Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αμβλύνονται οι «κόκκινες γραμμές»
Αμβλύνονται οι «κόκκινες γραμμές»

Αμβλύνονται οι «κόκκινες γραμμές»

Σαφές μήνυμα στους δανειστές, ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει όλα τα «καυτά» ζητήματα, έχει στείλει η κυβέρνηση.

Αν και επισήμως κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Αθήνα δεν υποχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» της, στο παρασκήνιο γίνονται διαβουλεύσεις που υποδεικνύουν ένα «ξεθώριασμα» των γραμμών αυτών σε ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ κ.λπ.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης, υποστηρίζει ότι “οι κόκκινες γραμμές παραμένουν”.  “Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

H κυβέρνηση έχει μεν τις θέσεις της επί των ανοιχτών θεμάτων, αλλά διατυπώνει ταυτόχρονα και την πρόθεσή της να συζητήσει τα πάντα με τους δανειστές. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ζητήματα που τίθενται είναι:

1. Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, 9 στους 10 που καταθέτουν αίτηση για πρόωρη σύνταξη είναι κάτω των 60 ετών και το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Επίσης, για την καταβολή της 13ης σύνταξης που οι δανειστές επιμένουν να μην προχωρήσει, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να το συζητήσει και να μην «τινάξει στον αέρα» τη συμφωνία. Στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, οι δανειστές επιμένουν στη μη κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

2. Εργασιακά. Το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων δεν θα επιστρέψει στο προ Μνημονίου σημείο, αλλά η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διαμορφώσει ένα ενδιάμεσο πλαίσιο σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και τον ΟΟΣΑ.

3. ΦΠΑ. Στην κυβέρνηση συνεχίζουν να υπάρχουν υποστηρικτές του σεναρίου για έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος για παράδειγμα θα μπορούσε να ανέλθει στο 15%, αλλά να μην αφορά τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία.

4. Αύξηση εσόδων. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα για την του λαθρεμπορίου και σε ρυθμίσεις για τα ΚΤΕΟ, ενώ δεν θα αλλάξουν τα κριτήρια φορολόγησης των αυτοκινήτων (κυβισμός, παλαιότητα κ.λπ.). Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθεί ο φόρος πολυτελείας σε αυτοκίνητα, και σκάφη.

5. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Το θέμα θα συζητηθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, με την κυβέρνηση να διαβλέπει επιμονή των δανειστών στις θέσεις τους και οι ρυθμίσεις να παραμένουν υπό .

6. Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Η κυβέρνηση θα την καταστήσει τελείως ανεξάρτητη, αλλά θα λογοδοτεί στη .

7. Αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν συζητεί τις ιδιωτικοποιήσεις και ΕΥΔΑΠ και κρίνει ότι είναι κοντά με τους δανειστές για τις στις , ΟΛΘ (να πωληθεί το 51% και όχι το 67%). Επίσης, η κυβέρνηση είναι αντίθετη με τη σύμβαση για το Ελληνικό, αλλά είναι πρόθυμη να σεβαστεί την όποια απόφαση λάβει το ΣτΕ.

8. Φορολογική αμνηστία. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι όποιος καταβάλει τον φόρο για τις του στο εξωτερικό να παίρνει αμνηστία. Και στο πλαίσιο αυτό επεξεργάζεται έναν σταθερό φόρο έως 15%, σύμφωνα με πληροφορίες.

Με αυτά τα δεδομένα, η 18μελής αντιπροσωπεία της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες ξεκινάει σήμερα τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο Brussels Group (BG).

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στην ασφαλτόστρωση του δρόμου #Λεφόκαστρο-#Κάλαμος προχωρά η δημοτική αρχή Νοτίου Πηλίου - https://t.co/Zgq7IMq72A… -

  • Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Ξυνόβρυσης #ΤΚΞυνόβρυσης - https://t.co/SCP4MNIFLT -

  • Ποσό 106 εκ. ευρώ από τους #ΚΑΠ στους Δήμους της Μαγνησίας #ΚΑΠ - https://t.co/Z0nlDVcftk -

"Αλιεύοντας" την είδηση