Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Οι πολιτικές εξελίξεις μπλοκάρουν τον πρώτο έλεγχο από τους δανειστές
Οι πολιτικές εξελίξεις μπλοκάρουν τον πρώτο έλεγχο από τους δανειστές

Οι πολιτικές εξελίξεις μπλοκάρουν τον πρώτο έλεγχο από τους δανειστές

Εμπλοκή με το καλημέρα του νέου προγράμματος «βλέπουν» οι δανειστές, καθώς αναβάλλεται η ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου που ήταν προγραμματισμένος για τον Οκτώβριο, δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων. Το γεγονός αυτό σημαίνει καθυστέρηση για τη συζήτηση για το και για την εκταμίευση των δόσεων, ενώ ερωτήματα δημιουργούνται για το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης. Ταυτόχρονα, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί τα προαπαιτούμενα , τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να εκταμιευθεί η υποδόση των 3 δισ. που εγκρίθηκε τον Αύγουστο και είχε σχεδιαστεί να παρασχεθεί το φθινόπωρο. O αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε εκταμίευση 2 δισ. τον Σεπτέμβριο και 1 δισ. τον Οκτώβριο. Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα, αυτά θα καθοριστούν –εκτός απροόπτου– σε του Σεπτεμβρίου.

Στελέχη των δανειστών της χώρας εκτιμούν ότι οι δεν θα επιτρέψουν τον γρήγορο σχηματισμό ς και κυρίως την ολοκλήρωση εντός του Οκτωβρίου του πρώτου ελέγχου, όπως είχε σχεδιαστεί. Οπως αναφέρουν στην «Κ», το χρονοδιάγραμμα που ήθελε τον πρώτο έλεγχο να κλείνει μέσα στον Οκτώβριο «είναι μάλλον απίθανο να υλοποιηθεί» και προσθέτουν πως το νέο χρονοδιάγραμμα θα καθοριστεί επί της ουσίας από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι τα κρατικά ενδεχομένως και υπό συνθήκες να «αντέχουν» μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, χωρίς την εκταμίευση των υποδόσεων των 3 δισ. . Ωστόσο, δεν αποκλείουν το να ορίσει δύο «πακέτα» προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα εντός του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου και εφόσον εφαρμοστούν, να «σπάσει» η υποδόση των 3 δισ. ευρώ σε δύο μικρότερες δόσεις, ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Π. Τόμσεν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου () στην ισχυρή πιθανότητα καθυστέρησης της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της εκταμίευσης της τελευταίας υποδόσης που εγκρίθηκε στα μέσα Αυγούστου, ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ θα μεταφέρει για αργότερα και τη συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Θέμα το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για το Ταμείο ώστε να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα.

Πηγή: kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση