Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Η μερική τείνει να γίνει μόνιμη μορφή απασχόλησης
Η μερική τείνει να γίνει μόνιμη μορφή απασχόλησης

Η μερική τείνει να γίνει μόνιμη μορφή απασχόλησης

Συρρίκνωση της μισθωτής εργασίας με την τυπική μορφή της πλήρους απασχόλησης κατά σχεδόν 500.000 εργαζόμενους και διπλασιασμό της μερικής απασχόλησης, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά λαμβάνοντας διαστάσεις μόνιμης εργασίας, διαπιστώνει η έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, η οποία παραδόθηκε ήδη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων και θα παρουσιαστεί, όπως κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τα ευρήματα της έκθεσης της Συνομοσπονδίας αφορούν την πενταετία 2010-2014 και λαμβάνουν ιδιαίτερη αξία, με δεδομένο το γεγονός ότι ανοίγει άμεσα η συζήτηση για νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

Στο τραπέζι ξαναμπαίνουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, με την να επιδιώκει κάποιες αλλαγές που να βελτιώνουν τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις στα και τους πιστωτές να συζητούν την έναρξη διαλόγου, με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ΓΣΕΕ, μέσα από την έκθεσή της πάντως, δείχνει ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν πρέπει να είναι μέρος της πολιτικής αντιμετώπισης της ανεργίας.

Καταδεικνύει ότι η ποιότητα των θέσεων εργασίας συνεχίζει να χειροτερεύει, οι άτυπες και μη ηθελημένες μορφές απασχόλησης αυξάνονται με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των εργαζομένων, στο ανθρώπινο κεφάλαιο της οικονομίας και στην παραγωγικότητα.

Τα εμπειρικά ευρήματα της έκθεσης δείχνουν επίσης ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση μεταξύ των επισφαλών θέσεων εργασίας και της φτώχειας, ενώ η μείωση των κατά κεφαλήν κοινωνικών δαπανών έχει συμβάλει στην περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2016, δεν υπάρχει αναπτυξιακή δυναμική, καθώς οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 2015 και το 2016 είναι αρνητικές συνέπειες ως προς τη δυνατότητα της οικονομίας να εξέλθει από την τρέχουσα κρίση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Άμεση Δημοσιοποίηση των επιδημιολογικών στοιχείων από τις Νοσοκομειακές Μονάδες της Θεσσαλίας… - https://t.co/fYDYDx1FvT -

  • Ι.Σ.Θ.:Άμεση Δημοσιοποίηση των επιδημιολογικών στοιχείων κατά την διάρκεια της πανδημίας από τις Νοσοκομειακές Μονά… - https://t.co/v9ASgmCbKB -

  • Ηλεκτρονική συνάντηση της "Πρόταση Ζωή" στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου - https://t.co/vO2jofPmJx… -

"Αλιεύοντας" την είδηση