Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τη διπλή επίθεση στο Ιράν – δώδεκα νεκροί
Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τη διπλή επίθεση στο Ιράν – δώδεκα νεκροί

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τη διπλή επίθεση στο Ιράν – δώδεκα νεκροί

Συντονισμένες επιθέσεις σημειώθηκαν σήμερα στο ιρανικό κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

Οι πληροφορίες σχετικά με νεκρούς και τραυματίες από τις δύο επιθέσεις είναι ακόμα συγκεχυμένες. Σύμφωνα με πηγές, δώδεκα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των επιθέσεων στο ιρανικό κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί ενώ έχουν τραυματιστεί άλλα 39 άτομα. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται οι τέσσερις δράστες της επίθεσης στο ιρανικό κοινοβούλιο.

 

Συγκεκριμένα, πυροβολισμοί σημειώθηκαν και στο κοινοβούλιο του Ιράν, όταν ένοπλοι , αγνώστων μέχρι στιμής στοιχείων, μπήκαν οπλισμένοι στο Ιρανικό κοινοβούλιο και άρχισαν να πυροβολούν τους φρουρούς, με ένας από αυτούς να τραυματιστεί στο πόδι. Πιο πρόσφατες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα νεκρό φρουρό, ενώ σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείου Tasnim, εντός του κοινοβουλίου εκτυλίχθηκε περιστατικό ομηρίας ατόμων.

Οι δράστες ήταν τρεις και οπλισμένοι με και ένα τύπου κολτ, δήλωσε μέλος του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ενώ το βρετανικό μέσο επιβεβαιώνει την είδηση για έναν νεκρό παρά αναφέρει ότι υπάρχουν δύο τραυματίες φρουροί.

Σύμφωνα με αναφορές της ιρανικής ς, ένας άνδρας ανατινάχθηκε στον τέταρτο όροφο του κτιρίου του ιρανικού κοινοβουλίου την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν έφοδο κατά δύο ενόπλων που είχαν οχυρωθεί στον χώρο.

Ο ιρανός υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών δήλωσε πως οι δράστες της σημερινής επίθεσης εισήλθαν στο κοινοβούλιο από την κύρια είσοδο ντυμένοι σαν γυναίκες, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων TASNIM.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως ένας από τους δράστες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιρανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB, το περιστατικό με τα πυρά στο ιρανικό κοινοβούλιο έλαβε τέλος και τέσσερις δράστες είναι νεκροί.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν για βόμβες το κτίριο», μετέδωσε το IRIB.

Επίθεση στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάλι με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τέσσερις εισέβαλαν στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στη νότια Τεχεράνη, ενώ ένας από φέρεται να ανατινάχθηκε πραγματοποιώντας επίθεση αυτοκτονίας, προκαλώντας αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αριθμό τραυματιών.

Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης δήλωσε σχετικά στο τηλεοπτικό δίκτυο IRIB ότι γυναίκα –  καμικάζι ανατίναξε τη ζώνη με εκρηκτικά στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί στην νότια Τεχεράνη, ένας ένοπλος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και οι υπόλοιποι ένοπλοι συνελήφθησαν.

Ο Χοσεΐν Χασεμί πρόσθεσε ότι ένας εργάτης σκοτώθηκε κατά την επίθεση του μαυσωλείου και πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην επίθεση συμμετείχαν τέσσερις ένοπλοι και ότι ένας κηπουρός του μαυσωλείου σκοτώθηκε κατά την έκρηξη.

Σύμφωνα μάλιστα με την ιρανική , ένας δεύτερος καμικάζι ανατινάχθηκε στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί.

Στο μεταξύ, έκτακτη συνεδρίαση του ιρανικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας συνεκλήθη από τον υπουργό Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Τρομοκρατική επίθεση

Το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι η διπλή επίθεση στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε από ομάδες τρομοκρατών, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Σήμερα το πρωί δύο ομάδες τρομοκρατών επετέθησαν στο κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του ιμάμη Χομεϊνί… Μέλη μίας τρίτης τρομοκρατικής ομάδας συνελήφθησαν πριν να πραγματοποιήσουν επίθεση», διευκρίνισε το υπουργείο Πληροφοριών, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις στο κοινοβούλιο του Ιράν και στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης AMAQ.

«Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο μνημείο του Χομεϊνί και το ιρανικό κοινοβούλιο στην Τεχεράνη», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες στην Τεχεράνη. Οι τελευταίες είχαν πραγματοποιηθεί στα χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση του 1979, κυρίως από την ένοπλη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού.

Το Ιράν εμπλέκεται στον πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ και τη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για ενέργειες στο Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αν και ορισμένες περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν υπήρξαν στόχοι τζιχαντιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος, τα με αστικά κέντρα δεν είχαν μέχρι τώρα δεχθεί τέτοιες επιθέσεις.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση