Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας έως τις 12 Μαΐου
Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας έως τις 12 Μαΐου

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας έως τις 12 Μαΐου

Μια διπλή Σύνοδος Κορυφής αναμένεται τη Δευτέρα, καθώς η πρώτη συνάντηση –και μάλλον σύντομη– θα γίνει ανάμεσα στους 28 ηγέτες της Ε.Ε. και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και θα ακολουθήσει η Σύνοδος μόνο με τους Ευρωπαίους αρχηγούς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην επιστολή του προς τους ηγέτες της Ε.Ε. αναφέρεται στη δέσμευση της Τουρκίας ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί την επαναπροώθηση των μεταναστών που εντοπίζονται στα χωρικά της ύδατα. Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη κλιμάκωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, «ειδικά στην Ελλάδα» και «συμπεριλαμβανομένων των επανεγκαταστάσεων».

Το κόστος

Συγχρόνως, χθες, ο αρμόδιος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημ. Αβραμόπουλος, ανακοίνωσε τoν οδικό χάρτη για να αποκατασταθεί η Σένγκεν και να αρθούν οι συνοριακοί περιορισμοί που υφίστανται τώρα τα κράτη-μέλη της συνθήκης. Ο στόχος είναι όλοι οι έλεγχοι να έχουν αποκατασταθεί έως τον Δεκέμβριο, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος. Αν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ των κρατών-μελών γίνονταν μόνιμοι, τότε θα στοίχιζαν μεταξύ 5-18 δισ., καθώς θα μειωνόταν ο τουρισμός και θα δημιουργούνταν καθυστερήσεις στις μεταφορές αγαθών στα σύνορα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή κατάρτισε ένα σχέδιο καθορισμένων βημάτων, τα οποία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ε.Ε. να διασφαλίσει τα εξωτερικά της και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να καθορίσει τις «σοβαρές ελλείψεις» στα εξωτερικά της. Συγχρόνως, τόνισε την ανάγκη «να σταματήσει η πολιτική “wave through”» και εξήγησε ότι παρόλο που η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της Ε.Ε., δεσμεύεται εν τούτοις από τις διεθνείς να έχει ανοιχτές τις πόρτες της για να δέχεται εκείνους που δικαιούνται άσυλο. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά όμως τους παράτυπους μετανάστες, θα παίρνουν σταδιακά τον δρόμο της επιστροφής.

Οσον αφορά την Ελλάδα και την αναθεώρηση του Δουβλίνου που θα ξεκινήσει σε ένα μήνα, ο κ. Αβραμόπουλος, αφού σημείωσε ότι επισημάνθηκαν κάποιες δυσλειτουργίες στους συνοριακούς ελέγχους της Ελλάδας, πρόσθεσε: «Τώρα οδεύουμε σταδιακά στην αποκατάσταση και τη θεραπεία αυτών των ελλείψεων και θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι και η δέσμευση από ελληνικής πλευράς και ότι σύντομα θα έχουμε επανέλθει σε μια κατάσταση που θα μας επιτρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πολύ πιο θετικά».

Συγκεκριμένα, τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι τα ακόλουθα:

• Θα πρέπει να υπάρχει 100% ταυτοποίηση και καταγραφή όλων των εισερχομένων, συμπεριλαμβανομένων των συστηματικών ελέγχων ασφάλειας σε αντιπαραβολή με τις βάσεις δεδομένων.

• Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο δράσης για την εφαρμογή των Συστάσεων Αξιολόγησης Σένγκεν και μια εκτίμηση των αναγκών για να δώσει τη δυνατότητα σε άλλα κράτη-μέλη να παράσχουν υποστήριξη.

• Εφόσον χρειαστεί, ο Frontex θα πρέπει να προετοιμάσει αμέσως την περαιτέρω διάθεση ομάδων Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και να απευθύνει πρόσθετες εκκλήσεις για συνεισφορές έως τις 22 Μαρτίου.

• Τα άλλα κράτη-μέλη θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ανταποκριθούν στις εν λόγω εκκλήσεις εντός 10 ημερών με ανθρώπινους πόρους και τεχνικό εξοπλισμό.

Εάν οι παρούσες μεταναστευτικές πιέσεις και οι σοβαρές στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων εμμένουν και μετά τις 12 Μαΐου, η Επιτροπή θα χρειαστεί να παρουσιάσει μια πρόταση σύμφωνα με το άρθρο 26, παράγραφος 2 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, συνιστώντας στο Συμβούλιο μια συνεκτική προσέγγιση της Ε.Ε. για τους ελέγχους στα εσωτερικά έως ότου αποκατασταθούν οι διαρθρωτικές ελλείψεις.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση