Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κακοκαιρία: Αγωνία για εγκλωβισμένους στον Αλμυρό Μαγνησίας
Κακοκαιρία: Αγωνία για εγκλωβισμένους στον Αλμυρό Μαγνησίας

Κακοκαιρία: Αγωνία για εγκλωβισμένους στον Αλμυρό Μαγνησίας

Τα ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα που προκαλεί ο «Ιανός», αναμένεται μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου να πλήξουν με μεγάλη διάρκεια τα περισσότερα τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, την Εύβοια, καθώς επίσης τις Βόρειες και Δυτικές Κυκλάδες και παροδικά το ότιο Ιόνιο, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Στις περιοχές που αναμενόταν να επηρεαστούν, συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται νοτιότερα και το βράδυ θα επηρεάσουν τα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.

Σημειώνεται πως από το απόγευμα της Παρασκευής τα εντονότερα προβλήματα καταγράφονται στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ στον Αλμυρό Μαγνησίας σήμανε συναγερμός για εγκλωβισμένους. Από την σφοδρότατη καταιγίδα καταστράφηκε το εργοτάξιο στην λιμνοδεξαμενή του Ξηριά, στον Αλμυρό, με τρεις εργαζομένους να εγκλωβίζονται στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν επίσης λόγο για τουλάχιστον έναν αγνοούμενο στο Μουζάκι Καρδίτσας.

 

Φόβοι για τη λιμνοδεξαμενή στον Αλμυρό – Συναγερμός για εγκλωβισμένους

Ζημιές σε υποδομές και οδικό δίκτυο καταγράφεται στον Αλμυρό Μαγνησίας, με τις αρχές να κινητοποιούνται για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί κοντά στην λιμνοδεξαμενή, όταν επιχείρησαν να εγκαταλείψουν το σημείο με αυτοκίνητο.

«Δίνεται μάχη για να σωθούν οι τρεις εγκλωβισμένοι στον Αλμυρό. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ καθώς και ο Στρατός, καταβάλλουν τα μέγιστα. Τα νερά είναι πολύ ορμητικά και δεν μπορούμε να τους απεγκλωβίσουμε», δηλώνει στο CNN Greece o περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο κ. Αγοραστός, την ώρα που ο Ιανός «σφυροκοπά» το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ελλάδας.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν η Πολιτική Προστασία και τεχνικά συνεργεία της Μαγνησίας και του δήμου Αλμυρού, για να αποτρέψουν το σπάσιμο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά και το ενδεχόμενο τα νερά να κατακλύσουν την πόλη του Αλμυρού.Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας βρίσκεται εδώ και ώρες στην περιοχή του Αλμυρού όπου υπάρχουν τρεις εγκλωβισμένοι στο έργο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά, ενώ παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Τους έχουμε απέναντί μας, τους βλέπουμε που είναι πάνω στα δέντρα αλλά τα έντονα φαινόμενα δεν μας επιτρέπουν να πλησιάσουμε. Η ΕΜΑΚ προσπαθεί πλέον με σχοινιά, καθώς το σούπερ πούμα που θα μπορούσε να τους προσεγγίσει, δεν επιτρέπεται να πετάξει λόγω καιρού.», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «τα νερά είναι πάρα πολύ ορμητικά σε όλη την Θεσσαλία. Υπάρχει μεγάλος φόβος και ανησυχία για ζημιές».

Στην περιοχή βρίσκονται η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, καθώς και ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, που συντονίζουν την επιχείρηση για τη διάσωση των τριών ανθρώπων, αλλά και για να επιχωματώσουν εκ νέου τα αναχώματα, προκειμένου να μην σπάσει το φράγμα της λιμνοδεξαμενής, αφού κινδυνεύουν άμεσα να πλημμυρίσουν από νερά οι εργατικές κατοικίες στον Αλμυρό, αλλά και η περιοχή του Βιολογικού.

Από την σφοδρότατη καταιγίδα καταστράφηκε το εργοτάξιο στην λιμνοδεξαμενή του Ξηριά, με τους τρεις εργαζομένους να επιχειρούν να διαφύγουν. Ωστόσο εγκλωβίστηκαν και ειδοποίησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να τους προσεγγίσουν. Η πυροσβεστική που προσπάθησε λίγο νωρίτερα, στάθηκε αδύνατον να τους προσεγγίσει.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη,  δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για να φτάσουμε στους ανθρώπους, αφού το αυτοκίνητό τους έχει παρασυρθεί και στάθηκε αδύνατον να τους προσεγγίσει προς διάσωση ελικόπτερο, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν. Οι τρεις , για να σωθούν, έχουν πιαστεί από τα δέντρα και βρίσκονται μέσα στο νερό. Τους παρέσυρε το ρέμα όταν αποφάσισαν να φύγουν από το εργοτάξιο και εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο για να σωθούν. Καταβάλλονται προσπάθειες να τους προσεγγίσουν η πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ με ερπυστριοφόρο. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά στον Αλμυρό, αφού υπάρχει άμεσος κίνδυνος να υπερχειλίσει ο Ξηριάς στο νότιο τμήμα του Αλμυρού».Τρεις εγκλωβισμένοι στον Αλμυρό

«Δίνεται μάχη για να σωθούν οι τρεις εγκλωβισμένοι στον Αλμυρό .

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ καθώς και ο Στρατός, καταβάλλουν τα μέγιστα.

Τα νερά είναι πολύ ορμητικά και δεν μπορούμε να τους απεγκλωβίσουμε», δηλώνει o περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο κ. Αγοραστός, την ώρα που ο Ιανός «σφυροκοπά» το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ελλάδας.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν η Πολιτική Προστασία και τεχνικά συνεργεία της Μαγνησίας και του δήμου Αλμυρού, για να αποτρέψουν το σπάσιμο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά και το ενδεχόμενο τα νερά να κατακλύσουν την πόλη του Αλμυρού.Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας βρίσκεται εδώ και ώρες στην περιοχή του Αλμυρού όπου υπάρχουν τρεις εγκλωβισμένοι στο έργο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά, ενώ παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Τους έχουμε απέναντί μας, τους βλέπουμε που είναι πάνω στα δέντρα αλλά τα έντονα φαινόμενα δεν μας επιτρέπουν να πλησιάσουμε. Η ΕΜΑΚ προσπαθεί πλέον με σχοινιά, καθώς το σούπερ πούμα που θα μπορούσε να τους προσεγγίσει, δεν επιτρέπεται να πετάξει λόγω καιρού.», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «τα νερά είναι πάρα πολύ ορμητικά σε όλη την Θεσσαλία. Υπάρχει μεγάλος φόβος και ανησυχία για ζημιές».

Η περιοχή επλήγη με σφοδρότητα από καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα, ενώ έχουν σημειωθεί ζημιές σε υποδομές, οδικό δίκτυο και δίδεται μάχη από τις Αρχές, για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί κοντά στην λιμνοδεξαμενή όταν επιχείρησαν να την εγκαταλείψουν με αυτοκίνητο.

Στην περιοχή βρίσκονται από νωρίς η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, καθώς και ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, που συντονίζουν για την διάσωση των τριών ανθρώπων, αλλά και για να επιχωματώσουν εκ νέου τα αναχώματα για να μη σπάσει το φράγμα της λιμνοδεξαμενής, αφού κινδυνεύουν άμεσα να κατακλυσθούν από νερά οι εργατικές κατοικίες στον Αλμυρό, αλλά και η περιοχή του Βιολογικού.

Από την σφοδρότατη καταιγίδα καταστράφηκε το εργοτάξιο στην λιμνοδεξαμενή του Ξηριά, και από την κατάσταση οι τρεις αντιλήφθηκαν τον άμεσο κίνδυνο. Αποφάσισαν να διαφύγουν – εγκλωβίστηκαν ωστόσο, και από εκείνη την ώρα που ειδοποίησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να τους προσεγγίσουν. Η πυροσβεστική που προσπάθησε λίγο νωρίτερα, στάθηκε αδύνατον να τους προσεγγίσει.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για να φτάσουμε στους ανθρώπους, αφού το αυτοκίνητό τους έχει παρασυρθεί και στάθηκε αδύνατον να τους προσεγγίσει προς διάσωση ελικόπτερο, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν. Οι τρεις εργαζόμενοι, για να σωθούν, έχουν πιαστεί από τα δέντρα και βρίσκονται μέσα στο νερό. Τους παρέσυρε το ρέμα όταν αποφάσισαν να φύγουν από το εργοτάξιο και εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο για να σωθούν. Καταβάλλονται προσπάθειες να τους προσεγγίσουν η πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ με ερπυστριοφόρο. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά στον Αλμυρό, αφού υπάρχει άμεσος κίνδυνος να υπερχειλίσει ο Ξηριάς στο νότιο τμήμα του Αλμυρού.

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα, στην περιοχή του Αλμυρού κατέρρευσε η γέφυρα στο Χολόρεμα. Η γέφυρα που κατασκευάσθηκε πριν από επτά περίπου δεκαετίες και συνέδεε τα χωριά Αϊδίνι και Κρόκιο, αποτελώντας μέρος της επαρχιακής οδού Μικροθηβών-Αλμυρού, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον τεράστιο όγκο του νερού από τη σφοδρή βροχόπτωση και κατέρρευσε. Καταστράφηκε και η γέφυρα στον παράδρομο της εθνικής οδού, ενώ η συγκοινωνία Βόλου-Αλμυρού διεξάγεται πλέον μόνο μέσω του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Σε ανοιχτή γραμμής επικοινωνίας ο Αλ. Μεϊκόπουλος

για τις καταστροφές από τον «Ιανό» σε Αλμυρό & ευρύτερη περιοχή

 Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας  βρίσκεται από χθες ο ς Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, το Δήμαρχο  Αλμυρού  Βαγγέλη Χατζηκυριάκο και τον περιφερειακό σύμβουλο της Π.Ε. Μαγνησίας  Γεώργιο Ζώγα προκειμένου  να ενημερώνεται για την κατάσταση και τις ζημιές που προκάλεσε στο πέρασμά του ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Ο κυκλώνας σάρωσε τη βόρεια πλευρά του Δήμου Αλμυρού θέτοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές, το επαρχιακό δίκτυο, την αγροτική οδοποιία και τις καλλιέργειες.

Σε ερώτηση του του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ύψος των ζημιών, η κ. Κολυνδρίνη έκανε μια πρώτη εκτίμηση λέγοντας ότι φθάνουν τα 20.000.000  ευρώ. Ενημερώθηκε ακόμη για την κατάρρευση δρόμων και γεφυρών σε επαρχιακούς δρόμους προς εοχωράκι, Ανάβρα, Ανθότοπο και Νεράϊδα, την κατάσταση της παλαιάς εθνικής οδού από το Αϊδίνιο προς τον Αλμυρό και συζήτησαν με την Αντιπεριφερειάρχη για την αποκατάσταση στην παροχή ρεύματος και νερού στους οικισμούς Ανάβρα, Ανθότοπο,  Νεράϊδα, Χοροστάσι και Αργιλοχώρι.

Για τεράστιους όγκους νερού από τον Όθρυ και τα Φάρσαλα που δημιούργησαν με προβλήματα σε υποδομές, επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο, όπως επίσης και για κοίτες χειμάρρων, που ενώ για δεκαετίες δεν ξεπερνούσαν τα 30-40 μ., έφθασαν μέσα σε λίγες ώρες τα 150-200 μ. έκανε λόγο ο δήμαρχος Αλμυρού.

Ο ρώτησε και ενημερώθηκε για την πορεία της καταγραφής των ζημιών καθώς και για το πότε θα γίνει αναλυτική περιγραφή της καταστροφής στην περιοχή, καθώς και για τα χωριά του Όθρυ που παραμένουν αποκλεισμένα.

Στην  ανάγκη να κηρυχθεί  η περιοχή του Αλμυρού σε κατάσταση  έκτακτης  ανάγκης συμφώνησαν  ο Αλ. Μεϊκόπουλος  και ο περιφερειακός  σύμβουλος  κ. Ζώγας, ο οποίος έδωσε εκτενή εικόνα των ζημιών στο παραλιακό μέτωπο και μίλησε για την προσπάθεια των συνεργείων του Δήμου να αποκαταστήσουν την υδροδότηση στην περιοχή. Τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην άμεση καταγραφή των ζημιών σε υποδομές, δίκτυο και καλλιέργειες.

Ο κ. Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην 32η ΤΑΞ/ΠΝ, την Πυροσβεστική και σε  όλους εκείνους που με γενναιότητα συνέβαλαν στον απεγκλωβισμό των συνανθρώπων μας, καθώς και στα συνεργεία του Δήμου, τηςΠεριφέρειας και της ΔΕΥΑΛ, που προσπαθούν να αποκαταστασήσουν τις ζημίες στην υδροδρότηση και ηλεκτροδότηση των πληγέντων περιόχων.

Ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε  ότι είναι μια μαύρη ημέρα για τους συμπολίτες  μας στον  Αλμυρό με μόνο  θετικό  ότι δε χάθηκαν  ανθρώπινες  ζωές, ενώ τόνισε ότι είναι στο πλευρό  τους και θα εξαντλήσει  όλα τα περιθώρια για τη γρήγορη αποκατάσταση  των ζημιών και την  αποζημίωση  των  πληγέντων  στην  ευρύτερη  περιοχή.

Ο Αλέξανδρος  Μεϊκόπουλος θα μεταβεί άμεσα στην  περιοχή..

Στον Βόλο η καταιγίδα δεν προκάλεσε άλλα προβλήματα, πλην των συνεχών διακοπών στην ηλεκτροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Οι μεγάλες ποσότητες νερού που κατέβασαν οι δρόμοι, απορροφήθηκαν γρήγορα από το αποχετευτικό δίκτυο.

 

 

 

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα, στην περιοχή του Αλμυρού κατέρρευσε η γέφυρα στο Χολόρεμα. Η γέφυρα που κατασκευάσθηκε πριν από επτά περίπου δεκαετίες και συνέδεε τα χωριά Αϊδίνι και Κρόκιο, αποτελώντας μέρος της επαρχιακής οδού Μικροθηβών-Αλμυρού, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον τεράστιο όγκο του νερού. Καταστράφηκε επίσης η γέφυρα στον παράδρομο της εθνικής οδού. Σημειώνεται ότι, λόγω συσσώρευσης υδάτων, νωρίτερα διεκόπη η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ στο ύψος του Αλμυρού Μαγνησίας, στο ρεύμα προς Αθήνα.
Στο σημείο –στη χιλιομετρική θέση 286- υπάρχει συσσώρευση υδάτων. Αργά το βράδυ, η κυκλοφορία διεξαγόταν σε μία λωρίδα.

Στον Βόλο η καταιγίδα δεν προκάλεσε άλλα προβλήματα, πλην των συνεχών διακοπών στην ηλεκτροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Οι μεγάλες ποσότητες νερού που κατέβασαν οι δρόμοι, απορροφήθηκαν γρήγορα από το αποχετευτικό δίκτυο.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας
Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω έντονης βροχόπτωσης και ύπαρξης μεγάλου όγκου υδάτων στο οδόστρωμα, έχει διακοπεί στη 286 χ/θ του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Αλμυρού Μαγνησίας, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, στο ρεύμα προς Αθήνα η κυκλοφορία διεξάγεται σε μια λωρίδα, ενώ παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω της συσσώρευσης υδάτων και να τηρούν τις οδηγίες των αστυνομικών δυνάμεων.

  Αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος στο Βόλο 

Χωρίς ρεύμα έμειναν λίγα λεπτά πριν τις 9.00 το βράδυ περιοχές  του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως τα Παλαιά, η Μεταμόρφωση, αλλά και σημεία της Ν. Ιωνίας, από ζημιά που προκλήθηκε,στο δίκτυο της ΔΕΗ, λόγω της βροχόπτωσης.

Καταστηματάρχες, εκφράζουν  την έντονη δυσαρέσκειά τους κατά της ΔΕΗ, λόγω του ότι αλλοιώθηκαν τα προϊόντα τους.

Λάρισα: Προβλήματα δημιούργησε η βροχόπτωση στη περιοχή των Φαρσάλων

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία και στην περιοχή των Φαρσάλων. Από την έντονη βροχόπτωση έχουν «φουσκώσει» τα ρεύματα, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο οδικό δίκτυο.

Στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου

Μέχρι το μεσημέρι, από τη σφοδρή κακοκαιρία επηρεάστηκαν η Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Μάλιστα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος.

Παράλληλα, λόγω της κακοκαιρίας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας μέχρι το Σάββατο οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες:
  • Ευρυτανία,
  • Φθιώτιδα,
  • Εύβοια,
  • Βοιωτία.

Bυθίσεις σκαφών στη Ζάκυνθο και στο Νυδρί

Τέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας στη Ζάκυνθο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, δύο σκάφη βυθίστηκαν στο λιμενίσκο «Αλυκυανά» Ζακύνθου και δύο στο λιμένα Ζακύνθου, ενώ 14 έτερα σκάφη υπέστησαν .

Επίσης, ένα σκάφος βυθίστηκε, πρωινές ώρες σήμερα, στο λιμένα Νυδρίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση