Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ημερίδα «Πολιτικό Αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου και Ανάπτυξη: Ιστορία, Πορεία & Προοπτικές»
Ημερίδα «Πολιτικό Αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου και Ανάπτυξη: Ιστορία, Πορεία & Προοπτικές»

Ημερίδα «Πολιτικό Αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου και Ανάπτυξη: Ιστορία, Πορεία & Προοπτικές»

Την  Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα του “Volos Palace”, η ημερίδα της Κοινότητας με θέμα «Πολιτικό Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου και Ανάπτυξη: Ιστορία, Πορεία & Προοπτικές».

Επρόκειτο για μία εκδήλωση, με πρωτοβουλία του προέδρου της Σύνθεσις  Χρήστου Τριαντόπουλου, που εντάσσεται στη σειρά διαλόγων στην περιφέρεια υπό τον τίτλο «Ο λόγος στους Νέους. Ο λόγος στο Μέλλον» και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Φίλων Πολιτικού Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε ο  Γεώργιος Σούρλας, π. υπουργός και π. αντιπρόεδρος της ς των Ελλήνων, για την πρωτοβουλία του αναφορικά με την ίδρυση και λειτουργία του Πολιτικού Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου.Η ημερίδα ξεκίνησε με την εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Τριαντόπουλου, προέδρου της Σύνθεσις και διδάκτορα πολιτικής οικονομίας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «[…] το αεροδρόμιο της περιοχής μας δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του. Με μία πρώτη ανάγνωση του θέματος, οι λέξεις κλειδιά που ενσωματώνουν την τροχοδρόμηση του αεροδρομίου σε πορεία ανάπτυξης είναι τρεις. Η πρώτη λέξη είναι ο συντονισμός. Ο καλύτερος και θεσμοθετημένος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων μερών που σχετίζονται με την καλύτερη αξιοποίηση του αεροδρομίου. Και τα όρια αυτού του συντονισμού θα μπορούσαν να εκτείνονται σε όλη την Κεντρική Ελλάδα. Η δεύτερη λέξη είναι η γνωριμία. Η γνωριμία της τοπικής μας ς με το σύγχρονό μας αεροδρόμιο, ώστε να καταφέρουμε και εμείς οι ίδιοι ως πολίτες να το «αγκαλιάσουμε». Η τρίτη λέξη, και η κρισιμότερη, είναι η προσφορά. Και αυτό διότι, όσο δεν υπάρχουν μεγάλες τουριστικές μονάδες υψηλής ταξιδιωτικής δαπάνης, τόσο δεν υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον των επισκεπτών […]».

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών, με πρώτο τον  Σπύρο Νιαβή, διδάκτορα οικονομικών και διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εστίασε και στη βιωσιμότητα του αεροδρομίου και ανέφερε ότι από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί, είναι μη βιώσιμο, ενώ δεν φέρνει τόσα πολλαπλασιαστικά οφέλη στην περιοχή. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι εάν το αεροδρόμιο κατάφερνε να έχει περίπου 100.000 επιβάτες ετησίως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι βιώσιμο και πρόσθεσε ότι η επιβατική κίνηση από το 1994 ως το 2017 κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 37.000. Ωστόσο για να αυξηθεί τόσο η επιβατική κίνηση είναι απαραίτητη η λειτουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή, που αν γίνουν αλλάζουν και οι προοπτικές για το αεροδρόμιο.

Με τη σειρά του, ο Γεώργιος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ς, επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης του συντονισμού αναφορικά με την προώθηση της δραστηριότητας και της κίνησης του αεροδρομίου και ανέλυσε την πρόταση αναφορικά με τη σύσταση ενός οργανισμού που θα είναι αρμόδιος για το εν λόγω εγχείρημα, ενώ υπογράμμισε ότι «όλοι μαζί μπορούμε» και κατέληξε ότι οι επαγγελματίες θα είναι υποστηρικτές σε οποιαδήποτε προσπάθεια προς τη θετική κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, η Μαρία Μπρούσγου, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ς και υπεύθυνη του τμήματος Τουρισμού και Πολιτισμού του ΤΕΕ, παρουσίασε τις των αεροδρομίων. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου μπορεί να έχει και κοινωνικό ρόλο, με νέα συστήματα φιλικά προς το περιβάλλον και τους χρήστες, υιοθετώντας μια νέα ταυτότητα, είτε να προβάλει τα τοπικά χαρακτηριστικά, όπως την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, είτε να δημιουργήσει εκ νέου μια δική του ταυτότητα.

Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων, τιμήθηκε ο Γεώργιος Σούρλας αναφορικά με την πρωτοβουλία όσον αφορά τη δημιουργία του πολιτικού αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου. Στη συνέχεια, ο κ. Σούρλας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η προσπάθεια «[…] έχει την αφετηρία της το 1990, στην περίοδο που είχαμε αποφανθεί ότι για την τουριστική και γενικότερα οικονομική ανάπτυξη της Μαγνησίας, και Θεσσαλίας, ήταν απαραίτητη η αεροπορική σύνδεση με άλλες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού. Ήταν απαραίτητος ένας αερολιμένας για να καταστεί η Μαγνησία άρτιος συγκοινωνιακός κόμβος, αφού ήδη διέθετε σιδηρόδρομο, λιμάνια και εθνικό . Στις προτεραιότητες μου τότε ως Υπουργού εκτός από την ανέγερση Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Λάρισα και του Νοσοκομείου στον Βόλο, ήταν η ίδρυση του Πολιτικού Αεροδρομίου της Αγχιάλου.

Όλες οι εκτιμήσεις συνέτειναν στην επιλογή το αεροδρόμιο να γίνει στη Νέα Αγχίαλο, παραπλεύρως του πολεμικού αεροδρομίου παρά τις έντονες διεκδικήσεις των άλλων θεσσαλικών πόλεων και ιδιαίτερα της Λάρισας. Βάσει των εκτιμήσεων ότι προείχε ίδρυσή του και όχι η προσωπική προβολή, κρίθηκε επιβεβλημένη η ταχεία και αθόρυβη προώθηση των διαδικασιών για την ίδρυσή του […]». Και συμπλήρωσε ότι «[…] η πρωτοβουλία του Χρ. Τριαντόπουλου να οργανώσει την σημερινή εκδήλωση για την ανάδειξη του Πολιτικού Αεροδρομίου, ως πυλώνα ανάπτυξης φανερώνει το ενδιαφέρον για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μαγνησία.

Την ικανότητα να ιεραρχεί στόχους για την ανάπτυξη της περιοχής. Στοιχεία που σε συνδυασμό με την επιστημονική του κατάρτιση, τον φέρνουν μπροστά στο καθήκον να ασχοληθεί με τα κοινά στη Μαγνησία και να αγωνιστεί από όποια έπαλξη εκείνος αποφασίσει […]».

Επιπρόσθετα, σχετική επιστολή έστειλε και ο κ. Κώστας Ευσταθίου, αερολιμενάρχης του Κρατικού Αερολιμένα Νέας Αγχιάλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «[…] ο κρατικός αερολιμένας της Νέας Αγχιάλου είναι ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης και παρόλο που η λειτουργία του δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο, έχει αλλάξει το τουριστικό  προφίλ όλης της Θεσσαλίας και τον όμoρων διαμερισμάτων. Είναι σημαντικό να γίνονται ενέργειες όπως η σημερινή καθώς το αεροδρόμιο μας, χρειάζεται ανθρώπους με σκέψη θετική, με όραμα και εφόσον το εργαλείο της ανάπτυξης υπάρχει όλα μαζί θα αποτελέσουν  εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μας […]».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και παρακολούθησαν ο  Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου (ΕΒΟΛ), ο Γιάννης Κίτσιος, πρόεδρος του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου, ο Γεώργιος Διδάγγελος, τ. νομάρχης Μαγνησίας, ο  Βασίλης Χατζόπουλος, πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ και περιφερειακός σύμβουλος, ο   Θανάσης Λιούπης, περιφερειακός σύμβουλος, ο  Γεώργιος Κίτσιος, περιφερειακός σύμβουλος, ο  Κωνσταντίνος , περιφερειακός σύμβουλος, η Νατάσσα Μορφογιάννη, αντιδήμαρχος, ο  Αποστόλης Ζαρκάδας – Βεργής, αντιδήμαρχος, ο Θεολόγος , δημοτικός σύμβουλος, ο  Τάσος Μπατζιάκας, δημοτικός σύμβουλος, ο  Φίλιππος Σαμαλέκος, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ο  Γεώργιος Σπαθής, πρόεδρος του ΚΕΚ ΚΕ και πρόεδρος ΕΑΕΜ, ο  Βασίλης Καραουλάνης, αντιπρόεδρος των Ξενοδόχων Μαγνησίας, ο  Παύλος Μαλινδρέτος, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, ο Γιάννης Μόσδρομος, πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, και ο  Πέτρος Μπέλλος, πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας – «Ιππόκαμπος», όπως και άλλα μέλη κοινωνικών, πολιτιστικών και παραγωγικών φορέων.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων και πολιτών που διαμόρφωσαν μία γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία και παρακολούθησε πλήθος νέων συμπολιτών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση