Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ιεραρχία: «Όχι» στην αλλαγή της μισθοδοσίας των κληρικών
Ιεραρχία: «Όχι» στην αλλαγή της μισθοδοσίας των κληρικών

Ιεραρχία: «Όχι» στην αλλαγή της μισθοδοσίας των κληρικών

Ολοκληρώθηκε πριν πό λίγο η της Ιεραρχίας και ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι δύο μητροπολιτών, του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και του μητροπολίτη Καισαριανής, Δανιήλ.

Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι οι μητροπολίτες ήταν δεκτικοί σε όλα τα σημεία της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου πλην του θέματος της μισθοδοσίας των κληρικών που δεν συζητούν αλλαγή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Καισαριανής έφυγε πριν την ολο της ς, χωρίς να κάνει σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε. Ο κ. Δανιήλ θεωρείται ένας από τους μητροπολίτες που τηρούν ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και σπάνια προβαίνει σε δημόσιες για τις θέσεις του εκτός της Ιεραρχίας. Φέρεται οτι τάχθηκε κατά της συμφωνίας.

Χαρακτηριστικό της έντασης είναι ότι ο ίδιος κατά την αποχώρησή του επέπληξε δημοσιογράφο όταν τον ρωτούσε για τους λόγους της αποχώρησης λέγοντας «σας παρακαλώ, ανάκριση θα μου κάνετε;».

Νωρίτερα, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε από τη συζήτηση, σαφώς ενοχλημένος. Κατά την αποχώρησή του δεν έκανε δηλώσεις.

Κατά πληροφορίες, ο μητροπολίτης είχε τον λόγο και ασκούσε οξύτατη  κατά του περιεχομένου της συμφωνίας με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και κατ' επέκταση κατά του κ. Ιερώνυμου που την υπέγραψε αλλά και της ομάδας των Μητροπολιτών που την συνέταξε.

Η οξύτητα των λόγων του φέρεται να ήταν τέτοια που είχε σαν αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος να του αφαιρέσει τον λόγο. Εξαιτίας αυτού, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος αποχώρησε καταγελώντας τυπικά τη διαδικασία.

Κατά άλλες πληροφορίες πάντως ο κ. Χρυσόστομος διαφώνησε γιατί δεν συζητήθηκε η ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι ο ένας πόλος, ο οποίος αμέσως μετά την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η συμφωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέβασε τους τόνους κατά του περιεχομένου της συμφωνίας και κυρίως κατά της ρύθμισης που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών.

Ο πρότεινε την δημιουργία ομάδας εργασίας η οποία θα αποτελείται από νομικούς και κληρικούς  για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

To Μέγαρο Μαξίμου

Η της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση