Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ειδοποιητήρια προς 1 εκατ. δανειολήπτες με οφειλές αποστέλλουν οι τράπεζες
Ειδοποιητήρια προς 1 εκατ. δανειολήπτες με οφειλές αποστέλλουν οι τράπεζες

Ειδοποιητήρια προς 1 εκατ. δανειολήπτες με οφειλές αποστέλλουν οι τράπεζες

Εκατοντάδες επιστολές προς δανειολήπτες που εμφανίζουν καθυστέρηση στην της δόσης του δανείου τους άνω των 30 ημερών, έχουν ξεκινήσει να αποστέλλουν οι τράπεζες, ενεργοποιώντας την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Εως τα Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχουν αποσταλεί επιστολές σε περίπου 1 εκατομμύριο δανειολήπτες, οι οποίοι εμφανίζουν κάποιας μορφής καθυστέρηση στην πληρωμή, είτε από οφειλή σε στεγαστικά, είτε σε καταναλωτικά και .Μέσω των σχετικών επιστολών, οι πελάτες καλούνται να ανταποκριθούν στο αίτημα προσέλευσης στην τράπεζα εντός 15 ημερών και, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην , ανάλογη ενημέρωση για το κανονιστικό πλαίσιο θα λάβουν και οι εγγυητές του δανείου.

Στις ίδιες επιστολές, οι τράπεζες καλούν τους μη ενήμερους δανειολήπτες να προσέλθουν στα καταστήματα, προκειμένου να κάνουν αίτημα διευθέτησης της οφειλής τους, αξιοποιώντας τα εργαλεία ρύθμισης, που είναι στην αγορά. Η τράπεζα θα πρέπει, στη συνέχεια, να προχωρήσει στην αξιολόγηση του οφειλέτη, λαμβάνοντας υπόψη:

• την οικονομική του θέση,

• το συνολικό ύψος και τη των χρεών του περιλαμβανομένων τυχόν οφειλών του έναντι άλλων ιδρυμάτων,

• την τρέχουσα ικανότητα αποπληρωμής του,

• το ιστορικό οικονομικής συμπεριφοράς του,

• την προβλεπόμενη ικανότητα αποπληρωμής των οφειλών του.

Στις δυνατότητες ρύθμισης της οφειλής εκτός από τις παραδοσιακές επιλογές επιμήκυνσης της διάρκειας του δανείου ή μείωσης της μηνιαίας δόσης, προστίθενται πλέον και τα προγράμματα μετάθεσης της αποπληρωμής μέρους του κεφαλαίου σε μεταγενέστερο χρόνο. Πρόκειται για τα προγράμματα που επιτρέπουν τον διαχωρισμό του κεφαλαίου σε δύο μέρη. Βασικό χαρακτηριστικό των νέων προϊόντων είναι το γεγονός ότι το μέρος του κεφαλαίου, η του οποίου θα μεταφέρεται στο μέλλον, δεν θα εκτοκίζεται και ουσιαστικά θα «παγώνει» για όσο διάστημα συμφωνηθεί με την τράπεζα. Το διάστημα αυτό μπορεί να ξεκινάει από τα 4 χρόνια –οπότε το δάνειο θα επανεξετάζεται μετά το τέλος της περιόδου– και να φθάνει ακόμη και τα 25 χρόνια. Η συμπεριφορά του δανειολήπτη καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που θα ισχύει το «πάγωμα» του 40%, 50% ή του 60% του δανείου, θα είναι καθοριστική και για τη διαχείριση της υπόλοιπης οφειλής.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ακινητοποιημένο το "Ερατώ" στην Αλόννησο λόγω μηχανικής βλάβης #υδροπτέρυγοΕρατώ - https://t.co/nhkmojdzSX -

  • Αιφνίδιος θάνατος 41χρονου στη Νέα Ιωνία #αιφνίδιοςθάνατος - https://t.co/RBFyki7io6 -

  • Μητσοτάκης στo Reuters: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας #EUMED9 - https://t.co/0ALzsPUEMi -

"Αλιεύοντας" την είδηση