Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΗΠΑ για Αν. Μεσόγειο: Έχουμε 10 πολεμικά πλοία, 130 αεροσκάφη και 9.000 πεζοναύτες στην περιοχή
ΗΠΑ για Αν. Μεσόγειο: Έχουμε 10 πολεμικά πλοία, 130 αεροσκάφη και 9.000 πεζοναύτες στην περιοχή

ΗΠΑ για Αν. Μεσόγειο: Έχουμε 10 πολεμικά πλοία, 130 αεροσκάφη και 9.000 πεζοναύτες στην περιοχή

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των και αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, τόνισε τη σημασία που έχει η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας ότι αυτή έχει αυξηθεί μετά την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι για αυτό τον λόγο η στρατιωτική παρουσία των είναι ισχυρή στην περιοχή, όπου «βρίσκονται δέκα αμερικανικά πολεμικά , 130 του αυτικού και της Αεροπορίας, καθώς και περίπου 9.000 πεζοναύτες».

Πέραν της σημασίας του ενεργειακού ζητήματος, ο Πάλμερ τόνισε ότι η περιοχή είναι σημαντική για τις ΗΠΑ και για άλλους λόγους. «Ως ΗΠΑ μας ενδιαφέρουν και άλλα ζητήματα στην περιοχή, όπως ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία, τα ναρκωτικά και το λευκής σαρκός, καθώς και για το μεταναστευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μάθιου Πάλμερ είπε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί ακόμα προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αναφέροντας ωστόσο ότι η απόφαση για την συζήτηση ενός νέου μοντέλου αποτελεί θέμα των ηγετών των δύο πλευρών.

Όπως αναφέρουν τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο Πάλμερ στη συνέντευξή του ανέφερε επίσης ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι σημαντική για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, στεκόμενος στη στενή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. Ακόμη, τόνισε ότι και η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά αποτελούν σημαντικούς συμμάχους  των ΗΠΑ στην περιοχή.

Επίσης, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. «Μαζί με αυτό, υπερασπιζόμαστε ότι στο πλαίσιο μιας λύσης θα πρέπει να λάβει χώρα ένας ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων, και σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε τις προσπάθειες να βρεθεί λύση. Πρέπει να τονίσουμε ότι μιλάμε για μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια, καθότι απέχουμε χρόνια από το να αποδώσουν σε οι υδρογονάνθρακες. Επομένως, υπάρχει μπροστά μας χρονικό διάστημα για », ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάλμερ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν οι υδρογονάνθρακες να προτρέψουν τις δύο πλευρές προς την κατεύθυνση εύρεσης λύσης.

Τέλος, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, οι οποίες σκοπεύουν σε εμβάθυνση και ενδυνάμωση αυτής της σχέσης. Σημείωσε όμως ότι στην περιοχή «φίλοι και εταίροι είναι και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία για τις ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι «έχουν τακτικές επαφές με τους Τουρκοκύπριους ηγέτες, ενώ η Τουρκία εδώ και δεκαετίες αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή». Σχετικά, ο Πάλμερ στάθηκε στον αγώνα ενάντια στο Εργατικό Κόμμα του (PKK) και τις προσπάθειες για την επίτευξη σταθερότητας στη , στόχων κοινών για τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση