Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Η μετάλλαξη Δέλτα πολιορκεί τον πλανήτη: Οι εφιαλτικές προβλέψεις για έκρηξη κρουσμάτων
Η μετάλλαξη Δέλτα πολιορκεί τον πλανήτη: Οι εφιαλτικές προβλέψεις για έκρηξη κρουσμάτων

Η μετάλλαξη Δέλτα πολιορκεί τον πλανήτη: Οι εφιαλτικές προβλέψεις για έκρηξη κρουσμάτων

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ανησυχία επικρατεί και σε άλλες περιοχές του πλανήτη με φόντο την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους για επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών του κορωνοϊού στην μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο ΕΜΑ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητες και οι δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να υπάρξει προστασία από την ταχύτατη μετάδοση της παραλλαγής.

Βάσει στοιχείων που έχει συγκεντρώσει το πρακτορείο Reuters, οι νέες διαγνώσεις περιστατικών COVID-19 στην Ευρώπη (μέσος όρος επτά ημερών) υπερβαίνουν ξανά τις 100.000 ανά ημέρα, ενώ ακριβώς ένα μήνα πριν, στις 13 Ιουνίου, είχαν διολισθήσει στις 32.870.

Αξιοσημείωτη άνοδος των νέων κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο καταγράφεται σε σειρά χωρών – μεταξύ τους και η Ελλάδα – όπως η Ρωσία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η , η Φινλανδία, η Μάλτα, η Πορτογαλία.

Σε έδαφος έξαρσης η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας τα ημερήσια κρούσματα επανήλθαν και πάλι τα τελευταία 24ωρα, μετά από αρκετές εβδομάδες, πέριξ των 3.000.

Ενδεικτικά της επιδημιολογικής έξαρσης που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 5-11 Ιουλίου.

Το ποσοστό θετικότητας ανήλθε στο 3,15% σε σύνολο 420.424 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,44% σε σύνολο 1.423.329 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,83%.

Για το περασμένο αντίστοιχο διάστημα, δηλαδή tην εβδομάδα 28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.89% σε σύνολο 265.549 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.22% σε σύνολο 1.398.702 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0.33%.

Ανησυχία για τα νότια προάστια

Όσον αφορά την κατά τόπους διασπορά, ηχηρό «καμπανάκι» κρούουν τα δεδομένα για το διάστημα 5-11 Ιουλίου σε αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων ο Νότιος Τομέας της Αττικής, αλλά και περιοχές με έντονο τουριστικό χαρακτήρα, όπως η Μύκονος, το Ρέθυμνο και η Πάρος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα νότια προάστια το ποσοστό θετικότητας έφτασε στο 1,39%, από 0,84% στην τελευταία εβδομαδιαία μέτρηση.

Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο κινείται στο 3,69%, από 1,85%, στη Μύκονο 3,31%, από 0,65% και στην Πάρο 1,27% από 0,20%. Κατακόρυφη ήταν η άνοδος και στα Γρεβενά, με 3,12% από 0,93%.

Σύψας – Παπαευαγγέλου: Ταχύτατη η εξάπλωση

Με δεδομένα τα παραπάνω, συνεχείς είναι οι προειδοποίησεις των ειδικών για πρωτοφανείς αριθμούς νέων κρουσμάτων τον Αύγουστο, όταν και αναμένεται η επικράτηση της «Δέλτα» στη χώρα. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του καθηγητή Νίκου Σύψα ο οποίος υποστήριξε ότι η επιδημία θα κλιμακωθεί απότομα και γρήγορα, τονίζοντας ότι αν συνεχιστεί η εκθετική φάση, τον Αύγουστο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν αποκλείεται να φτάσει τις 15 με 20.000. «Σύντομα θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα ή ενδεχομένως και νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε στην λεγόμενη εκθετική φάση», διευκρίνισε.

Από την πλευρά της, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής, που, όπως είπε δεν πλήττει μόνο τους νέους. «Αρχίζουμε να βλέπουμε και ενδοοικογενειακή διασπορά, διασπορά σε περιβάλλοντα εργασίας, κρούσματα που η ιχνηλάτηση δείχνει ότι είναι νέοι που γύρισαν από νησιά και μετέδωσαν την λοίμωξη σε συγγενείς τους στο σπίτι ή σε φίλους. Βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο τα κορωνοπάρτι και οι διασκεδάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε δε, τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και βρισκόμασταν στο τρίτο κύμα, χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να φτάσουμε στο επίπεδο 3.000 κρουσμάτων από τα 500, και τώρα τα αγγίξαμε σε δύο μόλις εβδομάδες.

Παράταση lockdown στο Σίδνεϊ

Ανάλογη είναι η εικόνα σε πολλές χώρες του πλανήτη. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Σίδνεϊ, όπου οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα παρατείνουν για δύο εβδομάδες το lockdown που έχει επιβληθεί στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, μετά την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

Η πολιτεία Νέας Νότια Ουαλία ανακοίνωσε 97 νέες μολύνσεις του νέου κορωνοϊού τις προηγούμενες 24 ώρες, από 89 την προηγούμενη ημέρα.

Ρωσία: Ρεκόρ θανάτων

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 786 θανάτους από COVID, ο μεγαλύτερος επιβεβαιωμένος αριθμός ημερήσιων θανάτων από την έναρξη της πανδημίας, και 23.827 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε εθνικό επίπεδο.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων, την οποία οι αρχές αποδίδουν στην περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και σε έναν αργό εμβολιαστικό ρυθμό.

Ολλανδία: Εξαπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα

Οι νέες λοιμώξεις στην Ολλανδία εξαπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, με τα κρούσματα να αφορούν κυρίως τους νέους ενήλικες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τους περισσότερους περιορισμούς.

Σχεδόν 52.000 μολύνσεις επιβεβαιώθηκαν στη χώρα των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων από την περασμένη Τρίτη μέχρι και χθες. Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα ήταν 8.500.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση επανέφερε τους περιορισμούς όσον αφορά τη λειτουργία των νάιτκλαμπ, των εστιατορίων και των φεστιβάλ, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 σε νέους ηλικίας 18-30 ετών.

Ισπανία: 4 εκατ. κρούσματα από την αρχή της πανδημίας
Η Ισπανία κατέγραψε σήμερα 43.960 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό, ξεπερνώντας τα 4 εκατομμύρια κρούσματα από τότε που άρχισε η πανδημία καθώς η περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των ανεμβολίαστων νέων.

Το ποσοστό μόλυνσης 14 ημερών σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 437 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σήμερα, σε σύγκριση με τα 368 κρούσματα μια μέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Μεταξύ των νέων ηλικίας 20-29 ετών, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 1.421 ανά 100.000 κατοίκους.

Βρετανία: «Καμπανάκι» ειδικών

Μολονότι η κυβέρνηση αναφέρει ότι η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα ότι έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό τη σύνδεση μεταξύ κρουσμάτων και σοβαρών ασθενειών ή θανάτων, ορισμένοι επιστήμονες και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας συνιστούν μεγαλύτερη προσοχή εν μέσω φόβων ότι ο ημερήσιος αριθμός λοιμώξεων ενδέχεται να φτάσει τις 100.000.

Η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου και μετά τις 19 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού σχεδιάζει να άρει την πλειονότητα των περιοριστικών μέτρων.

Γαλλία: «Τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε πέντε μέρες»

Τα κρούσματα κορωνοϊού διπλασιάζονται κάθε πέντε μέρες, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν, μία ημέρα αφού ο πρόεδρος ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες

Το σχέδιό της να κλείσει τα σύνορα για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 εγκαταλείπει στο μεταξύ η Μάλτα. Οι μη εμβολιασμένοι επισκέπτες θα τίθενται σε καραντίνα.

: Στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Ιανουαρίου τα κρούσματα

Το κατέγραψε σήμερα 1.149 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό μετά τις 22 Ιανουαρίου, καθώς η πρωτεύουσα ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου.

Νότια : Αυστηροποίηση των περιορισμών

Η Νότια προχώρησε σήμερα στην αυστηροποίηση των κανόνων τήρησης κοινωνικών αποστάσεων στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του χειρότερου ξεσπάσματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού που βιώνει η χώρα, καθώς τα νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 κατέγραψαν χθες ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, με 1.615 μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες.

Εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού και τη στασιμότητα στην εκστρατεία εμβολιασμού, ο τελευταίος ημερήσιος απολογισμός της πανδημίας ξεπέρασε κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 1.378 μολύνσεων της περασμένης Παρασκευής.

Σιγκαπούρη: «Συναγερμός» σε κρουαζιερόπλοιο

Κρουαζιερόπλοιο της Genting Cruise Lines που πραγματοποιούσε «κρουαζιέρα χωρίς προορισμό» επέστρεψε στη Σιγκαπούρη καθώς υπήρχαν υποψίες ότι ένας επιβάτης μολύνθηκε με COVID-19 και οι σχεδόν 3.000 και μέλη του πληρώματος περιορίστηκαν στις καμπίνες τους.

Ένας σαραντάχρονος επιβάτης βρέθηκε θετικός σε τεστ PCR που διενεργήθηκε στο πλοίο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για περαιτέρω διαγνωστικά τεστ μετά τον ελλιμενισμό του πλοίου νωρίς σήμερα, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Τουρισμού της Σιγκαπούρης.

Μεξικό: Μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων μετά τον Φεβρουάριο

Το Μεξικό ανακοίνωσε χθες Τρίτη την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων της COVID-19 μετά τον Φεβρουάριο, καθώς ένα νέο κύμα λοιμώξεων απειλεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 11.137 κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο σε 2.604.711, ενώ 219 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο το ίδιο χρονικό διάστημα. Από την αρχή της πανδημίας 235.277 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση