Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ανοικτής εκλογής από τη βάση με δικαίωμα συμμετοχής και πολιτών που τώρα δεν είναι μέλη του κόμματος.

Ανέφερε δε ότι καλά έκανε ο Μεϊμαράκης και άνοιξε το θέμα της διαδοχής προσθέτοντας ότι «θα βγούμε πιο δυνατοί».

Υπενθύμισε ότι υπηρετεί την παράταξη από 15 ετών και διαβεβαίωσε ότι «δε θα ήταν υποψήφιος, εάν δε πίστευε στις δυνάμεις του».

Πρόσθεσε μάλιστα πως έχει το όραμα που απαιτείται, για να είναι «παρών» στην κούρσα της διαδοχής. «, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες θα είναι οι αξίες της », είπε επίσης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο κ. Μεϊμαράκης έκανε τα πάντα για να κρατήσει τις δυνάμεις της Ν.Δ., ενώ αναγνώρισε ότι τα προβλήματα της παράταξης είναι «βαθιά». «Η είναι κάτι παλιό. Αν είμαι ο νέος αρχηγός θα υπάρξει σταδιακή ανανέωση στο στελεχιακό δυναμικό», τόνισε.

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή

Τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος θα δρομολογήσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη στις 15:30.

O νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εκλεγεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, μετά την απόφαση που έλαβε ο Μεϊμαράκης να κινηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες. Ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε το βράδυ της Δευτέρας συνεργασία με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, κατά την διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η διάθεσή του να προχωρήσει στην άμεση επίλυση του ζητήματος ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι παρών στην κούρσα, αν και ο ίδιος δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι κλίνει προς τη μη συμμετοχή του, λόγω των γνωστών διαφωνιών που έχει για τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση, κάτι που συνεπάγεται τη δυνατότητα να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε, ακόμα και μη ψηφοφόρος της ΝΔ. Ο κ. Μεϊμαράκης, που δήλωσε ότι θα λειτουργήσει εφεξής ως υπηρεσιακός πρόεδρος, άφησε πάντως και ένα παράθυρο ανοιχτό, προσθέτοντας “να δούμε ποιές θα είναι οι υποψηφιότητες και πώς θα εξελιχθεί ο εσωτερικός διάλογος”. Στελέχη από το περιβάλλον του κ. Μειμαράκη τονίζουν πάντως ότι το ζήτημα της συμμετοχής του παραμένει ανοιχτό.

Η Μεϊμαράκη για επίσπευση των διαδικασιών δεν σχετίζεται μόνο με την διάθεση να αποτραπεί ένα κύμα εσωστρέφειας στη ΝΔ αλλά και στην εύλογη εκτίμηση του περιβάλλοντός του ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί για λογαριασμό του την δυναμική που απέκτησε κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Κορυφαία στελέχη παραμένουν επί του παρόντος αμέτοχα. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επέμενε σε συνομιλητές της ότι δε μπορεί να υπάρξει αμφισβήτηση του κ. Μεϊμαράκη, ενώ τις κινήσεις του σταθμίζει και ο κ. Νίκος .

Στον αντίποδα, οι κ. Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης έκαναν άμεσα αισθητή την παρουσία τους, επαναβεβαίωνοντας ότι λειτουργούν ως «δεξιά » ή «συνιστώσα», κατά τον Ευ. Μεϊμαράκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Ασκώντας, κατά βάση, κριτική στη στροφή προς τον «μεσαίο χώρο» που πραγματοποίησε ο κ. Μεϊμαράκης, οι δύο βουλευτές, πλαισιωμένοι και με άλλους κοινοβουλευτικούς, όπως η Αννα Ασημακοπούλου, κάνουν λόγο για σειρά στρατηγικών και τακτικών αστοχιών που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα τη «νομιμοποίηση» του κ. Αλ. Τσίπρα. Οι δύο άνδρες, μαζί με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν εξ αυτών που επέμειναν, ήδη από το καλοκαίρι, στην ανάγκη ταχείας επίλυσης της εσωκομματικής εκκρεμότητας ως προς την ηγεσία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ταυτίζεται προφανώς με τη «δεξιά », ωστόσο μένει να φανεί εάν θα αναβιώσει η σύμπραξη των τριών που ήταν ορατή μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.

Στη Ν.Δ. έχει ξεκινήσει και η αναζήτηση του «αντι-Τσίπρα», ενός στελέχους δηλαδή της νεότερης γενιάς, όπως, λ.χ., η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη και ο κ. Β. Κικίλιας, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον νυν πρωθυπουργό και να επιχειρήσει να αποκαταστήσει την επικοινωνία της Ν.Δ. με νέους και γυναίκες.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι δύο Κώστας Μπακογιάννης και Απόστολος Τζιτζικώστας, που όμως έχουν το μειονέκτημα του ασυμβίβαστου εκλογής στη Βουλή έως το 2019.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση