Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κ. Γαβρόγλου: Πρωτοπορεί το Π.Θ. στην επίλυση των προβλημάτων της συγχώνευσης
Κ. Γαβρόγλου: Πρωτοπορεί το Π.Θ. στην επίλυση των προβλημάτων της συγχώνευσης

Κ. Γαβρόγλου: Πρωτοπορεί το Π.Θ. στην επίλυση των προβλημάτων της συγχώνευσης

Πρωτοπόρο χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο θέμα της λύσης μιας σειράς προβλημάτων που προέκυψαν από την των τριών ιδρυμάτων ( Θεσσαλίας, Στερεάς και Π.Θ.) ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από το Βόλο όπου βρέθηκε σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Ενιαίος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο: “Το Νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ισχυρό Παρόν – Δυναμικό Μέλλον”.

Ο υπουργός τόνισε ότι έχουν περάσει κάποιοι μήνες από τη νομοθετική ρύθμιση και πληροφορήθηκε την από Πρυτανεία ότι τα πράγματα πάνε αρκετά καλά για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα αναφορικά με την έκταση και την ουσία του, στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής των πανεπιστημίων με τις συνέργειες με τα , τα διετή προγράμματα σπουδών κλπ.

Όπως είπε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι σε αυτό το εγχείρημα, πραγματικά πρωτοπόρο, καθώς έλυσε πολλά προβλήματα μιας εκτεταμένης μεταρρύθμισης.

Διευκρίνισε ότι από τον Σεπτέμβριο, τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα σπουδών, υπάρχουν οι πιστώσεις για καθηγητές του λεγόμενους 407 για να αναλάβουν αυτή τη χρονιά, ενώ είναι έτοιμες και οι υποδομές.

Σημείωσε ότι ορισμένα τμήματα δεν θα ξεκινήσουν άμεσα με απόφαση της Συγκλήτου, καθώς υπάρχουν τμήματα που είναι εντελώς καινούργια και δεν θα ξεκινήσουν όλα τον Σεπτέμβριο. Τόνισε ότι η βασική φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών είναι η ίδια, απλά πανεπιστημιοποιούνται, δηλαδή περισσότερα εργαστήρια ή μαθήματα κλπ.

Ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι τα παιδιά μπορεί να μην ξέρουν ακριβή αριθμό μαθημάτων και πότε δίνονται, αλλά θα το ξέρουν πριν συμπληρώσουν το .

Αναφερόμενος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις είπε πως τα θέματα μέχρι στιγμής είναι βατά, αλλά απαιτητικά χωρίς όμως να παρατηρούνται φέτος οι πολεμικές, όπως τις χαρακτήρισε, ανακοινώσεις από και ιστότοπους που μιλούσαν όπως άλλα χρόνια για σφαγή.

“Χθες στα Μαθηματικά δεν είχαμε τη λέξη αυτή. Σίγουρα ήταν απαιτητικά και έπρεπε να σκεφθείς με διαφορετικό τρόπο. Τα αρχαία ήταν απαιτητικά καθώς εφαρμόσαμε ένα νέο σύστημα που δεν βασίζεται στην αποστήθιση και ξέρετε ότι γύρω από πανελλαδικές παίζονται κι άλλους είδους παιχνίδια, δεν θέλω να σχολιάσω” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πρόβλημα τα χρήματα για τη φοιτητική μέριμνα 

Ο κ. Γαβρόγλου μιλώντας για το ζήτημα της φοιτητικής μέριμνας απέδωσε τις ελλείψεις που παρατηρούνται στους δημοσιονομικούς περιορισμούς, λέγοντας όμως ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο μακρόπνοο, βάθους πενταετίας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Σημείωσε ότι τα παιδιά που η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι καλή, παίρνουν ένα επίδομα, και αυτά που τα εισοδήματά τους δεν μπορεί να στηρίξουν την εκπαίδευσή τους, μπορούν να πάρουν μεταγραφή στο πιο κοντινό ίδρυμα.

Παραδέχθηκε ότι στο θέμα των φοιτητικών εστιών και σίτισης υπάρχουν παθογένειες που θα συζητηθούν.

“Γιατί θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι αν θα σιτίζονται μόνο τα παιδιά που έχουν πραγματικά ανάγκη, η αν θα πάμε σε μία κοινωνική πολιτική να σιτίζεται ο οποιοσδήποτε όπως σήμερα. Η σίτιση του οποιουδήποτε δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, γιατί υπάρχουν παιδιά που μπορούν να πληρώσουν. Άρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Ξετυλίγουμε ένα σχέδιο, αλλά ταυτόχρονά σε ορισμένα θέματα να δούμε εγγενείς παθογένειες της πανεπιστημιακής κοινότητας” κατέληξε ο υπουργός.

Έχουν αναγνωριστεί τα θέματα ανομίας

Ο Υπουργός Παιδείας μίλησε και για τα ζητήματα ανομίας που υπάρχουν εντός των πανεπιστημιακών χώρων, λέγοντας πως θα πρέπει να εντοπιστεί που γίνονται τα επεισόδια.

Έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και στο Πολυτεχνείο στην Πατησίων και μια κλιμακούμενη κατάσταση στη .

Στα υιπα ιδρύματα η καθημερινότητα όπως είπε είναι εξαιρετική, αλλά το παραπάνω πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με κατασταλτικές μεθόδους, αλλά να γίνει συζήτηση με την πανεπιστημιακή κοινότητα για να διαπιστωθεί γιατί προβαίνουν φοιτητές σε τέτοιες ενέργειες, στην περίπτωση που πράγματι είναι φοιτητές.

Πρόσθεσε πως ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ορίζει πως όταν υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις θα πρέπει η αστυνομία να παρέμβει.

“Το πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα δημοκρατίας που πρέπει να δούμε αν η πανεπιστημιακή κοινότητα θέλει να το αντιμετωπίσει. Εμείς για πρώτη φορά έχουμε αναγνωρίσει τα θέματα ανομίας και υπάρχει μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον κ. Παρασκευόπουλο που συμμετείχαν εκπρόσωποι της εισαγγελίας, καθηγητές εγκληματολογίας, κοινωνικοί λειτουργοί, σύνοδος πρυτάνεων και ετοίμασαν ένα πόρισμα. Αλλά έχουμε σιωπή από τις συγκλήτους”.

Γυρίζει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών 

Τέλος ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε και τις πολιτικές εξελίξεις λέγοντας πως σε κάθε εκλογή το εκλογικό σώμα έχει διαφορετική συμπεριφορά και τα διακυβεύματα είναι διαφορετικού χαρακτήρα.

Υποστήριξε ότι οι Έλληνες πολίτες και ο ελληνικός λαός θα συνεκτιμήσει τα πάντα και θα ψηφίσει και εξέφρασε την άποψη ότι το σαφέστατα μπορεί να αλλάξει.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση