Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Υπό δοκιμασία το μέλλον της χώρας
Υπό δοκιμασία το μέλλον της χώρας

Υπό δοκιμασία το μέλλον της χώρας

Δραματική τροπή έλαβαν αργά χθες τη νύχτα οι πολιτικές εξελίξεις, έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη , να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα.

Κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού και ενώ η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους είχε λάβει χαρακτηριστικά τελεσιγράφου, δεδομένης και της εκπνοής του τρέχοντος προγράμματος στις 30 Ιουνίου, ο κ. επέλεξε να μεταθέσει την ευθύνη λήψης απόφασης επί της συμφωνίας που προτείνουν οι εταίροι, στους .

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, είχε κάνει τις επιλογές του πριν από την άφιξή του χθες το βράδυ στην και ανακοίνωσε την απόφασή του στα μέλη, αρχικά, του κυβερνητικού συμβουλίου και ακολούθως στο υπουργικό συμβούλιο, που συγκάλεσε εκτάκτως. Οπως ο ίδιος ανακοίνωσε στο διάγγελμά του, η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή.

Ο κ. επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφαση που ελήφθη και, ακολούθως, ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί – ο κ. Βούτσης επικοινώνησε με τον κ. Αντ. Σαμαρά και ο ίδιος ο κ. με τον κ. Στ. Θεοδωράκη. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης τηλεφωνική με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τους οποίους επίσης ενημέρωσε, όπως και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Καθώς η χώρα τελεί σε συνθήκες ασφυξίας, όσον αφορά τη ρευστότητα, από τον κ. Ντράγκι ζητήθηκε να εξασφαλισθεί η παροχή χρηματοδότησης προς τις και για τον λόγο αυτό αναμένεται σήμερα να συναντηθούν με τον επικεφαλής της ΕΚΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε, επίσης, ότι πρόκειται σήμερα να απευθύνει επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, από τους οποίους θα ζητήσει ολιγοήμερη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά το δημοψήφισμα.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι το «ναι» ή «όχι» επί της προτάσεως των εταίρων. Ο κ. Τσίπρας, για να αιτιολογήσει την απόφασή του, ανέφερε ότι η πρόταση είναι εκτός της εντολής που έλαβε η στις . Παράλληλα, με την τοποθέτησή του παρότρυνε τους να απορρίψουν την πρόταση, καθώς τους κάλεσε «στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας» να αποφασίσουν «κυρίαρχα και περήφανα».

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στο πρωτάθλημα ποδηλασίας Κεντρικής Ελλάδος η Νίκη Βόλου #πρωτάθλημαποδηλασίας - https://t.co/RVLMFgd4WU -

  • 1ο Εξεταστικό Κέντρο Μαγνησίας Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑ.Λ. 2021 #1οΕΠΑΛΝΙωνίας - https://t.co/hzFDt6loFU -

  • Ρυθμίστηκαν μισθολογικά και ασφαλιστικά δημοσιογράφων στους δήμους #δημοσιογράφοι - https://t.co/s9izvFDVT8 -

"Αλιεύοντας" την είδηση