Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΙΑΤΡΙΚΑ / Ι.Σ.Μ.: Ελλιπές το  Κ.Υ. Βόλου για τον κορωναϊό 
Ι.Σ.Μ.: Ελλιπές το  Κ.Υ. Βόλου για τον κορωναϊό 

Ι.Σ.Μ.: Ελλιπές το  Κ.Υ. Βόλου για τον κορωναϊό 

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.), αποτελούμενο από τον πρόεδρο Ευθύμιο Τσάμη, την αντιπρόεδρο Αγγελική Γιοβάννη-Μπέη, τον ταμία Δημήτριο Πάτσιο και το μέλος του Δ.Σ. Πρόδρομο Χριστοφορίδη, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) Βόλου (πρώην Ι.Κ.Α.) και συναντήθηκε με τον διευθυντή της δομής ιατρό Γεώργιο Μπακούλα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Ι.Σ.Μ.,  με σκοπό την ενημέρωσή του από τους υπευθύνους του Κ.Υ. για τη δημιουργία του Κέντρου Ελέγχου εμπύρετων περιστατικών για Κορωναϊό (SARS COV 2), που πρόσφατα λειτούργησε.

Το ενδιαφέρον του Ι.Σ.Μ. για την δομή αυτή είναι αυτονόητο, αφού από την έναρξη της Πανδημίας COVID 19 είχε προτείνει την έναρξη λειτουργίας αυτών των δομών στις πρωτεύουσες κάθε νομού της χώρας. Η λειτουργία αυτών των δομών κατά την διάρκεια της Πανδημίας που βιώνουμε θα βοηθήσει τα μέγιστα για τους εξής λόγους:

 1. Θα αποσυμφορήσει τα Νοσοκομεία από την μεγάλη προσέλευση ασθενών με εμπύρετα νοσήματα, αφού η μεγαλύτερη διαλογή αυτών των περιστατικών μπορεί να γίνεται εκτός Νοσοκομείων μέσω αυτών των δομών. Συγχρόνως θα αφεθούν οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να ασχοληθούν με τη νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών.

 

 1. Θα βοηθήσει τους ιατρούς της Πρωτοβάθμιας Παροχής Υγείας (Π.Φ.Υ.), κρατικούς ή ελεύθερους επαγγελματίες, αφού θα υπάρχει ένα κέντρο αναφοράς αυτών των εμπύρετων νοσημάτων, στο οποίο θα απευθύνονται απευθείας οι πάσχοντες με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερα και πιο οργανωμένα η διαχείριση αυτών των περιστατικών.

 

 1. Τα εμπύρετα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται και θα λαμβάνουν συγκεκριμένες οδηγίες και θεραπεία ή θα παραπέμπονται για νοσηλεία στο Νομαρχιακό εάν είναι σοβαρή η κατάστασή τους, με τους ενιαίους υγειονομικούς κανόνες που προβλέπονται.

 

 1. Τα Κέντρα Ελέγχου εμπύρετων νοσημάτων θα πρέπει να διαθέτουν τη δυνατότητα εξέτασης με μοριακό αναλυτή (PCR) για Κορωναϊό και θα πρέπει να την καλύπτουν δωρεάν, ιδίως για όσους ασθενείς ή υπόχρεους στην εξέταση αυτή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εκτελέσουν σε ιδιωτικά εργαστήρια.

 

 1. Τέλος η λειτουργία αυτών των δομών θα αναβαθμίσει και θα στελεχώσει με τα Κ.Υ. των πρωτευουσών του κάθε νομού, ενώ συγχρόνως θα αναδείξει το σημαντικό και κομβικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη δημιουργία μιας ενιαίας, σοβαρής, λειτουργικής και αποτελεσματικής Π.Φ.Υ. που πρέπει επιτέλους να αποκτήσει η χώρα μας.

Από την διεξοδική ενημέρωση που  έγινε από τον διευθυντή και το νοσηλευτικό προσωπικό του Κ.Υ. Βόλου, δυστυχώς διαπιστώθηκε ότι το Κέντρο Ελέγχου εμπύρετων νοσημάτων που δημιουργήθηκε:

 

 1. Υπολείπεται σε απαραίτητο αριθμό ιατρών προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά στις δύο βάρδιες που προβλέπεται να λειτουργήσει. Οι ανάγκες του καλύπτονται με μετακινήσεις από περιφερειακά Κ.Υ. και από τους ελάχιστους ιατρούς του Κ.Υ. Βόλου.

 

 1. Δεν εκτελεί ακόμη τον απαραίτητο αριθμό εξετάσεων PCR ,μετά από τις οδηγίες από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), με αποτέλεσμα αυτές να ανέρχονται στις 10 ημερησίως, ενώ πραγματοποιούνται μετά από ραντεβού.

 

 1. Δεν έχει γνωστοποιηθεί επαρκώς η λειτουργία αυτής της δομής με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού την ύπαρξη ή τον τρόπο λειτουργία της.

Ο Ι.Σ.Μ. θεωρεί ότι με την επιδείνωση της Πανδημίας και τη γρήγορη εξέλιξη δυστυχώς έχει χαθεί πολύτιμος προς την κατεύθυνση της ορθής οργάνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) της χώρας μας, σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, το οποίο όμως ακόμη υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό σε στελέχωση και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να καταγράφονται τεράστια προβλήματα λειτουργίας του. Τα προβλήματα αυτά θα επιδεινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα από την των περιστατικών COVID 19 με μεγάλο κίνδυνο να μην μπορέσει το Ε.Σ.Υ. να ανταποκριθεί στις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ιδρύουμε σημαντικές και απαραίτητες κρατικές δομές όπως τα Κέντρα Ελέγχου εμπύρετων νοσημάτων και να μην τα έχουμε στελεχώσει και εξοπλίσει στο βαθμό που επιβάλλεται προκειμένου να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες των συνανθρώπων μας που αυξάνονται καθημερινά.

Θα πρέπει άμεσα η 5η Υ.ΠΕ. να εξοπλίσει και να στελεχώσει επαρκώς το Κ.Υ. προκειμένου να ανταποκριθεί στις επερχόμενες ραγδαίες ανάγκες αντιμετώπισης προβλημάτων του πληθυσμού, λόγω της Πανδημίας COVID 19.

Ο Ι.Σ.Μ. εφόσον χρειασθεί διατίθεται να συνδράμει στο συντονισμό στελέχωσης του Κ.Υ. ακόμη και με ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, σύμφωνα και με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο που δίνει την δυνατότητα προσωρινής συνεργασίας Κρατικών Δομών Υγείας με ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

 • Σύλληψη ατόμων στον Βόλο για διακίνηση ναρκωτικών #διακίνησηναρκωτικών - https://t.co/EBJ5H3V1AE -

 • Εμβολιασμός: Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους 3 μήνες #εμβολιασμόςCovid - https://t.co/NPSQgZQWDC -

 • #φωτιά σε βανάκι στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #φωτιά - https://t.co/amsEm2bbVU -

"Αλιεύοντας" την είδηση