Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Οι τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη έντιμης συμφωνίας
Οι τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη έντιμης συμφωνίας

Οι τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη έντιμης συμφωνίας

Στις τέσσερις προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης ς κατά την του στο συνέδριο του Economist.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως με την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επετευχθεί η μετατόπιση των δανειστών από την μνημονιακή , αλλά και η στροφή προς την αναζήτηση ενός κοινού εδάφους.

«Αυτή την απόφαση τη σεβόμαστε. Εξάλλου, για να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία λύσης θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σέβονται αυτή τη συμφωνία. Η διαρκής απαίτηση για ισοδύναμα μνημονιακής ς δεν βοηθούν την διαπραγματευτική διαδικασία», σημείωσε χαρακτηρισιτκά ο κ. ς και πρόσθεσε: «Διαπραγματευόμαστε για την επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας, που θα τερματίζει την λιτότητα, θα αποκαθιστά την ρευστότητα και θα ανοίγει αναπτυξιακή προοπτική. Διαπραγματευόμαστε για μία και ενιαία συμφωνία με ενιαία , που θα διασφαλίζει ανάπτυξη και έξοδο στις αγορές σε σύντομο διάστημα, όχι απλά συμφωνία, αλλά λύση».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων σημείωσε ότι «δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο βάθος του μυαλού τους ότι όσο περνάει ο χρόνος θα αυξάνεται η πίεση και θα ξεθωριάζουν οι “κόκκινες” γραμμές. α το ξεχάσουν, αυτή η τακτική θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα».

Οι τέσσερις προϋποθέσεις:

  1. χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως για τα πρώτα 2 χρόνια, ώστε να σπάσει ο μηχανισμός ς λιτότητας.
  2. όχι δεσμεύσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που θα εντείνουν την ανισότητα και την ύφεση.

  3. αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους, ώστε να μπει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο των νέων δανείων για τα προηγούμενα.

  4. ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.

Ο κ. Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist  διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνηση να υποχωρήσει σε μισθούς και συντάξεις. Ηρθε η της αναδιανομής, της δίκαιης μοιρασιάς των βαρών, να πληρώσουν όσοι δεν πλήρωναν».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα , όπως οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οριακές αλλαγές σε ΦΠΑ και στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανσιμού, γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ανοιχτά παραμένουν κάποια θέματα που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά, όπως η επιμονή για τα εργασιακά. «Μαζί θέτουν και θέμα βιωσιμότητας ασφαλιστικού, επιμένοντας στα μνημονιακά των περικοπών, ξεχνώντας ότι μια από τις αιτίες είναι το , το κούρεμα με δικές τους επιλογές και η τεράστια ανεργία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση