Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κακοκαιρία Ελπίδα: Στη δίνη του χιονιά η χώρα
Κακοκαιρία Ελπίδα: Στη δίνη του χιονιά η χώρα

Κακοκαιρία Ελπίδα: Στη δίνη του χιονιά η χώρα

Γενική αργία αύριο παντού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» από την Αττική, με τις πολύ πυκνές χιονοπτώσεις να έχουν «παραλύσει» το λεκανοπέδιο, προκαλώντας τεράστια προτα σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας.

Όπως έγινε γνωστό, λόγω της κακοκαιρίας, αύριο Τρίτη θα ισχύσει γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία κινητο και δυνάμεων του στρατού στην Αττική Οδό στην μάχη για το απεγκλωβισμό των πολιτών. Η επιχείρηση γίνεται από έξι σημεία.

Ανακοίνωση της Αττικής Οδού για το χάος στον αυτοδρομο

Στη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του χάους που έχει δημιουργηθεί στην Αττική Οδό, προχώρησε με νέα ανακοίνωση της η διαχειρίστρια εταιρεία, ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία.

Παράλληλα, η εταιρεία αναφέρει ότι μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα.

Η ανακοίνωση:

«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Α.Ο. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προτος με ασφάλεια».

Στυλιανίδης: Δύσκολη νύχτα

Για μια πολύ δύσκολη ημέρα έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης κατά την για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι έως αύριο οι συνθήκες θα είναι αντίξοες σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική.

Από αύριο το μεσημέρι στην Αττική τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αλλά θα υπάρχει πρόβλημα από τον παγετό, είπε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Αττική Οδό όπου δυστυχώς η εταιρία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό παρά τις συσκέψεις στις οποίες υποσχέθηκαν ότι θα έχουν επάρκεια μέσων, συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου στον πρωθυπουργό».

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε συγγνώμη από όσους ταλαιπωρούνται και είπε ότι γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού από τροχαία και πυροσβεστική από την Αττική Οδό.

Πρόσθεσε ότι αν λειτουργούσε σωστά η εταιρεία διαχείρισης δεν θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα αυτή την στιγμή.

Είπε ακόμα ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι λιγοστά και αντιμετωπίστηκαν κυρίως στην Εύβοια, ενώ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης.

kakokairia-elpida-stin-dini-toy-chionia-i-chora-lepto-pros-lepto-oi-exelixeis0

Εισαγγελική παρέμβαση

Εισαγγελική παρέμβαση σημειώθηκε για το χάος που επικράτησε λόγω της χιονόπτωσης στην Αττική Οδό, καθώς η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της ς Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε έρευνα για αναζήτηση ευθυνών για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Σε απόγνωση οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των οδηγών που από το πρωί της Δευτέρας έχουν εγκλωβιστεί στην Αττικό Οδό λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Οι εικόνες που καταγράφονται από το πρωί δεν θυμίζουν σε τίποτα έναν σύγχρονο δρόμο μίας ευρωπαϊκής χώρας με τους οδηγούς να έχουν φθάσει στα όρια τους καθώς παραμένουν στάσιμοι επί ώρες χωρίς φαγητό και νερό.

Οδηγοί μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλαν ότι είναι από τις 13.00 το μεσημέρι «κολλημένοι» και δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Στο μεταξύ τα εκχιονιστικά που πήγαν να ανοίξουν τον δρόμο εγκλωβίστηκαν και αυτά.

Παράλληλα οδηγοί μιλώντας στο Open ανέφεραν πως ξεκίνησαν από το Λαύριο στις 9.00 το πρωί και μπήκαν στην Αττική Οδό χωρίς να τους ενημερώσει κανείς πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε προάστια της ς

Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περιοχές του κέντρου αλλά και στα βόρεια προάστια καταγράφονται το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ βυθίσεις τάσης σημειώνονται στα νότια.

Διακοπές σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνονται στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ιωνία, το Χαλάνδρι, τα Πατήσια, το Παγκράτι.

Μικρότερης έκτασης τοπικές βλάβες σημειώνονται σε πολλές περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία.

Τα συνεργεία του είναι σε επιφυλακή για να παρεμβαίνουν άμεσα, όπου είναι δυνατή η πρόσβαση στα σημεία των βλαβών.

kakokairia-elpida-stin-dini-toy-chionia-i-chora-lepto-pros-lepto-oi-exelixeis2

Αντιολισθητικές αλυσίδες ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας – Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ

Τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Αττικής, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας ζητά η ΓΑΔΑ, λόγω της κακοκαιρίας Ελπίς.

Ειδικότερα, η ΓΑΔΑ επισημαίνει ότι «λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται στο Νομό Αττικής, τονίζεται ότι απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας».

kakokairia-elpida-antiolisthitikes-alysides-akoma-kai-sto-kentro-tis-athinas-i-anakoinosi-tis-gada0

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας Αττικής, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος άνω των 3,5 τόνων στην Αττική Οδό, στη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού και στην περιφερειακή Αιγάλεω, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την Παιανία έως τη Μεταμόρφωση, ενώ πραγματοποιούνται αντιδρομήσεις στις εξόδους αυτής.

Πολύ δύσκολη είναι η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Μεσογείων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το Πεντάγωνο έως την οδό Μιχαλακοπούλου, καθώς και στη λεωφόρο Βασιλίσσης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το Σύνταγμα.

Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου καθώς στις Λ. Β. Αμαλίας, Λ. Αλεξάνδρας, Λ. Ποσειδώνος, Λ. Κηφισίας, καθώς και στις οδούς Πειραιώς, Σταδίου και στον ευρύτερο κεντρικό τομέα Αθηνών.

Νωρίτερα, στην Αττική, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί:

Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

  • Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών. (Aπό 07:20΄ ώρα της 22-01-2022)
  • Διονύσου, από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο. (Πεντέλη). (Από 08:00΄ ώρα της 24-01-2022)
  • Ν.Ε.Ο.Α.Λ και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, από στο ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060), μέχρι την χ/θ 58,520 (όρια Αττικής) απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. (Από 08:00΄ώρα της 24-01-2022)
  • Επί της συνέχεια της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό. (Από ώρα 09:20΄ της 24-01-2022)
  • Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την περιοχή της Ανατολής Ν. Μάκρη προς την Πεντέλη. (Από ώρα 09:20΄ της 24-01-2022)
  • Ανωνύμου οδού (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος Καλοπούλα προς τον Υμηττό. (Από ώρα 09:30΄ της 24-01-2022)
  • Λ. Φυλής, από το ύψος της ταβέρνας « Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. (Από ώρα 10:35΄ της 24-01-2022)
  • Τατοΐου από το ύψος της οδού Χλόης έως τα Βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (Από 10:30 ώρα της 24-01-2022)
  • Τατοϊου από το ύψος του οικισμού Άγιος Μερκούριος έως το ύψος της Ιπποκράτειου πολιτείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.(Από 10:30΄ ώρα της 24-01-2022)
  • Ε.Ο. Οινόης – Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία. (Από 11:55΄ώρα της 24-01-2022).
  • Ε.Ο. Μεγάρων- Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 12ο χλμ. θέση Λούμπα προς τα Μεγαρα. (Από 11:55 ώρα της 24-01-2022)
  • Λ. Παν. Κανελλοπούλου και στα δύο ρεύματα, από την οδό Πίνδο προς την περ. Υμηττού. (Από 12:05΄ώρα της 24-01-2022).
  • Επί της Λ. Ελ. Βενιζέλου (Ηλιούπολη) , και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περ. Καρέα. ( Από 12:05΄ ώρα της 24-01-2022).
  • Την προσωρινή και πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, τα οποία δεν φέρουν
  • αντιολισθητικές αλυσίδες για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από σήμερα 24-01-2022 και ώρα 08:40΄ έως ύφεσης των φαινομένων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών, στο τμήμα της από τη χ/θ. 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

kakokairia-elpida-stin-dini-toy-chionia-i-chora-lepto-pros-lepto-oi-exelixeis4

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Προβλήματα ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας εντοπίζονται αυτήν την ώρα, σύμφωνα με την ΔΕΔΔΗE, στην Αττική, σε τμήματα των περιοχών Ανθούσα, Νταού Πεντέλης και Μαραθώνα.

Τα προβλήματα αποδίδονται, κατά κύριο λόγο, σε βλάβες από πτώσεις κλαδιών ή δένδρων στα καλώδια του δικτύου διανομής.

Νωρίτερα, προβλήματα ηλεκτροδότησης στη χαμηλή τάση παρουσιάστηκαν σε Καλλιθέα, Κουκάκι, Παλλήνη.

Η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν με τις πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ μεγάλες ποσότητες χιονιού αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες στην Εύβοια.

Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, με χαμηλότερο υψόμετρο.

Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Τι θα γίνει με την εργασία

Ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Κατά τα άλλα ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί σχετικά με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων συνθηκών» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.

Μέσω τηλεργασίας θα πραγματοποιηθεί λόγω της κακοκαιρίας η λειτουργία των Δημόσιων Υπηρεσιών από τους υπαλλήλους, των οποίων η φύση των καθηκόντων τους το επιτρέπει, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση