Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κακοκαιρία «Ελπίς»: Μεταφορά πολικών αερίων μαζών προς την Ελλάδα
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Μεταφορά πολικών αερίων μαζών προς την Ελλάδα

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Μεταφορά πολικών αερίων μαζών προς την Ελλάδα

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει τη μεταφορά πολικών αερίων μαζών προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Αιτία για αυτή τη σημαντική ψυχρή εισβολή είναι ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου πάνω από την Ευρώπη.

Ο αερο είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αερο εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

kakokairia-elpis-metafora-polikon-aerion-mazon-pros-tin-ellada0

Αυτός ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου, που λαμβάνει ήδη χώρα, «πηδαλιουχεί» τη δημιουργία ενός μεγάλης ς και επίμονου διυ ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, ευνοώντας έτσι την επικράτηση βορείων ανέμων και την μεταφορά αερίων μαζών πολικής προέλευσης προς τη χώρα μας για αρκετές ημέρες.

Η της ς θα ξεκινήσει σταδιακά από σήμερα, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από βορρά προς νότο. Καθώς αυτό θα κινείται νότια, αναμένονται αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην .

Παράλληλα με την πτώση της ς από βορρά προς νότο μετά τις απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Έτσι τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε πεδινά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και στα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση