Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΔΙΑΤΡΟΦΗ / Η πανδημία επηρέασε τις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι κάνουν οικολογικότερες επιλογές
Η πανδημία επηρέασε τις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι κάνουν οικολογικότερες επιλογές

Η πανδημία επηρέασε τις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι κάνουν οικολογικότερες επιλογές

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε βασικά στοιχεία σχετικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών το 2020. Τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε στα του 2020, δείχνουν τον αντίκτυπο που είχε η κρίση COVID-19 στα καταναλωτικά πρότυπα, καθώς οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους πιο κοντά στην κατοικία τους και στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα κάνουν οικολογικότερες επιλογές: οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για ανθεκτικότερα προϊόντα. 

 Τα πορίσματα θα συζητηθούν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Καταναλωτών στις 15 Μαρτίου 2021.Την ημέρα εκείνη εορτάζεται και η Ευρωπαϊκή Ημέρα του Καταναλωτή.     

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης  Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία έχει επηρεάσει τους καταναλωτές: Ενώ το 38 % των καταναλωτών ανησυχούσε αν θα μπορέσει να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του, ένα ποσοστό 42 % αποφάσισε να αναβάλει σημαντικές αποφάσεις αγοράς. Θετικό είναι το ότι, σύμφωνα με την , το 56 % των καταναλωτών λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αγορών του. Θα συζητήσω τα βασικά δεδομένα στην προσεχή Διάσκεψη Καταναλωτών, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να εμπλακούν σε συγκεκριμένες δράσεις για την επιτάχυνση της ανάκαμψης από τη νόσο COVID-19 και για την πράσινη μετάβαση».

Ορισμένα κύρια πορίσματα:

  • Το 2020, το 71 % των καταναλωτών πραγματοποίησε διαδικτυακές αγορές.
  • Κατά μέσο όρο, το 38 % των Ευρωπαίων ανησυχούσε για την εξόφληση των λογαριασμών του τον επόμενο μήνα. Παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών: Οι οικονομικές ανησυχίες των πολιτών κυμαίνονταν από το 7 % έως το 71 %. 
  • Το 42 % των καταναλωτών σκέφτηκε να αναβάλει μια σημαντική και το 80 % είπε ότι δεν θα προγραμματίσει μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα στη χώρα του
  • Το 56 % των καταναλωτών δήλωσε ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες επηρέασαν τις αποφάσεις του για αγορές και το 67 % δήλωσε ότι αγόρασε προϊόντα που είναι καλύτερα για το περιβάλλον, ακόμη και αν είναι ακριβότερα. Επιπλέον, το 81 % πραγματοποίησε αγορές πιο κοντά στην κατοικία του και στήριξε τοπικές επιχειρήσεις.
  • Άλλες μεταβλητές δεν επηρεάστηκαν από την κρίση σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες.
  • Για παράδειγμα, το επίπεδο εμπιστοσύνης των καταναλωτών στους λιανεμπόρους παρέμεινε υψηλό (στο 80 %), η λεπτομερής γνώση των δικαιωμάτων των καταναλωτών παρέμεινε χαμηλή (στο 27 %) και το ποσοστό των καταναλωτών που στις αγορές τους αντιμετώπισαν πρόβλημα για το οποίο κρίνουν ότι νομιμοποιούνται να υποβάλουν καταγγελία παρέμεινε χαμηλό (23 %).

Επόμενα βήματα

Τα πορίσματα θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο περαιτέρω δράσεων της Επιτροπής, οι οποίες θα διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές θα διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί στην  της  και στην πράσινη και μετάβασηόπως ορίζεται στο νέο για τους καταναλωτές που παρουσιάστηκε στα του 2020. Τα βασικά στοιχεία για τους καταναλωτές θα συζητηθούν στη Διάσκεψη Καταναλωτών, την οποία η Επιτροπή συνδιοργανώνει με την πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της τη 15η Μαρτίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή. Τα πορίσματα αποτελούν μέρος ενός νέου πίνακα αποτελεσμάτων για τις καταναλωτικές συνθήκες, τον οποίο η Επιτροπή σκοπεύει να εξετάζει κάθε χρόνο στις Διασκέψεις Καταναλωτών ως εργαλείο παρακολούθησης και συγκριτικής αξιολόγησης για τη βελτίωση της πολιτικής καταναλωτών.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επίσκεψη Κ. Παπανάτσιου στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου - https://t.co/B36k77kdFI -

  • Νέα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου - https://t.co/0TmwG2yYVX -

  • Διαδικτυακό Βιωματικό Εργαστήριο για Γονείς από την «Πρόταση Ζωής» - https://t.co/HzJCwlHcPn -

"Αλιεύοντας" την είδηση