Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΒΟΛΟΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Η σωστή παιδεία “όπλο” κατά της διασποράς ψευδών ειδήσεων
Η σωστή παιδεία “όπλο” κατά της διασποράς ψευδών ειδήσεων

Η σωστή παιδεία “όπλο” κατά της διασποράς ψευδών ειδήσεων

Το φαινόμενο διασποράς ψευδών ειδήσεων  μπορεί να αντιμετωπιστεί δια της σωστής παιδείας, περισσότερο και από το φόβο επιβολής προστίμων, σύμφωνα με την δημοσιογράφο, μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Σόνια Χαϊμαντά, η οποία βρέθηκε στο Βόλο και μίλησε για το θέμα σε σχετική εκδήλωση.Η ίδια παραδέχθηκε πως οι ψευδείς ειδήσεις υπήρχαν ανέκαθεν αλλά πλέον αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα επηρεασμού της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
  Η κα. Χαϊμαντά που πρόσφατα συμμετείχε  στο φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, στις , μίλησε σε εκδήλωση με θέμα την στο διαδίκτυο και τις ψευδείς ειδήσεις σήμερα στο Public Βόλου.
Η ίδφια είπε  ότι οι ψευδείς ειδήσεις πάντα ωφελούν κάποιον ενώ μεταδίδονται πολύ γρήγορα και είναι 9000% περισσότερο διεισδυτικές απ’ ότι οι πραγματικές ειδήσεις και διευκρίνισε:  “Γιατί αυτοί που έχουν συμφέρον να μεταδοθεί, πειράζουν τον αλγόριθμο του διαδικτύου και έχουμε μία γεωμετρική πρόοδο της διείσδυσης σε δυναμικά και νεανικά κοινά”.
Επίσης αναφέρθηκε στο μηχανισμό διαμοιρασμού της είδησης μέσω των κοινωνικών δικτύων με τη χρήση ψεύτικων προφίλ, λέγοντας:  “Μέσω αυτών των προφίλ αναπαράγει με πάρα πολύ δραματικό τρόπο και μεγεθυνόμενο ρυθμό, ένα ψέμα που θα ωφελήσει ή τον ίδιο από τις διαφημίσεις που θα έρθουν μετά από την Google ή κάποια πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Λένε ότι αν και οι Αμερικανοί είναι ενεργοί στα κατά 62%, οι αμερικανικές εκλογές είχαν τέτοια έκβαση λόγω και των fake news. Το Brexit ψηφίστηκε χάρις ή εξαιτίας, στα fake news”.
Μάλιστα επισήμανε ότι όλα τα κόμματα στη χώρα χρησιμοποιούν παρόμοιους μηχανισμούς και μέσω των chat bots, που είναι ψεύτικοι που μεταδίδουν την είδηση με έναν ρομποτικό τρόπο, προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.
Για τις προσπάθειες ανάσχεσης του φαινομένου η κα. Χαϊμαντά,  είπε ότι το Facebook, ο ιδρυτής του οποίου έχει πέσει και ο ίδιος θύμα ψευδούς είδησης με αποτέλεσμα να χάσει κατά πολύ η μετοχή της εταιρείας του,  έχει ξεκινήσει την ενεργοποίηση του παρατηρητηρίου ψεύτικων ειδήσεων. “Εάν, λοιπόν, αντιληφθεί κάποιος ότι υπάρχει μία ψεύτικη είδηση, μπορεί να βάλει ένα στικ δίπλα και να στιγματίσει μία είδηση ως fake news.  Εάν ο αλγόριθμος δείξει ότι παραπάνω από 100 άτομα χαρακτήρισαν αυτή την είδηση ως fake news, τότε την κατεβάζει και αν είναι πάνω από 1000 ή 2000 τότε κατεβάζει και το site.
Βέβαια, αυτό έχει και έναν αντίλογο γιατί μπορούμε να φτάσουμε σε χώρες και σε αγορές μη ώριμες , όπως η Β. Κορέα ή η , όπου εάν μία αληθινή είδηση χαρακτηριστεί ως ψεύτικη, τότε πάμε σε μία άλλη κατάσταση που ούτε ο Όργουελ δεν θα μπορούσε να το φανταστεί”. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 12% των χρηστών του facebook αναρτούν ψευδή πληροφόρηση για τις προτιμήσεις τους και για τη ζωή τους με πρωταθλητές τους .
Επίσς ανέφερε ότι η σωστή παιδεία είναι ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσει κάποιος την αληθινή από την ψεύτικη είδηση, ενώ πολλές χώρες έχουν επιλέξει το δρόμο της καταστολής, του φόβου, της απειλής και του προστίμου. “Οι Γερμανοί και οι Σουηδοί έχουν θεσμοθετήσει διοικητικές κυρώσεις, όταν αντιληφθούν ότι υπάρχει fake news σε μέσα που μπορούν να ταυτοποιηθούν, κατεβάζουν τα σάιτ και επιβάλλουν που δεν ξέρω ειλικρινά εάν μπορεί κανείς να τα αποπληρώσει”.
Τέλος σημείωσε  ότι η τρομερή εξάπλωση των fake news σχετίζεται και με την επιλογή των χρηστών του διαδικτύου για , την αναξιοπιστία κάποιων δημοσιογράφων που αποδεδειγμένα πληρώνονται για να γράφουν ψευδείς ειδήσεις.
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διαγωνισμός ερασιτεχνικής φωτογραφίας άγριας ζωής της λίμνης Κάρλα - https://t.co/qX88hpeVpO… -

  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες βελτίωσης του δρόμου Ευξεινούπολη –Νεοχωράκι –Νεράιδα –Ανθότοπος - https://t.co/TuC5GOUtNO -

  • Ο 20ός Ρήγειος δρόμος στις επετειακές εκδηλώσεις του 2021 #Ρήγειοςδρόμος - https://t.co/CZk30R3B2V -

"Αλιεύοντας" την είδηση