Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Η Τερέζα Μέι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης
Η Τερέζα Μέι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης

Η Τερέζα Μέι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης

Κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία η Τερέζα Μέι τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης στην του Συντηρητικού Κόμματος, με 200 ψήφους υπέρ και 117 κατά.

Η πλειοψηφία των Συντηρητικών βουλευτών τη στήριξε στη μυστική . Ενδεικτικά ο υπουργός Μεταφορών Kρις Γκρέιλινγκ τόνισε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ δύσκολη για το Συντηρητικό Κόμμα, ενώ ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ανέφερε ότι η χθεσινοβραδινή ψηφοφορία δεν πρόκειται να επιφέρει καμία αλλαγή στη ζωή του λαού. Η νίκη της Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα των Βρετανών Συντηρητικών επιβεβαίωσε τη θέση της στην του κόμματος, δεν αραίωσε όμως το πέπλο πυκνής ομίχλης που περιβάλλει τη βρετανική πολιτική, λόγω Brexit. Με δεδομένη την έλλειψη πλειοψηφίας για τη Μέι στη βρετανική Βουλή, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δίνει απελπισμένη μάχη για να αποσπάσει αύριο στις Βρυξέλλες παραχωρήσεις, οι οποίες ίσως μεταπείσουν κάποιους από τους βουλευτές που σκοπεύουν να καταψηφίσουν τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Η άκρως ευαίσθητη συγκυρία ήταν το επιχείρημα της Μέι προς τους κομματικούς της αντιπάλους, χθες, προκειμένου να αποσπάσει την υποστήριξή τους. Η Μέι απείλησε ότι η πλειοδοσία των οπαδών του «σκληρού» Brexit κινδυνεύει να έχει αντίθετα αποτελέσματα, εφόσον αν άλλαζαν τώρα η ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ μπορεί «κάποιοι να έβρισκαν ευκαιρία να καθυστερήσουν την εφαρμογή του υ 50 (περί αποχώρησης) ή να το αποσύρουν τελείως». «Ο βρετανικός λαός δεν θα μας το συγχωρούσε», είπε.

Ούτε το επιχείρημα αυτό ούτε και η υπόσχεση της Μέι, ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία μόλις φέρει εις πέρας την αποστολή του Brexit, στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν τη συγκέντρωση ψήφων υπέρ της αποπομπής της. Το επιβεβαιώνει την επισφαλή θέση της Μέι στο μεταίχμιο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αλλά και τον βαθύ διχασμό του Συντηρητικού Κόμματος. Τα μέλη των Συντηρητικών που δεν κατόρθωσαν χθες να ανατρέψουν την πρωθυπουργό εξακολουθούν να μπλοκάρουν την ψήφιση της συμφωνίας για το Brexit στη βρετανική Βουλή, από κοινού με το απαραίτητο για την κυβερνητική πλειοψηφία βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP και τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς. «Οι ψήφοι στο για τη συμφωνία με την Ε.Ε. δεν αλλάζουν. Η Μέι δεν έχει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον της Βουλής», σημείωσε η πολιτική ρεπόρτερ του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ. «Ετσι, ακόμη και μετά τη νίκη της, η πρωθυπουργός έχει λιγότερο χρόνο στη διάθεσή της και λιγότερη εξουσία, ενώ στερείται αξιόπιστης πολιτικής για την έξοδο από την Ε.Ε.».

Τη «δύση» της πρωθυπουργικής σταδιοδρομίας της αναγνώρισε και η ίδια η Μέι, ενημερώνοντας τα στελέχη του κόμματός της ότι δεν θα ηγηθεί των Συντηρητικών στην εκλογική μάχη του 2022. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, τι θα πράξει αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές εντός της επόμενης χρονιάς, αρκούμενη να ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να στήσει πρόωρες .

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένου ότι οι Εργατικοί περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να καταθέσουν πρόταση μομφής εις βάρος της στη Βουλή. Πηγές του κόμματος αναφέρουν ότι οι Εργατικοί θεωρούν ότι η πρόταση μομφής έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ς αν κατατεθεί όταν η πρωθυπουργός επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και παρουσιάσει στη Βουλή τις όποιες παραχωρήσεις αποσπάσει.

Σε κάθε περίπτωση, οι καθυστερήσεις στη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας Βρετανίας – Ε.Ε. οδηγούν σε εντατικότερες προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη έξοδο χωρίς συμφωνία, στις 29 Μαρτίου 2019. Προετοιμασίες προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται από την κυβέρνηση της Βρετανίας, αλλά και από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, με τη Γερμανία να ρυθμίζει από τώρα το καθεστώς των Βρετανών που ζουν στο έδαφός της, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προτα σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση