Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Η ψηφοφορία πυροδοτεί εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
Η ψηφοφορία πυροδοτεί εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Η ψηφοφορία πυροδοτεί εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Καθοριστική για τον εφεξής βηματισμό της κυβέρνησης, αλλά και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η σημερινή ψηφοφορία στη για τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων. Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες τα ξημερώματα στη , θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές προς συζήτηση στις 9 π.μ. και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ερώτημα είναι η στάση που θα τηρήσει η πρόεδρος της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία χθες τόνισε ότι «η βρίσκεται σε καθεστώς στραγγαλισμού της δημοκρατικής λειτουργίας».

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αναμένουν ότι σήμερα θα επιβεβαιωθεί το σχίσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι οι 32 βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ψήφισαν «όχι» την προηγούμενη Τετάρτη θα καταψηφίσουν και σήμερα. Ωστόσο, προσδοκούν ότι κάποιοι από τους βουλευτές που ψήφισαν «παρών» θα μετακινηθούν στο «ναι», γεγονός που θα δώσει «ανάσα» στην κυβέρνηση, ενόψει της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα, η οποία, όπως δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Ολγα εροβασίλη, έχει ως καταληκτική την 20ή Αυγούστου.

Η αποτίμηση της ψηφοφορίας θα γίνει από την Πολιτική ραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αύριο, ενώ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι, στην πλειοψηφία τους, τα μέλη της Κ.Ε. τάχθηκαν κατά της συμφωνίας με τους εταίρους.

Χθες, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών δεν είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή άμεσα. Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ως μοναδική εκκρεμότητα από τα προαπαιτούμενα που ορίσθηκαν στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου το συνταξιοδοτικό, για το οποίο, όπως πρόσθεσε, έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους η μετάθεσή του. Κυβερνητικές αναφέρουν ότι το συνταξιοδοτικό, όπως και τα και η προστασία πρώτης κατοικίας, είναι θέματα για τα οποία εξασφαλίσθηκε η συναίνεση των εταίρων να νομοθετηθούν κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο.

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε χθες ο Ρούντι Ρινάλντι, επικεφαλής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης ς (ΚΟΕ), και μένει να φανεί τι θα πράξουν οι τρεις βουλευτές της ΚΟΕ που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, Β. Χατζηλάμπρου, Β. Κυριακάκης και Δ. Κοδέλας, οι οποίοι καταψήφισαν την περασμένη Τετάρτη.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση