Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οι περικοπές συντάξεων στο τραπέζι
Οι περικοπές συντάξεων στο τραπέζι

Οι περικοπές συντάξεων στο τραπέζι

Το ενδεχόμενο να χρειαστούν στις συντάξεις άφησε χθες ανοικτό ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γ. , χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Μ. Ντράγκι, επισήμανε τις ανησυχίες που υπάρχουν για τη του ελληνικού χρέους, ενώ ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, κ. Ζ. Γκάμπριελ, ζήτησε την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά του, ο της ελληνικής κυβέρνησης, κ. Γ. , υποστήριξε ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχει ολοκληρωθεί το 80% του μνημονίου και στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασιστεί η ελάφρυνση του χρέους.

Επιστροφή των θεσμών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα δεν συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες. Το πιθανότερο είναι να καταφθάσουν τα τεχνικά κλιμάκια (με τα στελέχη που ασχολούνται με τα δημοσιονομικά μεγέθη να αναμένονται πρώτα) και από την εξέλιξη των συζητήσεων που θα γίνουν σε τεχνικό επίπεδο να καθοριστεί και η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών (ενδεχομένως στις αρχές Μαρτίου).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αβεβαιότητας, ο κ. αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο περικοπής συντάξεων. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, σημείωσε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι ποιο βάρος θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι. Προσέθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να λυθούν βραχυπρόθεσμα ζητήματα και υποστήριξε πως ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες , χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. Αν και παραδέχτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει «σοβαρές » για το ασφαλιστικό, πρόσθεσε ότι παραμένουν ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Παράλληλα, επισήμανε ότι εκτός του ασφαλιστικού, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στις αλλαγές στη φορολογία και στη του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, πριν εκταμιευτούν άλλες οικονομικής βοήθειας προς τη Ελλάδα. Γενικότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι «η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν είναι το κύριο μέλημά μας» και «οι αρχές θα πρέπει τώρα να κινηθούν με μεγάλη ταχύτητα, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι ».

Στην ανάγκη η να ολοκληρωθεί με αξιόπιστο τρόπο είχε αναφερθεί προσφάτως και ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Χθες, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι είναι ευρύτερα αποδεκτό τώρα ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ αναφορικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, ανέφερε ότι «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή, με δεδομένη την τεχνογνωσία του στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας».

Κίνδυνος αναταραχής

Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους «εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να ασχολείται σοβαρά με τις μεταρρυθμίσεις» αναφέρθηκε και ο κ. Γκάμπριελ, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες (El Pais, Le Monde, La Republica, Frankfurter Allgemeine Zeitung). Προειδοποίησε, δε, για τον κίνδυνο οι συνεχιζόμενες περικοπές να οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή και να καταστήσουν τη χώρα μη κυβερνήσιμη.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Όλυμπο, σε συνθήκες καύσωνα, έτρεξαν οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου #ΣΔΥΒόλου - https://t.co/4XL00xIQHc -

  • Τριάντα τα θετικά κρούσματα covid-19 στη  Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/3eYYgtmiXo -

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/vXIkeqWETp -

"Αλιεύοντας" την είδηση