Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Iκανοποιητική η συμμετοχή των αρχαιολόγων στη Μαγνησία στην 24ωρη πανελλαδική απεργία
Iκανοποιητική  η συμμετοχή των αρχαιολόγων στη Μαγνησία στην 24ωρη πανελλαδική απεργία

Iκανοποιητική η συμμετοχή των αρχαιολόγων στη Μαγνησία στην 24ωρη πανελλαδική απεργία

Θετική ήταν η συμμετοχή των αρχαιολόγων στη Μαγνησία, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε για σήμερα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, εκφράζοντας τη του για την εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το πέρασμά της στο .

Αρχαιολόγοι κι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί συγκέντρωση έξω από το “Αθανασάκειο” Αρχαιολογικό , ζητώντας την εξαίρεση όλων των ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, από την κυριότητα και διαχείρισης της .

Η αρχαιολόγος και μέλος τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Θεσσαλίας Ευαγγελία Σταμέλου είπε ότι “το πρόβλημα είναι πως η τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αντί να κάνει το αυτονόητο, να προβεί σε ΚΥΑ που να εξαιρεί ρητά, όλα τα μνημεία αρχαιολογικούς χώρου και κτίρια που εξυπηρετούν την πολιτιστική κληρονομιά από τον κατάλογο που βγήκε με την υπουργική απόφαση Τσακαλώτου, προβαίνει σε δηλώσεις και διαβεβαιώσεις”.

Σύμφωνα με την κ. Σταμέλου, οι θα εξετάσουν τη στάση τους, για συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεών τους, από την στάση που θα κρατήσει η .

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απεργία

Η πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι δεν έχει γίνει, ούτε πρόκειται να γίνει, καμία μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσείων και εν γένει ακινήτων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ανακύκλωση αβάσιμων επιχειρημάτων και παρερμηνειών, καθιστά την πολιτιστική κληρονομιά αντικείμενο μικροπολιτικής ιδιοτέλειας.

Το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει επίσης για μία ακόμη φορά ότι αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία και μουσεία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου και της απόφασης του ΥΠΟΙΚ, όπως και κάθε άλλο ακίνητο που εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, με τη συγκέντρωση των διαθέσιμων στοιχείων από όλη τη χώρα. Μέσα από αυτή την ενδελεχή διαδικασία ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), η γενική εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι ρητή και ισχυρή στο νόμο και την υπουργική απόφαση του ΥΠΟΙΚ, θα γίνει ονομαστική και θα γνωστοποιηθεί δημόσια.

Συμμεριζόμαστε την ιδιαίτερη ευαισθησία των εργαζομένων του για τα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ωστόσο το αίτημα «να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο » καθιστά την εξαγγελθείσα απεργία της 11ης Οκτωβρίου άνευ αντικειμένου, υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα ειλικρινούς διαλόγου”.

"Αλιεύοντας" την είδηση