Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Υποδοχή των Αχράντων Παθών του Κυρίου στο Μητροπολιτικό Ναό
Υποδοχή των Αχράντων Παθών του Κυρίου στο Μητροπολιτικό  Ναό

Υποδοχή των Αχράντων Παθών του Κυρίου στο Μητροπολιτικό Ναό

Εξαιρετική ευλογία για την Τοπική Εκκλησία αποτελεί η έλευση και η εξαήμερη φιλοξενία των καταλοίπων των «ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΠΑΘΩΝ» του Κυρίου μας Ιησού Χριστού (Χλαμύδος, Ακάνθινου Στεφάνου, Τιμίου Ξύλου, Λίθου Παναγίου Τάφου) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.

Τα Άχραντα Πάθη, προερχόμενα από την Ιερά Βασιλική και Παλαιολόγειο Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας, θα κομίσει ὁ Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Καλλίνικος. Η επίσημη υποδοχή τους θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαρτίου, στις 6.30μ.μ. από τον Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο, επικεφαλής του Ι. Κλήρου, των Αρχών και του ευσεβούς λαού .
Τα «ΑΧΡΑΝΤΑ ΠΑΘΗ» θα παραμείνουν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου έως τίς 11 το πρωῒ της Πέμπτης 2 Απριλίου. Καθημερινώς θα τελείται Θεία Λειτουργία και έκτακτες Ι. Ακολουθίες, ενώ ο θα παραμένει ανοικτός από νωρίς το πρωῒ έως αργά το βράδυ.
Το των Ιερών Ακολουθιών έχει ως εξής:
Παρασκευή 27/3
6.30μ.μ. Υποδοχή Αχράντων Παθών
7μ.μ.
9.30 Ιερά Αγρυπνία

Σάββατο 28/3
7.30π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία
10π.μ. Ιερό Ευχέλαιο
6μ.μ. Εσπερινός
7.30μ.μ. Μικρό Απόδειπνο – Χαιρετισμοί

29/3
7.30π.μ. Όρθρος και Α΄ Θεία Λειτουργία
10.30π.μ. Β΄ Θεία Λειτουργία
6.30μ.μ. Κατανυκτικός Εσπερινός

Δευτέρα 30/3
6.30π.μ. Όρθρος – Ώρες και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία
6μ.μ. Μέγα Απόδειπνο – Ιερά Παράκληση

Τρίτη 31/3
6.30π.μ. Όρθρος – Ώρες και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία
6μ.μ. Μέγα Απόδειπνο – Ιερά Παράκληση

Τετάρτη 1/4
6.30π.μ. Όρθρος – Ώρες – Ιερά Παράκληση
6μ.μ. Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία – Μέγα Απόδειπνο

Πέμπτη 2/4
6.30π.μ. Όρθρος – Ώρες και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία
11π.μ. Ιερά Παράκληση – Αναχώρηση «Αχράντων Παθών»

Ιστορικό Αχράντων Παθών

Ο Όσιος Λεόντιος, κτίτορας της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών κοντά στο Αίγιο της Πελοποννήσου γεννήθηκε γύρω στο 1377 στη Μονεμβασία της Λακωνίας και ήταν απόγονος αριστοκρατικής οικογενείας, συγγενικής των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, Παλαιολόγων. Ανατράφηκε με ιδιαίτερη φροντίδα καί παράλληλα με την απόκτηση γνώσεων φρόντιζε και την πνευματική του καλλιέργεια. Μετά τα εγκύκλια γράμματα αποστέλλεται από τους γονείς του στην νσταντινούπολη για ευρύτερες σπουδές, επιδίδεται στις επιστήμες και πιο πολύ στη φιλοσοφία. Ό θάνατος του πατέρα του αναγκάζει τον Λέοντα να επιστρέψει από την νσταντινούπολη στη γενέτειρά του Μονεμβασιά και να σταθεί βοηθός και παρηγορητής της ς του. Ή Θεοδ, πού διαβλέπει στο παιδί της μοναχικές τάσεις, φορτικά παρακινεί το γιο της να νυμφευτεί και να αναλάβει εκείνος τη φροντίδα του σπιτιού καί της μεγάλης κληρονομιάς. Στον Λέοντα όμως, ό πόθος της ολοκληρωτικής αφιερώσεως στο Θεό επανέρχεται ζωηρότερος καταφλέγοντας την του. Έτσι με τη συμφωνία και της συζύγου του, πού δέχτηκε να αναλάβει εκείνη τίς οικογενειακές υποθέσεις και τη φροντίδα των τριών παιδιών τους, γύρω στα 1410, εισήλθε στη χορεία των ασκητών και μετά από λίγο αναχωρεί για το Άγιον Όρος. Εκεί αφού έζησε αρκετό διάστημα επιστρέφει στην Πελοπόννησο και αναζητεί τον τόπο για την πλέον άσκηση του. Ύστερα από θείο όραμα, περί το 1415-1420, ό Λεόντιος ήλθε στον όρος Κλωκός πάνω από το Αίγιο. Ή παρουσία του μετέβαλε την όψη της περιοχής. Ή φήμη του προσέλκυσε πολλούς μαθητές. Ή φήμη του έφτασε και στους Θωμά και Δημήτριο Παλαιολόγους, οί οποίοι για να τον τιμήσουν, πρόσφεραν τα μέσα για να ιδρυθεί – στο μέρος πού ασκήτευε στον Κλωκό – μεγαλόπρεπο μοναστήρι. Ό όσιος Λεόντιος, εκοιμήθη στις 11 Δεκεμβρίου του έτους 1452 σε ηλικία 75 ετών. Η Βασιλική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας είναι ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου, με μεγάλη εθνική προσφορά. Στην Ιερά Μονή φυλάσσεται και η λειψανοθήκη που ονομάζεται “Τα Άχραντα Πάθη”.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μέσα σε υστεροβυζαντινό κιβώτιο φυλάσσονται Τεμάχιο Τίμιου Ξύλου, Τεμάχιο από τον Ακάνθινο Στέφανο, Τεμάχιο από την Ιερά Χλαμύδα, Τεμάχιο από τον Ιερό Σπόγγο, λαξευμένο μάρμαρο από τον Πανάγιο Τάφο, καθώς και μέρος από την πλεξίδα του Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού. Τα χριστολογικά αυτά κειμήλια αποτελούν δωρεά των Θωμά και Δημήτριου Παλαιολόγων στον κτήτορα της Ιερά Μονής και συγγενή εξ αίματος των Όσιο Λεόντιο.
Τα «ΑΧΡΑΝΤΑ ΠΑΘΗ» θα φιλοξενηθούν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό για εξαήμερο προσκύνημα από την Παρασκευή 27 Μαρτίου έως την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση