Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΒΟΛΟΣ / Iκανοποιητική η συμμετοχή των αρχαιολόγων στη Μαγνησία στην 24ωρη πανελλαδική απεργία
Iκανοποιητική  η συμμετοχή των αρχαιολόγων στη Μαγνησία στην 24ωρη πανελλαδική απεργία

Iκανοποιητική η συμμετοχή των αρχαιολόγων στη Μαγνησία στην 24ωρη πανελλαδική απεργία

Θετική ήταν η συμμετοχή των αρχαιολόγων στη Μαγνησία, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε για σήμερα, ο Ελλήνων Αρχαιολόγων, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το πέρασμά της στο Υπερταμείο.

Αρχαιολόγοι κι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί συγκέντρωση έξω από το “Αθανασάκειο” Βόλου, ζητώντας την εξαίρεση όλων των ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, από την κυριότητα και διαχείρισης της ΕΤΑΔ.

Η αρχαιολόγος και μέλος τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Θεσσαλίας Ευαγγελία Σταμέλου είπε ότι “το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αντί να κάνει το αυτονόητο, να προβεί σε ΚΥΑ που να εξαιρεί ρητά, όλα τα μνημεία αρχαιολογικούς χώρου και κτίρια που εξυπηρετούν την πολιτιστική κληρονομιά από τον κατάλογο που βγήκε με την υπουργική απόφαση Τσακαλώτου, προβαίνει σε δηλώσεις και διαβεβαιώσεις”.

Σύμφωνα με την κ. Σταμέλου, οι αρχαιολόγοι θα εξετάσουν τη στάση τους, για συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεών τους, από την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απεργία

Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι δεν έχει γίνει, ούτε πρόκειται να γίνει, καμία μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσείων και εν γένει ακινήτων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αβάσιμων επιχειρημάτων και παρερμηνειών, καθιστά την πολιτιστική κληρονομιά αντικείμενο μικροπολιτικής ιδιοτέλειας.

Το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει επίσης για μία ακόμη φορά ότι , ιστορικοί τόποι, μνημεία και μουσεία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου και της απόφασης του , όπως και κάθε άλλο ακίνητο που εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, με τη συγκέντρωση των διαθέσιμων στοιχείων από όλη τη χώρα. Μέσα από αυτή την ενδελεχή διαδικασία ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), η γενική εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι ρητή και ισχυρή στο νόμο και την υπουργική απόφαση του , θα γίνει ονομαστική και θα γνωστοποιηθεί δημόσια.

Συμμεριζόμαστε την ιδιαίτερη ευαισθησία των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ για τα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ωστόσο το αίτημα «να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο» καθιστά την εξαγγελθείσα απεργία της 11ης Οκτωβρίου άνευ αντικειμένου, υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα ειλικρινούς διαλόγου”.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καταγγελία για τις τοποθετήσεις-μεταθέσεις των διοικητικών γραμματέων στα σχολεία - https://t.co/Woj6D3DlF7… -

  • Μεθυσμένος 18χρονος προκάλεσε τροχαίο στην Αλόννησο - https://t.co/fY3T6O3thW -

  • Δεκαοκτώ θετικά κρούσματα covid-19 στη Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/EbXPKi3Umx -

"Αλιεύοντας" την είδηση