Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
Η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με άγνωστη ημερομηνί επιστροφής σε ήρεμες ημέρες θέτει ευτόν από σήμερα, εντός του Κοινοβουλίου, το πολιτικό σύστημα της χς.

Η ψήφιση, νωρίς το απόγευμα, του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης μνημονιακά μέτρα, καθώς και οι εξελίξεις στο θέμα της FYROM, έχουν ήδη λειτουργήσει ως σπινθήρες σε πυριτιδαποθήκη.

Η αναμενόμενη, πιθανότατα εντός της ημέρας, κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από την ΝΔ, έρχεται στην παρούσα φάση να συμβάλλει στην κλιμάκωση της μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ, αλλά και προσωπικά των Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, με το χάσμα ανάμεσά τους να είναι βαθύ, αγεφύρωτο και εκρηκτικό.

Οι άκρως επιθετικοί, και διανθισμένοι με ιδιαιτέρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, τόνοι που χρησιμοποιεί ειδικά ο όταν αναφέρεται δημοσίως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνουν το στίγμα των διαθέσεων της πλειοψηφίας έναντι του «υπ' αριθμόν 1» πολιτικών τους αντιπάλων, ενώ κατά περίπτωση το μέτωπο διευρύνεται, καθώς στο στόχαστρο του πρωθυπουργού συμπεριλαμβάνεται κατά περιόδους και ο όμορος πολιτικός χώρος του Κινήματος Αλλαγής.

Οι απόπειρες του προέδρου της ΝΔ, και των επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφης εννηματά και του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη να διατηρήσουν εντός πλαισίου πολιτικής ορθότητας την αντιπαράθεση και να εγείρουν ζητήματα αμιγώς πολιτικής διάστασης –όπως, επί παραδείγματι, το ζήτημα της πολιτικής μη νομιμοποίησης του πρωθυπουργού να υπογράψει τη συμφωνία με τα Σκόπια, δεδομένου ότι η διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου δεν του παρέχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για μια τέτοια ενέργεια, μοιάζουν να πέφτουν στο κενό: Οι διαθέσεις της πλειοψηφίας, αλλά και ορισμένες παρεμβάσεις στελεχών της αντιπολίτευσης εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, δυναμιτίζουν το κλίμα και εκτρέπουν την αντιπαράθεση σε περιοχές άνευ ορίων οξύτητας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η συζήτηση για τα δημοσιονομικά μοιάζει στην Ολομέλεια να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, με το κλίμα σε αυτό το επίπεδο να έχει διαμορφωθεί περίπου ως εξής: Οι της πλειοψηφίας «προσπερνούν» το αρνητικό των μέτρων, προβάλλοντας ότι είναι «τα τελευταία των μνημονίων», ενώ οι περισσότεροι της αντιπολίτευσης τα αντιμετωπίζουν ως ήδη «τετελεσμένα».

Τούτων δοθέντων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σημερινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη, αφού εκτός των άλλων από το περιεχόμενό της αναμένεται να αποσαφηνιστεί και ο χρόνος κατάθεσης της πρότασης μομφής του κόμματός του: σύμφωνα με μία εκδοχή, αυτό θα γίνει αμέσως μετά το τέλος της ανακοίνωσης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ενώ μια δεύτερη κάνει λόγο για αύριο το πρωί, με την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης που έχει ζητήσει ο κ. Τσίπρας «για να ενημερώσει» την εθνική αντιπροσωπεία σχετικά με τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων.

Είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι σε αντίθεση με τη σχεδόν πάγια τακτική του παρελθόντος, δεν θα εξαντληθεί αυτή τη φορά το μάξιμουμ του χρόνου (τρεις ημέρες) που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για τη συζήτηση προτάσεων δυσπιστίας κατά κυβέρνησης.

Ο φέρεται να έχει ήδη «κλειδώσει» ειδική τελετή την Κυριακή στις Πρέσπες, για την διμερή υπογραφή της Συμφωνίας, και προς τούτο ζητεί και θα επιτύχει να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία το αργότερο το βράδυ του Σαββάτου.

Στα αξιοσημείωτα είναι πως ορισμένοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζονται να επιθυμούν ακόμα πιο σύντομη διαδικασία: να ολοκληρωθεί, δηλαδή, το μεσημέρι του Σαββάτου (ώστε να αποφευχθεί, όπως λέγεται ανεπισήμως, η ταυτόχρονη παρουσία του πολιτικού κόσμου στο Κοινοβούλιο, και του συλλαλητηρίου που διοργανώνεται για το βράδυ του Σαββάτου στο ).

Υπενθυμίζεται ότι ο Κανονισμός προβλέπει συζήτηση επί προτάσεως μομφής έως τρεις ημέρες, και όπως φαίνεται θα έχουμε μια «επείγουσα» κοινοβουλευτική διαδικασία σχεδόν μίας και μισής ημέρας.

Ως προς τα σημερινά διαδικαστικά: Στις 13:00 περίπου αναμένεται η ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, εάν μιλήσει σήμερα, θα το πράξει στις 14:00.

Η ψηφοφορία επί των μέτρων προγραμματίζεται για τις 15:00. Η ανακοίνωση του αποτελέσματος σχεδόν μισή αργότερα. Αν εκείνη τη στιγμή κατατεθεί επισήμως η πρόταση της ΝΔ, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αρχίσει αμέσως η σχετική διαδικασία, και η κορυφαία κοινοβουλευτική μάχη δηλαδή να ξεκινήσει από σήμερα το απόγευμα.

Τσίπρας: Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας

«Κύριε Μητσοτάκη, η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη. Την καλωσορίζω. Είναι ένα πολύ σημαντικό δώρο που μου κάνετε αυτή την κρίσιμη στιγμή» είπε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε αυτές τις δύο μέρες να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις, για το ποιος έδωσε τι και πότε. Θα τα πούμε όλα, για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρος της ΝΔ αποκαλώντας τον «θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι έχει μεγάλες ευθύνες για το ζήτημα του ονόματος της πΔΜ, είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία τού υπερπατριωτισμού και παριστάνει τον θεματοφύλακα αξιών του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου,.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός αρχίζοντας την ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, σημείωσε ότι «η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έχει ιστορική αξία γιατί μετά από 8 χρόνια είναι η τελευταία φορά που θα ψηφιστούν τα τελευταία μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος».

«Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και τελειώνει οριστικά με τα προγράμματα στήριξης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση