Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Η παχυσαρκία απειλεί την υγεία και τη βιομηχανία σνακ
Η παχυσαρκία απειλεί την υγεία και τη βιομηχανία σνακ

Η παχυσαρκία απειλεί την υγεία και τη βιομηχανία σνακ

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις πλούσιες δυτικές χώρες είναι παχύσαρκοι και το κόστος για την υγεία των πασχόντων είναι πολύ υψηλό: απειλούνται πολύ περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό από ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης, ενώ το προσδόκιμο ζωής τους αναμένεται να μειωθεί κατά τρία χρόνια τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ.

Παράλληλα, υπάρχει και σημαντικό οικονομικό κόστος τόσο για τους ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία, όσο και για τα κράτη. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα 36 κράτη-μέλη του χάνουν κατά μέσον όρο το 3,3% του ΑΕΠ τους εξαιτίας της παχυσαρκίας. Ομως, η παχυσαρκία δεν απειλεί μόνο την υγεία και τα οικονομικά ανθρώπων και κρατών, αλλά και τη βιομηχανία των σνακ που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δεχθεί ισχυρή πίεση ώστε να αρχίσει να παράγει πιο υγιεινά προϊόντα.

Σύμφωνα με έκθεση του για την παχυσαρκία που δημοσιεύθηκε χθες, σχεδόν το 25% του πληθυσμού σε 34 από τα 36 μέλη του πάσχει από παχυσαρκία. Πάνω από το 50% του πληθυσμού θεωρείται υπέρβαρο. Οι χώρες του ΟΟΣΑ αφιερώνουν ήδη το 8,4% του προϋπολογισμού τους για την υγεία και την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 311 δισ. δολάρια τον χρόνο ή 209 δολάρια ανά άτομο. Παράλληλα, η παχυσαρκία ενισχύει την εισοδηματική ανισότητα και την ανεργία. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γυναίκες και άνδρες που ανήκουν στη χαμηλότερη εισοδηματική ομάδα του πληθυσμού είναι κατά 90% και κατά 50% πιθανότερο, αντίστοιχα, να είναι παχύσαρκοι απ’ ό,τι γυναίκες και άνδρες που έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Ανθρωποι που πάσχουν από τουλάχιστον μία ασθένεια που σχετίζεται με το γεγονός πως είναι υπέρβαροι έχουν 8% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εργασία. Οταν έχουν εργασία, οι πιθανότητες να απουσιάζουν από τη δουλειά τους ή να είναι λιγότερο παραγωγικοί είναι αυξημένες κατά 3,4%.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τα παιδιά. Όσα είναι παχύσαρκα έχουν λιγότερο καλή στο σχολείο, είναι πιθανότερο να κάνουν απουσίες και στη συνέχεια έχουν λιγότερες πιθανότητες να ολοκληρώσουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Κατά τον ΟΟΣΑ, η επένδυση σε μέτρα όπως περιορισμός της διαφήμισης ανθυγιεινών τροφίμων σε και η υιοθέτηση αναγραφής πληροφοριών για τα φαγητά που πωλούνται σε εστιατόρια θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων και θα προφυλάξει πολλούς ανθρώπους από σοβαρά προβλήματα υγείας. Η μείωση κατά 20% των θερμίδων που περιέχουν τα πατατάκια και τα γλυκά θα μπορούσε να προφυλάξει ένα εκατομμύριο ανθρώπους τον χρόνο από χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ιδιαίτερα καρδιοπάθειες. Κάθε ένα δολάριο που επενδύεται στην της παχυσαρκίας έχει εξαπλάσια απόδοση σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Κατά τον Κρις Χιουζ, αρθρογράφο του Bloomberg, εταιρείες που κυριαρχούν στη βιομηχανία των σνακ, από τη Mondelez International και την Coca Cola και από τη Nestle μέχρι την Kraft Heinz Company, θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τη στρατηγική τους αν δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρούς περιορισμούς.

Στη Βρετανία ενδέχεται η βιομηχανία σνακ να βρεθεί αντιμέτωπη με ανώτατα όρια θερμίδων και όρια στις μερίδες, υψηλότερο ΦΠΑ για ανθυγιεινά τρόφιμα, ενώ τα έξοδα διαφήμισης και μάρκετινγκ για ανθυγιεινά τρόφιμα ενδέχεται να μην αφαιρούνται από τη φορολογία. «Αυτό συμβαίνει όταν μια βιομηχανία αποτυγχάνει να αυτορρυθμιστεί. Οι κυβερνήσεις ξυπνάνε.

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών απασχολεί πολλούς υπαλλήλους και πληρώνει πολλούς φόρους. Ακόμη και έτσι, τα οικονομικά στοιχεία συνηγορούν υπέρ της παρέμβασης του κράτους», λέει ο Κρις Χιούζ.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση