Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ικανοποιημένη η κυβέρνηση για τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση για τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Η φράση που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των
συμπερασμάτων αυτής για την τουρκική προκλητικότητα ικανοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή τύπου που έδωσε μετά το πέρας της συνόδου έστειλε σαφές για την επόμενη ημέρα.

Άλλωστε, η σχετική αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρη και σαφής. Η ΕΕ τονίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες ενέργειες. Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το αν το ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών θα φτάσει στην Τουρκία είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, αλλά σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι είναι σαφέστατη η απόλυτη διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας.

Συμπερασματικά, στη κυβέρνηση θεωρούν ότι από την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός πήρε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και η επόμενη ημέρα βρίσκει την Τουρκία σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

Παράλληλα στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι και με τη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για την άντληση των αναγκαίων πόρων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη των περιοχών που αναμένεται να πληγούν στον τομέα της απασχόλησης από την αναπόφευκτη αλλαγή του καινούργιου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης όπως πρωτίστως η Δυτική Μακεδονία αλλά και η Πελοπόννησος.

Στέλιος Πέτσας: Έχουμε τους συμμάχους με το μέρος μας
Στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τα όσα πέτυχε η Ελλάδα αναφέρθηκε, σε πρωινή του συνέντευξη, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας «εμείς ζητήσαμε σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Την ύψιστη δυνατή πολιτική καταδίκη αυτών των ενεργειών. Την αναγνώριση ότι η «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, είναι μια άκυρη «συμφωνία». Και τρίτο, την πλήρη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτά και τα τρία τα πετύχαμε. Και όταν οι ηγέτες βάζουν την υπογραφή τους σε αυτά τα συμπεράσματα, μετά ένας ολόκληρος μηχανισμός, από τους Υπουργούς μέχρι τις γραφειοκρατικές δομές της Ε.Ε., μπαίνουν σε κίνηση για να είναι σε ετοιμότητα να εξειδικεύσουν, είτε πλαίσια κυρώσεων είτε άλλες ενέργειες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην προάσπιση των δικαιωμάτων της».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι «είμαστε ψύχραιμοι, ξέρουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας, ξέρουμε ότι έχουμε τους συμμάχους μας, ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό θα κάνουμε».
Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Η συμπεριφορά αυτή ότι «προχωρώ μόνος μου και ορίζω, όπως εγώ νομίζω, θέματα που καλύπτονται πάντα από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» , τελικά οδηγούν, όπως είδαμε, σε μια διπλωματική απομόνωση. Από τις χώρες της περιοχής, την Ιταλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, οι Η.Π.Α., η Ρωσία, από παντού υπήρξε καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία την απομόνωσε. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν κάνει κάποιες σπασμωδικές κινήσεις. Αντίθετα, αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο, γιατί πρέπει πάντα να βλέπουμε αυτές τις αντιδράσεις, στο πλαίσιο και των εσωτερικών εξελίξεων που υπάρχουν σε χώρες όπως η Λιβύη και η Τουρκία. Και αυτή η πίεση στο εσωτερικό βγαίνει συνήθως με σπασμωδικές ενέργειες στο εξωτερικό».

Για τις έρευνες στις θαλάσσιες ζώνες και τις επιστολές της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε υπογράψει τέσσερις συμφωνίες για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, αλλά, δυστυχώς, δεν προχώρησε στην κύρωσή τους. Ήρθε η νέα Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχώρησε άμεσα στην κύρωση και είδαμε το τραγελαφικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση του οποίου είχε υπογράψει τις συμφωνίες δεν ψήφισε την κύρωσή τους στη Βουλή. Πρέπει να είμαστε σοβαροί, να κοιτάζουμε μακριά και να είμαστε ψύχραιμοι».

Για την επίσκεψη Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε τα ακόλουθα: «Είναι μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να προωθήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα που αφορούν την οικονομία, τις επενδύσεις. Επίσης, θα μπορέσει ο Πρωθυπουργός -πρώτη φορά μετά το πολύ σημαντικό βήμα που έγινε, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού- να μιλήσει στην Ομογένεια και να πει ότι η Ελλάδα, έστω και με μισό αιώνα καθυστέρηση, κατάφερε να κάνει πράξη το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος και να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους».

Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε, στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός τα καλά νέα θα έρχονται σταδιακά. «Όταν κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο, θα μπορούμε να μειώνουμε φόρους και εισφορές, που είναι η βασική μας μέριμνα, αλλά και να στηρίζουμε αυτούς οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι και έχουν την ανάγκη στήριξης της Πολιτείας. Αυτό θα το κάνουμε συνεχώς, όσο κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο. Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία ανάπτυξης της οικονομίας, που έχουμε δει στο πρώτο 9μηνο είναι θετικά». Ερωτηθείς, τέλος για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στο ανώτατο επίπεδο και πιστεύουμε μέσα στο 2020 θα έχουμε καλά νέα για το 2021 και μετά».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση