επιχειρήσει  σε αγορά που χάνει αντί  να κερδίζει. Κατάσταση στο απροχώρητο.Οι υγιείς δυνάμεις του τόπου είπαμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ούτως ώστε να πούμε όχι στη λιτότητα, την υπερφορολόγηση και στα προβλήματα κάθε κλάδου. Καλούμε τα μέλη  μας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις εκείνης της ημέρας. Απαιτείται ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αρ. Μπασδάνης  σημείωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που επιτέλους μετά από 10 χρόνια ύφεσης υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς για μία εναλλακτική πρόταση όλα τα οικονομικά επίπεδα . Είναι μια  προσπάθεια αξιέπαινη και να στηριχθεί από όλους. Επιτέλους βγαίνει όλος ο παραγωγικός κόσμος ενιαίος ως μια γροθιά απέναντι σε αυτά που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία. Είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Με μια συνδιαμόρφωση όλων των προτάσεών μας θα αλλάξει αυτό που λέμε ελληνική πραγματικότητα. Ζούμε, ιδιαίτερα μετά την πρωτοχρονιά, τρομακτική μείωση του τζίρου, ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν λειτούργησε αλλά δημιούργησε προβλήματα σε υγιείς επιχειρήσεις, υπάρχει  παντελής έλλειψη ρευστότητα στην αγορά. Το ισοζύγιο σε ενάρξεις τους τελευταίους πέντε μήνες είναι θετικό ανάλογα με διακοπές, αλλά η πραγματικότητα διαφορετική. Σοβαρό πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις που ξεκινούν τώρα τη δραστηριότητά τους δεν έχουν να δώσουν προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ. Η ίδια η δραστηριότητά τους στηρίζεται σε εισαγωγή ξένων προϊόντων».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος» Πέτρος Μπέλλος είπε: «Στην πανεθνική ημέρα δράσης συμμετέχουν τα ΑΜΕΑ Ελλάδας. Το μοναδικό σωματείο κινητά αναπήρων στη Θεσσαλία δεν θα μπορούσε να απέχει».

Ο πρόεδρος της β' ΟΕΒΕΜ Κων.  Τσουράπας τόνισε:  «όλοι μαζί να συμμετέχουμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Βάιος Κουκλουμπέρης αναφέρθηκε στο πρόβλημα του δημογραφικού  και πρόσθεσε: «Στην γιορτή των πολυτέκνων θυμήθηκαν τι είπε ο πρωθ. Η μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα που υπέστη τη λαίλαπα των μνημονίων είναι οι πολύτεκνοι. Δεν μπορούσαμε σε αυτό το κάλεσμα να μην είμαστε τες. Σε όλα αυτά τα αιτήματα το πρόβλημα του δημογραφικού αναδεικνύεται .

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Σούλα Βακουφτσή είπε: «Στο κάλεσμα της πανεθνικής συμμαχίας συμμετέχουμε κι εμείς ως τρίτεκνοι διότι το δημογραφικό είναι η ωρολογιακή βόμβα στην Ελλάδα. Τα παιδιά μας είναι άνεργα, φεύγουν στο εξωτερικό και ο πρωθ μας είχε τάξει λαγούς και δεν γίνεται τίποτα. Γι' αυτό θα συμμετέχουμε δυναμικά στην πανεθνική ημέρα δράσης».

Ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης Ι. Γρηγορίου έκανε λόγο για προχειρότητα στην οργάνωση της κινητοποίησης και πρόσθεσε: « χαιρετίζω όλους για την προσπάθεια. Απευθύνομαι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και οργανώσεις που ανήκουμε,  που έχουν υποστεί αλλεπάλληλες αποτυχίες και ειδικά στην Αθήνα. Εμείς συμμετέχουμε, αλλά οι επαγγελματίες έχουν σιχαθεί τα ψέματα. Ενώ έχουν ειδοποιηθεί 15 μέρες πριν, έχουμε μια κινητοποίηση πρόχειρη και ανοργάνωτη. Δεν προλαβαίνει να το μάθει ο κόσμος και οι επαγγελματίες. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στα ανώτατα επίπεδα που παίρνουν αποφάσεις. Αν δεν βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο σε αυτούς θα συνεχίσουν να το βάζουν σε μας. Ζούμε αργό θάνατο. Είμαι θυμωμένος και δεν έχω εμπιστοσύνη  στα τριτοβάθμια όργανα. Πρέπει να έχουμε μαύρες σημαίες και στο συλλαλητήριο και στα μαγαζιά μας. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε συνεχόμενες δράσεις και δίωρες τάσεις εργασίας».

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ Φιλ. Κωνσταντινίδης σημείωσε: «Δεν είναι τόπος προβολής κανενός, αλλά χώρος προβολής αιτημάτων όλων των εργαζομένων που ανησυχούν για βασικά θέματα. Στους δημοσίους υπαλλήλους, ό,τι έχει να κάνει με αξιολόγηση, νόμο Κατρούγκαλου, τους μισθούς,   δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίζει ότι θα υπάρχουν συνταξιούχοι με 300 ευρώ μισθό. Αύριο όταν δεν υπάρχει όραμα και ελπίδα. Μήνυμα μετά από τόσα χρόνια πρέπει να υπάρχει κάτι για να συνεχίζει το αύριο και αυτή είναι η νεολαία μας που σε τεράστιο ποσοστό  είναι άνεργη. Η ανεργία, λιτότητα, υπερφορολόγηση είναι  κοινός παρονομαστής όλων μας».

Η πρόεδρος του συλλόγου Ατόμων με μεσογειακή αναιμία Δέσποινα Λουκάκη επισήμανε: « τα νέα μέτρα είναι χειρότερα ώστε όλοι οι άνθρωποι να μην μπορούν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς. Εμείς περισσότερο, κάποια χρήματα τα χρειάζονται για τις έξτρα ανάγκες της υγείας τους. Δύσκολο να επιβιώσουν πολλοί άνθρωποι και ειδικά εμείς. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε εκεί. Πέρα από τα ΑμεΑ , όλοι ζούμε σε εξαθλίωση. Δεν εργάζεται κανένας σε κάποιες οικογένειες και παρακαλάμε για 200 ευρώ και 300 μια δουλειά. Αυτό δεν είναι λύση. Και πρέπει όλοι ενωμένοι να παλέψουμε για κάτι καλύτερο».

Τέλος η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών θανόντων Μαρία Καραγκούνη  είπε πως οι χήρες αντιμετωπίζουν προβλήματα από το  νόμο Κατρούγκαλου και πρόσθεσε: « Καταργούν συντάξεις, οι γυναίκες θα μείνουν χωρίς σύνταξη από 2019. Για μένα  σε τρία χρόνια θα σταματήσει η σύνταξη και θα την ξαναπάρω όταν φθάσω 67ετών. Δεν σέβονται κανένα. Εμείς θα είμαστε στους δρόμους μέχρι να δικαιωθούμε.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση