Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ιερώνυμος: Η Εκκλησία προσαρμόζεται όταν υπάρχει ανάγκη
Ιερώνυμος: Η Εκκλησία προσαρμόζεται όταν υπάρχει ανάγκη

Ιερώνυμος: Η Εκκλησία προσαρμόζεται όταν υπάρχει ανάγκη

Καμία έκπτωση για τη Θεία Κοινωνία

Ισχυρό μήνυμα προς τους ακραίους, δηλαδή τόσο στους κληρικούς που θα θελήσουν να διεξάγουν κανονικά την Μεγάλη Εβδομάδα λειτουργίες στην , όσο και στους πιστούς που προτίθενται να μην πειθαρχήσουν στις εκκλήσεις της πολιτείας, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κάλεσε τους πιστούς να μετατρέψουν τα α τους σε εκκλησίες, παραθέτοντας τα λόγια του Χριστού, «είσελθε εις το ταμείο σου».

Ο κ. Ιερώνυμος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Κυβέρνηση, ενώ κάλεσε τους πιστούς σε αυτοέλεγχο και αυτοκριτική. «Εκκλησία και Πολιτεία, πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουν την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε μάλιστα την προ ημερών απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι η τέλεση των ακολουθιών θα πρέπει να γίνει κεκλεισμένων των θυρών και με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της πολιτείας. «Είναι ανάγκη οι λειτουργίες να γίνουν κατ΄ αυτό τον τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει διάκριση στις προσπάθειες Εκκλησίας-Πολιτείας. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία από κοινού για να σωθεί ο άνθρωπος, να ζήσει ο άνθρωπος. Ενωμένοι όλοι μαζί απέναντι στον κοινό εχθρό που λέγεται . Κουράγιο. Θα ξεπεραστεί κι αυτό. Θα ξανάρθουν οι μέρες που θα ζήσουμε όμορφα», είπε.

Αναφορικά με τα παράπονα κληρικών και πιστών για τους περιορισμούς στον εορτασμό του Πάσχα, δηλαδή τις λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών και την προσευχή στο την της Ανάστασης, είπε ότι «η έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμόζεται όταν υπάρχει ανάγκη».

«Έχουμε υποχρέωση να ακούσουμε, να πειθαρχήσουμε, να συμπορευτούμε, να κρατήσουμε τον λόγο μη συναντήσεως, μη συναθροίσεως, αυτές τις δύσκολες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Και συμπλήρωσε ότι «κλεινόμαστε στο σπίτι μας όχι γιατί φοβόμαστε, αλλά γιατί αγαπάμε τον συνάνθρωπο».

Διευκρίνισε ότι η Πολιτεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοινωνία, αλλά έχει λόγο για τις δημόσιες συναθροίσεις. Επεσήμανε ότι κάποιος που θέλει να μεταλάβει χωρίς να υπολογίζει ότι μπορεί να κολλήσει τον συνάνθρωπο του, είναι εγωιστής και τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία έκπτωση για τη Θεία Κοινωνία».

Σε ό,τι αφορά το και τον φόβο συναθροίσεως πιστών με τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, θύμισε ότι παλιότερα, το προερχόταν από το καντήλι της Αγίας Τράπεζας κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει Άγιο Φως δεύτερης κατηγορίας, κι αυτό που προέχει είναι να μην εξαπλωθεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Σχετικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις Ιεραρχών που αποτελούν παραφωνίες, ανεφερε ότι όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί ερωτήματα ως προς την σκοπιμότητα παρόμοιων δηλώσεων, προσθέτοντας ότι σε ένα συλλογικό όργανο όπως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, οι μεμονωμένες τοποθετήσεις δεν είναι ό,τι καλύτερο. Και έφερε το παράδειγμα γράμματος που έλαβε από ιερωμένο, ο οποίος νωρίτερα είχε δημοσιοποιήσει τους προβληματισμούς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Του απάντησα ότι μάλλον τον ενδιαφέρει περισσότερο η προσωπική του προβολή και ο εγωισμός του», ανέφερε για να προσθέσει ότι παρόμοια περιστατικά υπάρχουν τόσο από αλλά και απλούς κληρικούς.

Εξιτήριο για τον Αρχιεπίσκοπο – Απόλυτα επιτυχής η προγραμματισμένη επέμβαση

Με απόλυτη πραγματοποιήθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο η προγραμματισμένη, με τοπική αναισθησία, τοποθέτηση βηματοδότη στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

O κ. Ιερώνυμος εξήλθε σήμερα από το νοσοκομείο σε αρίστη κατάσταση, όπως ανακοινώθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση