Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ήρεμα κυλά η ζωή των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας στο Βόλο
Ήρεμα κυλά η ζωή των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας στο Βόλο

Ήρεμα κυλά η ζωή των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας στο Βόλο

Ήρεμα κυλά η ζωή των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας στο Βόλο και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις ΜΟΖΑ ΑΕ στο 4ο χλμ Βόλου ς που φιλοξενούνται από χθες 203 άτομα από τη Συρία μεταξύ των οποίων 103 παιδιά και 48 , οι οποίοι έφτασαν χθες το βράδυ από τα Ιωάννινα, με λεωφορεία. Πρόκειται για οικογένειες, νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία, ενώ την ιατρική φροντίδα και τη στήριξή τους έχει αναλάβει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Οι πρόσφυγες έφτασαν χθες το βράδυ με λεωφορεία από τα Ιωάννινα και αφού καταμετρήθηκαν διανυκτέρευσαν στις ς, ενώ οι Πεζοναύτες φρόντισαν για τη σίτισή τους και για πρωινό σήμερα το πρωί, ενώ συνδράμουν και εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων.

Στο χώρο του κέντρο φιλοξενίας έχει στηθεί ιατρείο και αναρρωτήριο, ενώ τους πρόσφυγες παρακολουθούν στρατιωτικοί γιατροί και μεταξύ των γυναικών υπάρχουν δύο εγκυμονούσες.

Το pagasitikosnews.com βρέθηκε σήμερα στο χώρο φιλοξενίας και απαθανάτισε την καθημερινότητα των προσφύγων. Μικρά παιδιά έπαιζαν, έπλεναν και άπλωναν ρούχα πάνω στην περίφραξη, άλλοι πλένονταν κ.οκ. και η ζωή του προσφύγων έδειχνε να κυλάει ομαλά.

Ωστόσο οι δημοσιογράφοι δεν είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο χώρο γιατί -όπως είπαν αστυ και στρατιωτικοί που βρισκόταν στην πύλη- απαιτούνταν για την είσοδο σχετική άδεια από τα Υπουργεία ς Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Έτσι το φωτογραφικό υλικό έχει ληφθεί έξω από τον χώρο, αλλά αποτυπώνει στιγμές από τη διαβίωση των προσφύγων.

Ο εκπρόσωπος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων (ΛΕΔ) Βασ. Ηλιόπουλος, που από την πρώτη στιγμή είναι στο κέντρο φιλοξενίας, είπε πως οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές, ο στρατός έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και η ΛΕΔ βοήθησε όσο μπορούσε με κάποιες εμπειρίες που έχει και έδωσε λύσεις σε κάποια προβλήματα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι έχουν ετοιμαστεί τα πράγματα σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, οι χώροι ήταν καθαροί, ενώ παρέχεται νερό και ρεύμα.

Επίσης είπε ότι υπάρχουν πάνω από 15 – 20 χημικές τουαλέτες, κοντέινερ με 10 ντουζιέρες και νιπτήρες (υπάρχει πρόγραμμα για το πότε θα μπαίνουν οι γυναίκες και πότε οι άντρες), καθώς και πολύπριζα για τα κινητά τους τηλέφωνα και βραστήρες.

Το φαγητό το ετοιμάζει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών τρεις φορές την ημέρα (πρωί – μεσημέρι – βράδυ) και υπάρχει σειρά ώστε να μη μείνει κάποιος νηστικός.

Επίσης, από χθες υπήρχαν γιατροί και νοσοκόμοι του στρατού με σκηνή κι αναρρωτήριο και χθες εξετάστηκαν δύο κι άλλα δύο περιστατικά και σήμερα το πρωί παιδάκια που έχουν βήχα.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν ασυνόδευτα τα παιδιά και η ηλικία τους κυμαίνεται από βρέφη μέχρι 5 – 6 ετών.

Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι οι πρόσφυγες που ήρθαν είναι πολύ συνεργάσιμοι, όλοι είναι οικογένειες με μικρά παιδιά και συνεργάστηκαν με την Αστυνομία και τον Στρατό, ενώ έχουν εγκατασταθεί σε τρεις μεγάλους χώρους , άλλοι έβαλαν ράντζα και άλλοι σχοινάκια.
Τα παιδιά, παίζουν και προγραμματίζεται να τους δοθούν παιχνίδια και μπάλες.

Ο εκπρόσωπος της ΛΕΔ εξήγησε ότι οποιοσδήποτε πρόσφυγας θέλει μπορεί να βγει έξω και να πάει βόλτα, αφού έχουν τα χαρτιά τους και δεν είναι κρατούμενοι. Ωστόσο αν κάποιοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να πάρουν τα πράγματά τους και να παραδώσουν τα καρτελάκια που τους έχουν δώσει.

Ο ίδιος είπε τέλος ότι κανένας δεν ξέρει αν θα έρθουν άλλοι πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι οι χώροι είναι ήδη πλήρεις και δεν μπορεί να φιλοξενηθούν άλλοι.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής διανεμήθηκαν 203 σακούλες με είδη διατροφής μακράς διάρκειας, , μπισκότα, κρουασάν, χυμοί, με τον κ. Μπατζιάκα να δηλώνει μεταξύ άλλων πως η ευθύνη της λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας βαρύνει ναι μεν το Στρατό ωστόσο με την σημερινή παρουσία της Δημοτικής Αρχής γίνεται καταφανές πως ο Δήμος Βόλου θα είναι παρών και θα συνεργάζεται σε οτιδήποτε χρειαστεί.

“Όταν τέθηκε το θέμα για την μετεγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή μας και μετά από τις συνομιλίες που είχε ο αρμόδιος υπουργός κ. με τον αιρετό dήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο, είχαμε τονίσει ότι ο χώρος που θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες πρέπει να πληροί όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, να είναι στεγασμένος και πάνω από όλα να διασφαλίζονται όλοι οι όροι υγιεινής και καθαριότητας και όχι να δημιουργήσουμε και εδώ συνθήκες Ειδομένης. Αυτό σήμερα όπως όλοι διαπιστώνουμε έγινε πράξη και οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν χωρίς προβλήματα στον χώρο που διαμορφώθηκε στις εγκαταστάσεις της Μόζας Α.Ε. όπως άλλωστε είχαμε υποδείξει”, επισήμανε ο κ. Μπατζιάκας.

Σημειώνεται πως από την Δημοτική Αρχή στο Κέντρο Φιλοξενίας μετέβησαν εκτός του κ. Μπατζιάκα, οι κκ. Γιώργος , Άρης Σαββάκης, Απόστολος Ζαρκάδας-Βεργής, Βιολέτα Καντόλα, Δέσποινα Κότογλου, Σοφία Χάλαρη, Δημήτρης Λιβογιάννης και Μιχάλης Καπουρνιώτης.

metanast0
metanast13metanast12 (2)

metanast12 (1)metanast10

metanast9metanast8

metanast7metanast6

metanast5metanast4

metanast3metanast2 (2)

metanast2 (1)metanast19

metanast18metanast16

metanast15metanast14

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση