Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό
Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Συντελεστές αναπλήρωσης από 0,8% έως 2%, κλιμακωτά, ανά επιμέρους ασφαλιστική περίοδο προβλέπει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στο σχέδιο νόμου 170 σελίδων και 64 άρθρων, που παραδόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς και αναμένεται να αποσταλεί στους θεσμούς εφόσον ολοκληρωθεί και η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα ποσοστά αναπλήρωσης “χτίζονται” με βάση συντελεστές που  για τα πρώτα 15 χρόνια είναι 0,8%. Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια 1,16%, από 24 έως 27 1,29%, από 27 έως 30 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.

Όπως προβλέπεται στο , το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.

Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, συγκρατείται η συνταξιοδοτική δαπάνη έως το 2060 ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται οι χαμηλόμισθοι. Στελέχη της αντιπολίτευσης, πάντως, θεωρούν ότι μειώνεται δραματικά η σύνταξη των νέων ασφαλισμένων και μάλιστα οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπονται στον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται σαρωτικές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με ενοποιήσεις φορέων στο που θα αποτελέσει τη βάση για τον  Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο κείμενο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μείωση των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, καθώς η επέλεξε τη  «θυσία» των νέων συνταξιούχων στον βαθμό που θα λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις από τους υφιστάμενους, προκειμένου να σωθούν οι παλαιοί, ήδη συνταξιούχοι.

Όσο για τις επικουρικές, ο κανόνας βιωσιμότητας βάσει του οποίου θα καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις από το ΕΤΕΑ, για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά,  θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα, ένα πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και το οποίο θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων.

Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2013,  το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα αποτελείται από το άθροισμα των τμημάτων

Α) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε 0.45% υπολογιζόμενου επί των συντάξιμων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης

Β) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 73χρονης από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/AvNQLnFkfM -

  • Συνελήφθη αλλοδαπός για #παραεμπόριο #παραεμπόριο - https://t.co/bo8i4LndC4 -

  • Νέα γέφυρα στον Ξηριά κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/5dHeOA4ehL -

"Αλιεύοντας" την είδηση