Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Οι πολιτικές εξελίξεις μπλοκάρουν τον πρώτο έλεγχο από τους δανειστές
Οι πολιτικές εξελίξεις μπλοκάρουν τον πρώτο έλεγχο από τους δανειστές

Οι πολιτικές εξελίξεις μπλοκάρουν τον πρώτο έλεγχο από τους δανειστές

Εμπλοκή με το καλημέρα του νέου προγράμματος «βλέπουν» οι δανειστές, καθώς αναβάλλεται η ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου που ήταν προγραμματισμένος για τον Οκτώβριο, δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων. Το γεγονός αυτό σημαίνει καθυστέρηση για τη συζήτηση για το χρέος και για την εκταμίευση των δόσεων, ενώ ερωτήματα δημιουργούνται για το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης. Ταυτόχρονα, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί τα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να εκταμιευθεί η υποδόση των 3 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο και είχε σχεδιαστεί να παρασχεθεί το φθινόπωρο. O αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε εκταμίευση 2 δισ. τον Σεπτέμβριο και 1 δισ. τον Οκτώβριο. Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα, αυτά θα καθοριστούν –εκτός απροόπτου– σε Eurogroup του Σεπτεμβρίου.

Στελέχη των δανειστών της χώρας εκτιμούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα επιτρέψουν τον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης και κυρίως την ολοκλήρωση εντός του Οκτωβρίου του πρώτου ελέγχου, όπως είχε σχεδιαστεί. Οπως αναφέρουν στην «Κ», το χρονοδιάγραμμα που ήθελε τον πρώτο έλεγχο να κλείνει μέσα στον Οκτώβριο «είναι μάλλον απίθανο να υλοποιηθεί» και προσθέτουν πως το νέο χρονοδιάγραμμα θα καθοριστεί επί της ουσίας από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι τα ενδεχομένως και υπό συνθήκες να «αντέχουν» μέχρι τα Νοεμβρίου, χωρίς την εκταμίευση των υποδόσεων των 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν αποκλείουν το Eurogroup να ορίσει δύο «πακέτα» προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα εντός του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου και εφόσον εφαρμοστούν, να «σπάσει» η υποδόση των 3 δισ. ευρώ σε δύο μικρότερες δόσεις, ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Π. αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην ισχυρή πιθανότητα καθυστέρησης της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της εκταμίευσης της τελευταίας υποδόσης που εγκρίθηκε στα μέσα Αυγούστου, ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ θα μεταφέρει για αργότερα και τη συζήτηση για τη του ελληνικού χρέους. Θέμα το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για το Ταμείο ώστε να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα.

Πηγή: kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση