Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Η επιλογή του ΌΧΙ ή του ΝΑΙ με σταυρό,όχι με τσεκ ή Χ
Η επιλογή του ΌΧΙ ή του ΝΑΙ με σταυρό,όχι με τσεκ ή Χ

Η επιλογή του ΌΧΙ ή του ΝΑΙ με σταυρό,όχι με τσεκ ή Χ

Ανοίγουν ύριο, Κυρική 5 Ιουλίου 2015 στις επτά το πρωί οι σε όλη τη χώρα για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος που θα κρίνει το μέλλον της χώρας και των πολιτών της, κατ'ουσίαν, εντός ή εκτός ευρώ.

Η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ., ενώ εκτιμάται από το υπουργείο Εσωτερικών ότι η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί ταχέως.Στο δημοψήφισμα, οι καλούνται να απαντήσουν ΝΑΙ (εγκρίνεται ) ή ΟΧΙ (δεν εγκρίνεται) το σχέδιο συμφωνίας το οποίο –όπως αναγράφεται στο ψηφοδέλτιο που θα παραλάβουν από τα εκλογικά τμήματα– κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup στις 25.06.2015.

Η επιλογή θα πρέπει, σύμφωνα με τη νομοθεσία (4023/2011), να σημειωθεί με σταυρό. Οποιοδήποτε άλλο σημάδι οδηγεί στην ακύρωση του ψηφοδελτίου.

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών «για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015» ο ψηφοφόρος εκφράζει την προτίμησή του επί του τιθέμενου ερωτήματος «θέτοντας, παραπλεύρως της απάντησης που προκρίνει, σταυρό με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης». Ο σταυρός θα πρέπει να τεθεί εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από την επιλογή του ψηφοφόρου.

Aκυρο θα είναι το ψηφοδέλτιο αν τσεκάρετε το ΒΟΧ είτε του  είτε του ΝΑΙ ή αν σημειώσετε Χ.

Από την άλλη όμως, αν ο σταυρός σημειωθεί δίπλα στην επιλεγμένη απάντηση, το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να θεωρηθεί έγκυρο. Η ίδια εγκύκλιος επισημαίνει ότι πρέπει να αποφευχθεί η υπερβολικά αυστηρή και άσχετη με την προστασία του νόμου στο αδιάβλητο εφαρμογή, «η τοποθέτηση του σταυρού εκ μέρους του εκλογέα, είτε εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από κάθε απάντηση είτε παραπλεύρως του κειμένου της κάθε απάντησης, δεξιά ή αριστερά αυτής, δεν θίγει την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου» (απόφαση της ειδικής διακομματικής επιτροπής που συνήλθε στις 30 Ιουνίου).

Στους ψηφοφόρους θα δίδεται και λευκό ψηφοδέλτιο.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν από τα εκλογικά τμήματα και θα μεταδοθούν σε διάστημα 1,5-2 ωρών, ωστόσο η Singular Logic, που έχει αναλάβει τη διαδικασία αναφέρει ότι δε μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη, δεδομένου του πρωτόγνωρου της διαδικασίας.

Το εκλογικό σώμα για το αυριανό δημοψήφισμα είναι 9.855.029, εκ των οποίων 4.772.064 άντρες και 5.082.965 γυναίκες. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν 9.791.212, εκ των οποίων οι 4.739.55 άντρες και 5.052.057 γυναίκες. Με το δημοψήφισμα θα συμμετέχουν για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία 107.996 18 ετών (γεννημένοι δηλαδή το 1997), εκ των οποίων οι 55.012 άντρες και 52.984 γυναίκες.

Οι ετεροδημότες, όσοι δηλαδή ήταν ετεροδημότες σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ή έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 30 Απριλίου 2015, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και όχι στον τόπο καταγωγής τους. Συγκεκριμένα οι ετεροδημότες Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και πρέπει να αναζητήσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ανήκουν με βάση τα επωνυμικά τους στοιχεία. Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, οι ετεροδημότες ψηφίζουν στο τελευταίο εκλογικό τμήμα του εκλογικού διαμερίσματος του τόπου διαμονής τους. Όσοι –εκτός των νέων ετεροδημοτών– ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ίδια ακριβώς εκλογικά τμήματα. Οι (αλλά και οι παλιοί) μπορούν να αναζητήσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίοι ψηφίζουν στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει ενημερωθεί από χθες με όλα τα εκλογικά τμήματα και τους χάρτες. Επίσης στο τηλεφωνικό κέντρο για το «Μάθε πού ψηφίζεις» 213-13.61.500, σήμερα από τις 8 π.μ. έως τις 9 μ.μ και αύριο από τις 7 π.μ.-7 μ.μ.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), στο «Eκλογές», οι μπορούν να ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες διεξαγωγής του αυριανού δημοψηφίσματος, καθώς και να διαβάσουν την επίσημη μετάφραση του σχεδίου συμφωνίας επί του οποίου διενεργείται το δημοψήφισμα.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση