Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄
Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄

Η Βρετανία σήμερα περνάει στην επόμενη, βασιλική της ημέρα. Εβδομήντα χρόνια μετά τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βρετανική Κοινοπολιτεία στέφουν τους νέους τους βασιλείς – τον Κάρολο Γ΄ και την Καμίλα.

Τα βλέμματα όλου του πλανήτη έχουν στραφεί στη μεγάλη ημέρα για τον Οίκο των Ουίνδσορ, που βασιλεύει από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, υποδέχεται τον πέμπτο βασιλέα στην Ιστορία της, μετά τον Γεώργιο Ε΄, τον Εδουάρδο Η΄, τον Γεώργιο τον Στ΄ και την Ελισάβετ Β΄.

Ηδη από το πρωί, 7.30 ώρα Αγγλίας, άνοιξαν οι πύλες του Αβαείου του Ουεστμίνστερ, ενώ λίγη ώρα μετά άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής – μέλη βασιλικών οικογενειών, αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Η πριγκίπισσα Σαρλότ και ο πρίγκιπας Λούις, παιδιά του Ουίλιαμ και της Κέιτ.

Reuters

Και από έξω, υπομονή στη βροχή…

Reuters

Το υπουργείο Aμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε ένα βίντεο για να συγχαρεί τη Βρετανία για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου και να ευχαριστήσει τη χώρα για την υποστήριξή της κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Βρετανούς φίλους μας για τη φιλία σας. Είμαστε ευγνώμονες για την αμέριστη υποστήριξη και τη συνεργασία σας, ειδικά τον περασμένο χρόνο!» ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

13:33
Associated Press
13:31
Reuters
13:29

Ο πρωθ της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ στο βήμα.

13:27

Το δαχτυλίδι που συμβολίζει τον πιστό «γάμο» του μονάρχη στους υπηκόους του.

Reuters
Reuters
13:18

Ο Κάρολος ορκίζεται στη Βίβλο.

13:15
Reuters
13:14
Reuters
13:13

«Ο Θεός σώζει τον βασιλέα Κάρολο» ακούστηκε μόλις στο Αβαείο.

13:11

Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στην τελετή στέψης του Καρόλου Γ΄ και της Καμίλα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Reuters
13:11
Reuters
13:08

Η τελετή στέψης έχει ξεκινήσει.

13:06

Ενσταντανέ πριν από την είσοδο της Καμίλα στο Αβαείο.

Reuters
13:06

Ουίλιαμ και Κέιτ, πρίγκιπες της Ουαλίας, διάδοχοι του θρόνου.

Reuters
13:05
Reuters
13:03
Reuters
13:02

Ο βασιλιάς Κάρολος, με τη συνοδεία του και υπό τον ήχο ύμνων, εισέρχεται στο Αβαείο.

12:59

Η βασιλική σύζυγος Καμίλα προσέρχεται στο Αβαείο.

12:59

Μεγάλη οθόνη για τη στέψη στο Κάστρο Πεμπρόουκ, στην Ουαλία, Βρετανία.

Reuters/Rebecca Naden
12:58

Οι προσκεκλημένοι της τελετής στέψης έχουν ήδη εγερθεί αναμένοντας τους νέους βασιλείς. Σαλπίζεται ήδη το εμβατήριο της υποδοχής.

12:53
Reuters
12:52

Το βασιλικό ζεύγος έχει φτάσει στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

12:50

Η πριγκίπισσα Αννα, αδελφή του Καρόλου.

Reuters
12:50

Η τέως βασίλισσα της Ελλάδος, Αννα-Μαρία, με τον γιο της Παύλο και τη σύζυγό του, Μαρί Σαντάλ.

Reuters
12:46

Ο πρίγκιπας Ανδρέας στον δρόμο για το Αβαείο, για τη στέψη του αδελφού του.

Reuters
12:45

Ο καταφτάνει στο Αβαείο.

Reuters
12:43

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας προσέρχονται στο Αβαείο του Ουέστμινστερ από την περίφημη Δυτική Πύλη.

12:41

Σύμφωνα με την παράδοση, οι βασιλείς θα φορούν δύο διαφορετικά ενδύματα κατά τη διάρκεια της στέψης. Ο βασιλιάς θα επαναχρησιμοποιήσει ιστορικά ενδύματα από τη Βασιλική Συλλογή, που φορούσαν προηγούμενοι μονάρχες σε προηγούμενες στέψεις: του Γεωργίου Δ΄ το 1821, του Γεωργίου Ε΄ το 1911, του Γεωργίου ΣΤ΄ το 1937 και της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ το 1953.

12:40

Η , οι ερμηνευτές και οι συνθέτες προέρχονται από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την
Κοινοπολιτεία. Πέντε από τους συνθέτες είναι γυναίκες, επτά άνδρες. Είναι η πρώτη φορά
που γυναίκες μουσικοί θα συμπεριληφθούν στην τελετή στέψης.

12:37

Λίγα λόγια από το κοινό που έσπευσε στο βροχερό Λονδίνο για τη στέψη:

Ben Nash, 34, διευθυντής επιχειρήσεων από την Κορνουάλη: «Ο Κάρολος έχει βαριά κληρονομιά, αλλά τα έχει πάει καλά μέχρι στιγμής. Η είναι μέρος της κληρονομιάς μας, είναι αυτό που κάνουμε καλά ως χώρα».

Andy Mitchell, 63, δάσκαλος από το Σάρεϊ: «Είναι φανταστικό. Σε κάνει τόσο περήφανο. Είναι απλώς απίστευτο να συμμετέχεις σε αυτό. Η μεγάλη μου ανησυχία είναι ότι οι νεότεροι χάνουν το ενδιαφέρον τους για όλα αυτά και δεν θα είναι το ίδιο στο μέλλον».

Emily Jewell, 18: «Πιστεύω ότι παρά τις απόψεις πολλών ανθρώπων, θα πρέπει να πάμε και να δούμε ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή είναι πολύ σημαντικό, είναι μια παράδοση 1000 ετών».

Anna Reynolds, 26, , από το Twickenham του Λονδίνου: «Δεν τον αγαπάμε, δεν τον μισούμε, απλώς δεν υπάρχει μεγάλη αφοσίωση. Νομίζω ότι, αν είχαμε μια επιλογή, απλώς θα παρακάμπταμε μία γενιά».

William Stevens, 5: «Θέλω να τον δω να παίρνει το στέμμα του».

12:34

Η άμαξα ζυγίζει πάνω από τρεις τόνους, είναι πλέον τον τριών μέτρων σε ύψος, φτάνει τα πεντέμισι μήκος και είναι διακοσμημένη με χρυσά φύλλα, ενώ το ξύλο της είναι από τη μηλιά από την οποία ο Ισαάκ Νεύτων εμπνεύστηκε τον νόμο της βαρύτητας.

12:29

Κάρολος και Καμίλα, στη διαδρομή προς το Αβαείο, χειροκροτούνται από τους χιλιάδες παρισταμένους.

Reuters
12:28
Reuters
12:25

Η πομπή έχει ήδη ξεκινήσει για το Αβαείο του Ουέστμινστερ, με το βασιλικό ζεύγος ενδεδυμένο στα λευκά.

12:24

12:24

Στο τα πάντα είναι έτοιμα και αναμένεται η εμφάνιση του βασιλικού ζεύγους.

12:22

Μόλις ενθρονιστεί, ο βασιλιάς θα λάβει υπόσχεση πίστης και αφοσίωσης, αναγνωρίζοντας την πνευματική και γήινη εξουσία του. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα κηρύξει τον λόγο πίστης προς τον βασιλιά εκ μέρους της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ενώ θα τον ακολουθήσει ο πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου, Ουίλιαμ. Στη συνέχεια, οι παριστάμενοι θα προσκληθούν από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι να συμμετάσχει σε έναν δημόσιο φόρο τιμής με πολλούς απλούς τρόπους ή με μια στιγμή ιδιωτικού προβληματισμού, εάν το επιθυμούν. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες στέψεις, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα λόγια που θα ακουστούν στο Αβαείο μπορούν να το κάνουν με έναν πολύ απλό τρόπο, λέγοντας «Θεέ, σώσε τον Βασιλιά Κάρολο» στο τέλος ή επαναλαμβάνοντας τον πλήρη φόρο τιμής εάν το επιθυμούν.

12:17

Η τελετουργία της στέψης στην Αγγλία είναι μια σειρά αρχαίων τελετουργιών που έχει τις ρίζες της στον 9ο αιώνα και κωδικοποιήθηκε τον 14ο σε ένα βιβλίο που ονομάζεται Liber Regalis, το οποίο εξακολουθεί να κατέχει το Αβαείο. Τροποποιήθηκε περαιτέρω κατά τους επόμενους αιώνες, προσαρμόζοντας τις μεταβαλλόμενες ανάγκες. Η σημερινή Λειτουργία βασίζεται σε αυτή τη μακρά παράδοση, που τοποθετείται για άλλη μια φορά στο πλαίσιο της Θείας Ευχαριστίας που είναι η καθοριστική πράξη λατρείας: θα διαβαστούν εδάφια της Αγίας Γραφής από την επιστολή προς τους Κολοσσαείς και το Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι.

12:17

Αστυνομικοί συλλαμβάνουν μέλος του κινήματος «Just Stop Oil» κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας.

Reuters
12:12

Δεν λείπουν, ασφαλώς, μέσα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι παρόντες ή παρακολουθούν την τελετή από τηλεοράσεως, και οι διαμαρτυρίες εναντίον της μοναρχίας, στην πλατεία Τραφάλγαρ.

Reuters
12:10

Προτού φτάσει βεβαίως η βασιλική άμαξα στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, τελευταία θα εισέλθουν στον μεγαλειώδη χώρο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, τα οποία θα εμφανιστούν από τη Δυτική Πύλη.

Reuters
12:08

Μεταξύ των προσκεκλημένων και ο Νικ Κέιβ, η παρουσία του οποίου είχε δώσει τροφή για σχόλια.

Associated Press
12:05

Το Ιππικό έχει αρχίσει ήδη να παίρνει θέση, ώστε να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του προς το Αβαείο του Ουέστμινστερ, ενώ οι επίσημοι προσκεκλημένοι έχουν ήδη λάβει τις θέσεις τους στον χώρο της στέψης, συνοδεία ς.

Reuters

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση