Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Η κακή κατάσταση των εμπόρων του Βόλου αποτυπώνεται σε έρευνα του Ε.Σ.Β.-Ν.Ι.
Η  κακή κατάσταση των εμπόρων του Βόλου αποτυπώνεται σε έρευνα του Ε.Σ.Β.-Ν.Ι.

Η κακή κατάσταση των εμπόρων του Βόλου αποτυπώνεται σε έρευνα του Ε.Σ.Β.-Ν.Ι.

Σε δεινή  κατάσταση έχουν περιέλθει  οι εμπορικές του Βόλου και της ς, σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου που παρουσιάστηκαν απόψε στο , παρουσία  μετρημένων στα δάκτυλα εμπόρων και απουσία των βουλευτών.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Τσέλιος είπε  ότι η έρευνα περιλαμβάνει τους τζίρους του 2016, την περίοδο των Χριστουγέννων και αποτυπώνει τη δυσκολία των εμπόρων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στην  και στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Όπως εξήγησε από το σύνολο των ερωτήσεων που έγιναν σε 170 διαφόρων κλάδων, το σύνολο έχει αρνητικό πρόσημο και καμία θετικό, ακόμη και αν υπάρχει ελπίδα οι επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες, ενώ πρόσθεσε: «Επειδή κατηγορούμαστε ότι ενδεχομένως λέμε αερολογίες, με την έρευνα αυτή αποδεικνύουμε και με στοιχεία ότι η αγορά πλέον δεν αντέχει τη φορολογική λαίλαπα, την απαξίωση του ιδιωτικού τομέα και πρέπει από αύριο οι βουλευτές, που δεν μας τίμησαν να μας πουν τι θα κάνουν για την ιδιωτικό τομέα».

Μάλιστα άφησε αιχμές κατά των βοουλευτών λέγοντας ότι δεν  προσκλήθηκαν σε κοπή πίτας, αλλά στην παρουσίαση μιας σοβαρής μελέτης  από τους εμπόρους του Βόλου, που θα ήθελαν τουλάχιστον να πληροφορηθούν τι έχουν σκοπό να πράξουν.

Ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Απ. Οντόπουλος είπε ότι η έρευνα αποτυπώνει ό,τι και οι έρευνες των τριτοβάθμιων Σωματείων και ο Βόλος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και τόνισε ότι  θίγει τα σημαντικά ζητήματα που έχουν επισημανθεί εδώ και καιρό ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η έρευνα δείχνει το αρνητικό κλίμα και τη μεγάλη ανάγκη να υπάρξει λύση, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η επιχειρηματικότητα ζητάει μέτρα για ανάπτυξη, μείωση της φορολογίας και ότι θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και θα καταστήσει την και πάλι δυνατή.

Αρνητικά στοιχεία

Η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου διεξήχθη την περίοδο 1 ως 31 Ιανουαρίου 2017  με χρήση ερωτηματολογίου 10 ερωτήσεων, με σκοπό να φανεί το μέγεθος του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο .

Στην έρευνα συμμετείχαν 170 επιχειρήσεις όλων των κλάδων εμπορίου και στην πρώτη ερώτηση για τις πωλήσεις των Χριστουγέννων του 2016, σε σχέση με το 2015,  775 των ερωτηθέντων (3 στους 4) δήλωσε ότι παρουσίασε χαμηλότερα επίπεδα τζίρου από την περυσινή χρονιά.

Το 22% των ερωτηθέντων (1 στους 4) κατέγραψε αμετάβλητο κύκλο εργασιών και μόλις το 2% των εμπόρων κινήθηκε καλύτερα σε σχλεση με την περσινή περίοδο .

Στα ποσοστά μείωσης του τζίρου, το 25% των εμπόρων δήλωσε ότι ανέρχεται σε 21-30%, το 83% των επαγγελματιών είδε τον τζίρο τους να μειώνεται και μόλις 17%. Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση των πωλήσεών τους πέρυσι τα Χριστούγεννα και μία στις πέντε διατήρησαν ή αύξησαν τον τζίρο τους.

Στην ερώτηση πως κινήθηκαν οι πωλήσεις των επιχειρήσεων το 2016, σε σχέση με το 2015, 62% δήλωσε ότι το 2016 ήταν χειρότερο από το 2015, 10% όταν ήταν καλύτερα και 28% ότι ο τζίρος διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα.

Σχετικά με το ποσοστό μείωσης των πωλήσεων το 2016 σε σχέση με το 2015, 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η μείωση ανέρχεται σε ένα εύρος 11-30%. Το 74% των επιχειρήσεων (τρεις στις τέσσερις) δήλωσε πτώση στις πωλήσεις το 2016, σε σχέση με το 2015, ενώ ποσοστό 20% δήλωσε ότι οι πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες και μόλις 6% σημείωση αύξηση των πωλήσεων.

Στην ερώτηση πόσο αισιόδοξοι είστε για την πορεία της επιχείρησής σας το 2017, αισιόδοξοι εμφανίστηκαν μόλις το 7% των ερωτηθέντων, ενώ ποσοστό 93% δήλωσε λίγο ως καθόλου αισιοδοξία για το 2017.

Το απαισιόδοξο κλίμα ενισχύεται από τις απαντήσεις των εμπόρων στο κατά πόσο μπορούν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που απορρέουν από τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Θετική απάντηση έδωσε μόλις το 12%, ενώ η πλειοψηφία (62%) δήλωσε πως δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Ένα ποσοστό εμπόρων 25% (ένας στους τέσσερις) αδυνατεί να ανταπεξέλθει.

Σε ερώτηση αν οι έμποροι θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο η επιχείρηση να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στο επόμενο διάστημα σε βαθμό που να κινδυνεύει να κλείσει, 46% των εμπόρων θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο. Ποσοστό 40% των ερωτηθέντων απάντησε με επιφύλαξη (ελάχιστα πιθανό, ενώ σίγουρο για τη θετική πορεία της επιχείρησής του είναι ποσοστό 13% των εμπόρων.

Στην ερώτηση αν υπήρξαν ή όχι καθυστερημένες οφειλές και που, το 71% των εμπόρων (τρεις στους τέσσερις) είχε καθυστερούμενες οφειλές με το μεγαλύτερο ποσοστό να εντοπίζεται στις καθυστερήσεις προς τον ΟΑΕΕ. Μόλις ένας στους τρεις δήλωσε ότι δεν είχε καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις του.

Ποσοστό 29% των εμπόρων είχε καθυστερήσεις στον ΟΑΕΕ, 7% στο ΙΚΑ, 18% σε και 17% στα ενοίκια.

Τέρλος, για το πιο επείγον και σημαντικό μέτρο – προτεραιότητα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για τις η πλειοψηφία των εμπόρων (33%) θεωρεί ότι πρέπει να επέλθει μείωση στη φορολογία.

Ποσοστό 15% ζητά μέτρα για ανάπτυξη, 14% ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, 8% , 7% τραπεζικό διακανονισμό και επιλογή ασφαλιστικής κλάσης, 6% πάταξη της φοροδιαφυγής και 5% ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση