Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Η φυματίωση… αναβιώνει στα χρόνια της κρίσης!
Η φυματίωση… αναβιώνει στα χρόνια της κρίσης!

Η φυματίωση… αναβιώνει στα χρόνια της κρίσης!

Αναβίωσε τη νόσο της φυματίωσης στην Ελλάδα η οικονομική κρίση, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια σε ετήσια βάση σε επίπεδο Θεσσαλίας καταγράφονται 80 κρούσματα, αν και εκτιμάται ότι είναι πολλά περισσότερα, τα οποία όμως δεν φτάνουν στα οσοκομεία. «Η φυματίωση στην Ελλάδα είναι νόσος των Ελλήνων και όχι νόσος των μεταναστών» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κώστας Γουργουλιάνης, στο περιθώριο του Συνεδρίου Πνευμονολογίας που ξεκίνησε σήμερα στο Βόλο.

Σημαντικά στοιχεία για τον καρκίνο αλλά και την επανεμφάνιση της φυματίωσης, μίας ασθένειας που θεωρούταν πια «εξαφανισμένη» από το δυτικό κόσμο, έδωσε ο κ. Κώστας Γουργουλιάνης, στην έναρξη του τριήμερου Συνεδρίου Πνευμονολογίας που διεξάγεται στο ξενοδοχείο XENIA στο Βόλο.

Η κρίση φαίνεται να βοηθά και στην αναβίωση της φυματίωσης, «χτυπώντας» όχι μόνο ηλικιωμέ, αλλά ακόμα και 20χρονα παιδιά! «Οι Έλληνες ζούμε στη χ μας σαν μετανάστες, δουλεύουμε πολύ, κακές συνθήκες υγιεινής και δεν κάνουμε προληπτικούς ελέγχους, στον καιρό της κρίσης», σχολίασε ο κ. Γουργουλιάνης, ενώ για τον καρκίνο σημείωσε πως το όριο ηλικίας – και ειδικά για τον καρκίνο του πνεύμονα – μειώνεται συνεχώς, αναλογικά με τη μείωση της ηλικίας των παιδιών που αρχίζουν πλέον το ακόμα και από τα 13 τους χρόνια.

«Η φυματίωση είναι νόσος των Ελλήνων»

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Κ. Γουργουλιάνης, αποκάλυψε πως η φυματίωση… αναβιώνει στα χρόνια της κρίσης, χτυπώντας και νέους ανθρώπους. Όπως είπε, στατιστικά η φυματίωση σημειώνεται σε δύο φάσεις, νέους ενήλικες, που ζουν σε κακές συνθήκες και σε μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, που πέφτει η άμυνα του οργανισμού, δεν σιτίζονται σωστά και είναι ταλαιπωρημένοι. Η φυματίωση εμφανίζεται σε άτομα 20 ετών αλλά και σε άτομα από 70 έως 80 ετών. Και στις δύο περιπτώσεις, η φθίση μεταφράζεται σε βήχα και αιμόπτυση.

Σύμφωνα με το Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού οσοκομείου της Λάρισας, κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε – έξι χρόνια διαγιγνώσκονται περίπου 40 περιστατικά φυματίωσης. Ο κ. Γουργουλιάνης εκτίμησε ότι τα περιστατικά είναι πολλά περισσότερα, γιατί αρκετοί φοβούμενοι τον κοινωνικό στιγματισμό, διστάζουν να απευθυνθούν στα δημόσια Νοσοκομεία.

Ο ίδιος σημείωσε πως στη Θεσσαλία ετησίως εμφανίζονται περίπου 80 κρούσματα φυματίωσης.

Ο κοινωνικός στιγματισμός, πάντως, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα έντονος και στις μέρες μας, παρά το γεγονός ότι η φυματίωση είναι σχεδόν 100% ιάσιμη.

Ο κ. Κώστας Γουργουλιάνης ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μετανάστης από τη Ρουμανία, που εργαζόταν ως βοσκός σε χωριό της Θεσσαλίας, αρρώστησε από φυματίωση και μετά από αρκετό καιρό πήγε στο Νοσοκομείο.

Όταν ήρθε η να φύγει από το Νοσοκομείο, διαπίστωσε ότι στο χωριό που ζούσε, κάποιο γνώριζαν για την ασθένειά του και δεν τον ήθελαν. Δε μπορούσε να επιστρέψει στη Ρουμανία, γιατί δεν είχε χαρτιά, οπότε παρέμεινε στο Πανεπιστημιακό για 3,5 ολόκληρους μήνες, καθώς δεν υπάρχουν ξενώνας ή υποδομές για ασθενείς με φυματίωση.

Σοβαρό, επίσης, πρόβλημα παρατηρείται στις , καθώς καταγράφεται κρούσμα φυματίωσης ανά 2-3 μήνες, ενώ επίσης στη Θεσσαλίας σημειώθηκε αντίστοιχο κρούσμα σε δάσκαλο.

Ημέρες Πνευμονολογίας

Το Συνέδριο «Ημέρες Πνευμονολογίας» πραγματοποιείται για 16η χρονιά από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η Κλινική νοσηλεύει περίπου 1.500 ασθενείς κάθε χρόνο, ενώ από τα τακτικά και επείγοντα εξωτερικά ιατρεία περίπου 10.000 ασθενείς ετησίως, ενώ κάθε εβδομάδα διαγιγνώσκονται 5 έως 10 περιστατικά με καρκίνο του πνεύμονα.

Το φετινό Συνέδριο, όπως σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και συμμετοχή. Συμμετέχουν σε αυτό περισσότεροι από 500 πνευμονολόγοι από όλη την Ελλάδα, ενώ θα παρουσιαστεί και με την αφήγηση μίας ηλικιωμένης που το 1946 νοσηλεύτηκε στο πρώτο ελληνικό ορεινό Σανατόριο στα Χάνια. Η γυναίκα περιγράφει τη ζωή της εκεί πριν βρεθεί η θεραπεία για την φυματίωση. Το θα προβληθεί αύριο το βράδυ στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Θερίζει» τους νέους ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο κ. Κώστας Γουργουλιάνης, ανέφερε, τέλος, και σημαντικά στοιχεία για τον καρκίνο και ειδικά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Όπως είπε,  το όριο ηλικίας των ασθενών που προσβάλλονται από καρκίνο στον πνεύμονα, μειώνεται διαρκώς, διότι τα παιδιά ξεκινούν το από την εφηβεία, την τρυφερή ηλικία των 12- 13 ετών. Συνεπώς, στα 30 τους, έχοντας ήδη πίσω τους μία 20ετία καπνίσματος, εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα.

Σημαντικά, τέλος, είναι τα ποσοστά των περιστατικών των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του πνεύμονα, κάτι που ήταν σπάνιο πριν από μερικές δεκαετίες, κατέληξε ο κ. Γουργουλιάνης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση