Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΚΟΣΜΟΣ / Οι πολίτες θεωρούν τη μετανάστευση ως κορυφαία πρόκληση για την ΕΕ
Οι πολίτες θεωρούν τη μετανάστευση ως κορυφαία πρόκληση για την ΕΕ

Οι πολίτες θεωρούν τη μετανάστευση ως κορυφαία πρόκληση για την ΕΕ

Όλο και περισσότεροι δήλωσαν ότι έχουν θετική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η εμπιστοσύνη στην αυξήθηκε από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Επιπλέον, οι θεωρούν τη ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η . Αυτά είναι μερικά από τα της τελευταίας έρευνας του Τακτικού Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 16 και 27 Μαΐου 2015 σε 34 χώρες ή εδάφη.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών σχετικά με τις κυριότερες ανησυχίες τους, η βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των θεμάτων που αναφέρονται συχνότερα σε επίπεδο . Με 38 % (+14 μονάδες) προηγείται πλέον της οικονομικής κατάστασης (27%, -6 μονάδες), της ανεργίας (24%, -5 μονάδες) και των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών (23%, -2 μονάδες). Είναι η υπ’ αριθμόν ένα συχνότερα αναφερόμενη ανησυχία σε 20 κράτη μέλη, με το αποκορύφωμα στη (65%) και τη Γερμανία (55%). Η ανησυχία για τρομοκρατική δράση σε επίπεδο έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά από τον Νοέμβριο του 2014 (17%, +6 μονάδες) (βλ. παράρτημα 1).

Στήριξη για πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Όπως και κατά την προηγούμενη έρευνα του Νοεμβρίου 2014, υπάρχει ισχυρή υποστήριξη εκ μέρους των πολιτών ως προς τα θέματα προτεραιότητας που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Πρόεδρο .

· Όσον αφορά τις στο εσωτερικό της ΕΕ, 59% των Ευρωπαίων συμφωνούν με τη διάθεση δημόσιων κονδυλίων για την τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο ΕΕ.

· Όσον αφορά την ενέργεια, 72% των Ευρωπαίων είναι υπέρ μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

· Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η ενιαία αγορά (η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών εντός της ΕΕ) αποτελεί το πλέον θετικό επίτευγμα της ΕΕ (57%), σχεδόν στον ίδιο βαθμό με την ειρήνη μεταξύ των κρατών μελών (55%).

· Όσον αφορά τη μετανάστευση, 73 % των Ευρωπαίων δηλώνουν υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι (51%) είναι θετικοί ως προς τη μετανάστευση από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, 56 % είναι αρνητικοί ως προς τη μετανάστευση από χώρες εκτός της ΕΕ.

Τέλος, οι παραμένουν αισιόδοξοι για το της ΕΕ. 58 % (+2 μονάδες) των Ευρωπαίων δηλώνουν αισιόδοξοι, έναντι 36 % (-1 μονάδα) που δηλώνουν απαισιόδοξοι.

Η άποψη των πολιτών για την ΕΕ βελτιώνεται

Ο αριθμός των Ευρωπαίων που δήλωσαν ότι έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ αυξήθηκε από 39% τον περασμένο Νοέμβριο σε 41% στο τέλος του Μαΐου 2015, ενώ 38% έχουν ουδέτερη και 19% αρνητική εικόνα (από 22% τον Νοέμβριο και 25% τον Ιούνιο του 2014).

Επιπλέον, ο αριθμός των Ευρωπαίων που δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε επίσης στο 40% (ποσοστό υψηλότερο κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες από τον Νοέμβριο του 2014 και κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014). Το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης στις εθνικές κυβερνήσεις αυξήθηκε επίσης ελαφρώς στο 31 % (+2 μονάδες).

Ο αριθμός των πολιτών που θεωρούν ότι η άποψή τους μετράει στην ΕΕ έφθασε το 42% (+2 μονάδες), παραμένοντας στο ανώτατο σημείο της δεκαετίας ακόμη και μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Οι προσδοκίες στην οικονομία βελτιώνονται και η υποστήριξη για το σε σταθερά επίπεδα

Σε σχέση με την οικονομία, οι προσδοκίες των Ευρωπαίων για την εθνική οικονομική κατάσταση παραμένουν μάλλον σταθερές, καθώς πάνω από ένας στους τέσσερις (26 %, +4 μονάδες) δηλώνουν αισιόδοξοι για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ 48 % προσδοκούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια. ΟΙ απαισιόδοξες προσδοκίες μειώνονται δραστικά και φθάνουν στο 21% (-7 μονάδες). Ο αριθμός των Ευρωπαίων που θεωρούν ότι η επίπτωση της κρίσης στην απασχόληση έχει ήδη κορυφωθεί (48%, +4 μονάδες) είναι πλέον σαφώς μεγαλύτερος από τον αριθμό όσων πιστεύουν ότι «τα χειρότερα έρχονται» (42%, -4 μονάδες).

Η θετική στάση απέναντι στο παραμένει σταθερή (57 % στην ΕΕ, 69 % στην ευρωζώνη). Η υποστήριξη για το ενιαίο νόμισμα αυξήθηκε σε 14 κράτη μέλη, είναι δε πιο έντονη στη Λιθουανία (73%, +10 μονάδες) η οποία προσχώρησε στη ζώνη του την 1η Ιανουαρίου 2015 και στην Ελλάδα, όπου 69% (+6 μονάδες) των ελλήνων δηλώνουν υπέρ του ευρώ.

Το Τακτικό Ευρωβαρόμετρο – Άνοιξη 2015 αποτελεί τη δεύτερη δημοσκόπηση που πραγματοποιείται σε επίπεδο ΕΕ μετά την ανάληψη καθηκόντων της Επιτροπής την 1η Νοεμβρίου 2014.

Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων στο διάστημα μεταξύ 16 και 27 Μαΐου 2015. Συνολικά, ερωτήθηκαν 31.868 άτομα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες.

H «Έκθεση με τα πρώτα της έρευνας» δημοσιεύθηκε και απεικονίζει τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην ΕΕ, τους θεσμούς και τις πολιτικές της, καθώς και τις κύριες ανησυχίες των πολιτών και τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιλαμβάνονται την οικονομική κατάσταση.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #Θεσσαλονίκη: Μόνο στρατιωτική παρέλαση διάρκειας 60 λεπτών #Θεσσαλονίκη - https://t.co/eqbcCauvmu -

  • Παπανάτσιου: «Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα "καίνε" την αγροτική παραγωγή » - https://t.co/F39w94GiDZ… -

  • Η  Εικόνα της Παναγίας Δαμάστας στον Βόλο #ΠαναγίαςΔαμάστας - https://t.co/FBobUI9DHE -

"Αλιεύοντας" την είδηση