Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Υποσχέσεις Αλ. Χαρίτση από τον Βόλο
Υποσχέσεις Αλ. Χαρίτση από τον Βόλο

Υποσχέσεις Αλ. Χαρίτση από τον Βόλο

Το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλ. Χαρίτση που έδωσε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ στον Βόλο, ενώ το βράδυ θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κ. Ελλάδος στο ξενοδοχείο “Valis Resort” στην Αγριά.

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι ήδη το 2016 το ύψος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από 700 εκ. ευρώ αυξήθηκε στα 750 εκ. ευρώ και εκτίμησε ότι το 2017 θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε: «από την πρώτη στιγμή στόχος μας ήραν η ενίσχυση του προγράμματος και η ενίσχυση και των 13 Περιφερειών της χώρας. Μπορούμε να υλοποιήσουμε σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά πρέπει να αλλάξει η λογική αξιοποίηση των πόρων».

Επίσης αναφέρθηκε στο σχέδιο Γιούνκερ το οποίο χρηματοδοτεί επενδύσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους κι ήδη έχει ενταχθεί ένα έργο στο Νομό Μαγνησίας λέγοντας: «Αυτό που θέλουμε είναι να ενημερώσουμε τους παραγωγικούς φορείς της Μαγνησίας για το σχέδιο αυτό και να δούμε τις προοπτικές. Υπάρχουν εργαλεία, το θέμα είναι να αξιοποιηθούν».

Αναφερόμενος στη Μαγνησία, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι πρόσφατα στο ΠΔΕ εντάχθηκε η αποκατάσταση του δρόμου στο Ξουρίχτι, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί κι ο βαθμός ωριμότητας των έργων, καθώς όπως ειπε «Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία ωρίμανσης, δεν μπορούμε να εντάξουμε », ενώ ανέφερε ότι στο νέο ΕΣΠΑ το 35% των πόρων η διαχείρισή τους γίνεται από τις Περιφέρειας και η συνεργασία με αυτές είναι σημαντική.

Όπως επεσήμανε «Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι τοπικοί Βουλευτές που γνωρίζουν τα προβλήματα. Η Μαγνησία και ο Βόλος έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προ, όπως η σταδιακή αποβιομηχάνιση, αλλά έχει και δυνατότητες. Πολύ σημαντικό είναι το έργο της Κάρλας, που όταν αναλάβαμε χαρακτηρίζονταν «κόκκινο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, καταφέραμε να το ξεπαγώσουμε και μέσα στο 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί». Επίσης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του συστήματος ασφαλείας ISPS στο λιμάνι του Βόλου, αλλά και στο αίτημα για δημιουργία εμπορευματικού υ, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να εξεταστούν οι διαδικασίες ωρίμανσης πριν ενταχθεί. «Θα πρέπει να δούμε τα έργα σε επίπεδο σχεδιασμού» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε «Επίσης γίνονται παρεμβάσεις και στο κομμάτι της υγείας, ενώ η Μαγνησία έχει και την ιδιαιτερότητα των νισών που μας απασχολεί.

Στο νέο ΕΣΠΑ βασική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, όπου θα διατεθούν 200εκ. για όλη τη χώρα». Όσον αφορά στο Νοσοκομείο Βόλου δήλωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία έργα την προηγούμενη περίοδο 2007 – 2013 και τώρα γίνεται εξιδείκευση των προτάσεων από το Υπουργείο, τονίζοντας ότι το Νοσοκομείο Βόλου θα ενταχθεί στα νέα προγράμματα.
«Μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη»

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη του Eurogroup σύμφωνα με την οποία δημιουργούνται προϋποθέσεις για να αλλάξει η πορεία. Η αυτή, αφορά τρεις κομβικά ζητήματα που βαίνουν προς επίλυση όπως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνοδεύεται από ρευστότητα που θα καλύψεις δανειακές υποχρεώσεις και θα αποτελέσει «ένεση» ρευστότητας στην χώρα και η δημιουργία ενός χάρτη για τις ρυθμίσεις του χρέους. Επιπλέον, όπως είπε «Η απόφαση του Eurogroup ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, διασφαλίζει ότι η εξυπηρέτηση των δανεικών υποχρεώσεων δε θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ και η διαδικασία ς των μέτρων αντικειμενικοποιείται. Όλες αυτές οι εξελίξεις, μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε την ατζέντα της συζήτηση και πλέον με όρους έγκυρους μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη. Ωστόσο δεν θριαμβολογούμε και δεν εφησυχαζόμαστε. Απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός».

Γενικότερα για το ΕΣΠΑ, υπογράμμισε ότι έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά, αφού το τελευταίο τετράμηνο του 2015 υπήρχε παροχή ρευστότητας 5 δισ. ευρώ στην ελληνική κοινωνία, ενώ για τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, έγινε διαβούλευση με όλους τους παραγωγικούς φορείς.

Για τον ανασχεδιασμό των νέων προγραμμάτων είπε «μέσω του νέου ΕΣΠΑ καλύψαμε ανάγκες στην υγεία και στην παιδεία. Πέραν από το κοινωνικό κομμάτι χρηματοδοτούμε και με έργα υποδομών και περιβάλλοντος. Δίνουμε βάρος και στην επιχειρηματικότητα. Ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία για την υλοποίηση μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Στόχος μας είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Για το νέο ΕΣΠΑ ήδη ενεργοποιήσαμε προγράμματα στο 25% δλδ ύψους 4,5δις. Στόχος μας είναι μέχρι το Σεπτέμβριο να έχουμε προχωρήσει στο 50% ενεργοποίησης των προγραμμάτων.

Τέλος για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, δήλωσε ότι θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή κι έρχεται να αντιμετωπίσει παθογένειες του παρελθόντος. Όπως δήλωσε «Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα ενισχύσει τα επενδυτικά σχέδια και ξεφεύγουμε από την απλή . Μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί 42 επενδυτικά σχέδια», ενώ ερωτηθείς δεν θέλησε να σχολιάσει δηλώσεις των κ.κ. Καμμένου και Κυρίτση αλλά τόνισε ότι «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Αναγκαστήκαμε να λάβουμε επώδυνα μέτρα. Το αρνητικό κλίμα όμως έχει ήδη αρχίσει να αντιστρέφεται».

Κάντε κλικ εδώ

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση