Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » To επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη παρουσίασε ο προέδρος της Ε.Ε. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

To επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη παρουσίασε ο προέδρος της Ε.Ε. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Έμφαση στο επενδυτικό σχέδιο για την έδωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας σύντομο απολογισμό του 2015 αλλά και παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2016 .

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε την πρόθεσή του να επικεντρωθεί στην πρώτη προτεραιότητα της Επιτροπής, που είναι η ανάπτυξη και απασχόληση, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίζεται ταυτόχρονα και μια σειρά άλλων κρίσεων. Κάλεσε τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν τη στρατηγική που καθόρισε η Επιτροπή πέρσι και περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική υπευθυνότητα και στρατηγικές επενδύσεις.

Ειδικά για την , ο πρόεδρος Γιούνκερ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Mπορέσαμε, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως Ευρω-ομάδα να αποφύγουμε την πιθανότητα εξόδου της ς από την ευρωζώνη” και συμπλήρωσε: “Το κάναμε αυτό γιατί το θέλαμε και γιατί επρόκειτο για την Ελλάδα, που είναι για μένα ένα από τα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν πολλές αρετές αλλά και μέλλον”.

Ανακοινώνοντας τη σημαντική πρόοδο του επενδυτικού σχεδίου των 315 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος παρατήρησε: «Είπαν ότι το σχέδιο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, ότι δεν θα άρεσε στις κυβερνήσεις και ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα το εμπιστευόταν. Αλλά το πρώτο τρίμηνο έχουμε ήδη κινητοποιήσει 50 δισ. ευρώ σε 22 κράτη μέλη και από το επωφελούνται ήδη 81.000 ΜΜΕ».

Επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση του χώρου Σένγκεν, στον οποίο οι πολίτες δεν χρειάζονται διαβατήριο για τις μετακινήσεις τους, ο πρόεδρος επισήμανε το κόστος από την κατάργησή του. «Η αναμονή στα εσωτερικά σύνορα θα κοστίσει 55 ευρώ την ώρα σε κάθε φορτηγό».

Κάλεσε επίσης τα κράτη- μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους λέγοντας ότι «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων δεν υλοποιείται».

Σχετικά με την κατάσταση στην Πολωνία, ο πρόεδρος ζήτησε τη διεξαγωγή διαλόγου και ανέφερε ότι μπορεί να σημειωθεί . «Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για τροποποιήσεις σε διάφορα νομοθετικά κείμενα — και αυτό εξαρτάται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Πολωνία».

Πορεία των εργασιών του επενδυτικού σχεδίου για την

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα επικαιροποιημένες πληροφορίες για την πορεία των εργασιών του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν :

· Ανασκόπηση της πορείας των εργασιών σε επίπεδο ΕΕ

· Ενημερωτικά Δελτία ανά χώρα, ανά τομέα και ανά εμβληματικά έργα

· Ενημερωτικό Δελτίο για την χρηματοδότηση των ΜΜΕ

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος Γιούνκερ ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο έχουν ήδη κινητοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων () συνολικές επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ σε 22 κράτη μέλη. Συνοπτικά τα αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΕ έχουν ως εξής:

· Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (π) έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση 42 έργων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (). Το κόστος των έργων αυτών ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ από χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ, ποσό το οποίο αναμένεται κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 25 δισ. ευρώ.

Το (ΕΤΕ) έχει υπογράψει 84 συμφωνίες με τις ενδιάμεσες τράπεζες για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ. Το σχετικό ποσό ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ και αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 25 δισ. ευρώ από τις οποίες θα επωφεληθούν περισσότερες από 81.000 ΜΜΕ και νεοσύστατες επιχειρήσεις.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση