Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ιταλικό ΥΠΕΞ: Καμία διαπραγμάτευση με Τουρκία για συνεκμετάλλευση στη Λιβύη
Ιταλικό ΥΠΕΞ: Καμία διαπραγμάτευση με Τουρκία για συνεκμετάλλευση στη Λιβύη

Ιταλικό ΥΠΕΞ: Καμία διαπραγμάτευση με Τουρκία για συνεκμετάλλευση στη Λιβύη

Στη διάψευση των σεναρίων υπόγειας ς με την με σκοπό την εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων στη Λιβύη προχώρησε το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε αυτή αναφέρεται:

«Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα, με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της ‘Αγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης» τονίζει το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών.

Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου ς μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας».

Είχε προηγηθεί, προ δύο ημερών, ιταλική διάψευση δημοσίευματος του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu», σύμφωνα με το οποίο «ο Ιταλός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πιστεύει στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed» και κρίνει ότι δεν είναι «δεν είναι πιθανό να κατασκευαστεί».

Η Ιταλία αντέδρασε άμεσα, με την κυβέρνηση να διαμαρτύρεται έντονα στο «Anadolu», ενώ προέβη σε διάβημα, με αποτέλεσμα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων να αναγκαστεί να «κατεβάσει» την αναληθή ανάρτηση.

Εντομη ήταν επίσης η αντίδραση της Κύπρου καθώς ο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικοινώνησε με τον Ιταλό ομόλογο του και έλαβε τη ρητή διαβεβαίωση πως επρόκειτο για ψευδές δημοσίευμα.

Μόλις χθες πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν επαναλάμβανε τα περί τουρκοϊταλικής προσέγγισης σημειώνοντας:

«Οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα της ς. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την . Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα». Και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της ς με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε ».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση