Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Ιερός Πόλεμος» Ιερώνυμου – Φίλη με εκατέρωθεν επιστολές
«Ιερός Πόλεμος» Ιερώνυμου – Φίλη με εκατέρωθεν επιστολές

«Ιερός Πόλεμος» Ιερώνυμου – Φίλη με εκατέρωθεν επιστολές

Ανοιχτή πλέον είναι η σύγκρουση μεταξύ της Εκκλησίας και του Νίκου Φίλη. Σε νέα επιστολή του την Παρασκευή προς τον υπουργό Παιδείας ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος επισημαίνει πως «η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός Λαού και όχι βεβαίως ενός Υπουργού».

Απευθυνόμενος ουσιαστικά προς τον υπουργό, ο αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι είναι «ιδεοληπτικές (σ.σ υπογραμμίζεται στην επιστολή) οι ερμηνείες ότι η Εκκλησία έχει συμβάλλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας», προσθέτοντας πως «είναι αβάσιμες και πλασματικές οι επικρίσεις των οποιονδήποτε πολεμίων της εκκλησίας ότι δήθεν η εκκλησία συνεργάστηκε με την δικτατορία». Κάνει δε λόγο για παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος με τις αλλαγές που προωθεί ο Νίκος Φίλης στο μάθημα των θρησκευτικών.

 «Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος, παραθέτοντας πέντε σχετικά επιχειρήματα της Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με πρόσφατες δηλώσεις του επιτέθηκε ευθέως στην Εκκλησία κατηγορώντας την ότι έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας και αμφισβήτησε το έργο της, αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο που έπαιξε στην επταετή χούντα και την Κατοχή. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή», ζητώντας να ενημερωθούν οι βουλευτές, με αποτέλεσμα ο υπουργός Παιδείας να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.

Ακολουθεί η σημερινή επιστολή του αρχιεπισκόπου Αθηνών:

 

Η επιστολή του κ. Φίλη στον Aρχιεπίσκοπο

Ανοικτός στον διάλογο δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας στην επιστολή του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου της οποίας το περιεχόμενο σχετικά με τις σχέσεις της Εκκλησίας με τη Χούντα πληροφορήθηκε, όπως επισημαίνει, δια του ηλεκτρονικού Τύπου.

«Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας», αναφέρει στην απαντητική του επιστολή ο υπουργός Παιδείας και προσθέτει:

«Ως προς τα θεσμικά ζητήματα όπως με το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι ωφέλιμο να συζητούνται όχι με ανταλλαγή επιστολών αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, όπως αυτή υλοποιήθηκε και υλοποιείται και με τη σειρά τακτικών συναντήσεων μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων».

«Γνωρίζετε» καταλήγει ο Ν.Φίλης, «ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στο διάλογο και βεβαίως για συνάντηση μαζί σας».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση