Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Η Ελλάδα να κάνει το μεγάλο… opening
Η Ελλάδα να κάνει το μεγάλο… opening

Η Ελλάδα να κάνει το μεγάλο… opening

Α​​ν επρόκειτο για το κτίριο μιας πτωχευμένης επιχείρησης, θα μπορούσαμε να κρύψουμε την πρόσοψή του με κάποιες διαφημιστικές πινακίδες και να βάλουμε μέσα τα συνεργεία ανακαίνισης. Θα τοποθετούσαμε μπροστά και μια ταμπέλα «Η επιχείρηση θα λειτουργήσει υπό νέα διεύθυνση». Και θα κάναμε τα αποκαλυπτήρια του νέου κτιρίου σε ένα μεγάλο opening ceremony.

Η Ελλάδα θέλει «ανακαίνιση» στα α του κόσμου. Και έχει μόνο να κερδίσει αν πείσει πως «λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση». Ομως δεν πρόκειται για κτίριο, να μπεις και να κάνεις τις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Η δυσκολία μπροστά στην ανάγκη να δείξουμε μια «καλύτερη Ελλάδα» βρίσκεται στο γεγονός ότι όλα πρέπει να γίνουν με τη χώρα σε λειτουργία.

Αυτό σημαίνει πως απαιτούνται πολιτικές υψηλής ακρίβειας, στόχευσης και αποτελεσματικότητας. Ειδικά σε ζωτικούς τομείς, όπως αυτός της οικονομικής διπλωματίας, καθώς η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων είναι ο μόνος ρεαλιστικά βιώσιμος τρόπος για την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, στο οποίο είναι δεσμευμένη η Ελλάδα.

Είναι σαφές πως χωρίς «ανακαίνιση», χωρίς μια νέα αντίληψη για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, χωρίς νέες νοοτροπίες και νέες συμπεριφορές, άμεσες ξένες επενδύσεις δεν πρόκειται να έρθουν. Οφείλει, λοιπόν, η που θα προκύψει από τις της 20ής Σεπτεμβρίου να κάνει δύο πρακτικά και άμεσα βήματα.

Βήμα 1ο: α οριστεί υπουργός Επενδύσεων, παρά τω πρωθυπουργώ, στον οποίο και θα μεταβιβαστούν όλες οι συναρμοδιότητες των υπουργείων σε θέματα υποδοχής επενδύσεων.

Βήμα 2ο : α δημιουργηθεί μια «Dream Team» ς της Ελλάδας ως τόπου μεγάλων επενδυτικών ευκαιριών, με πρόσκληση για συμμετοχή σε αυτή κορυφαίων Ελλήνων που έχουν διαπρέψει στην παγκόσμια επενδυτική αγορά και να προσελκύσουμε επενδύσεις.

Από κει και πέρα, δε θα πρέπει να αφήσουμε «πόρτα» που να μη χτυπήσουμε. Ωστόσο, την πόρτα την έχουμε χτυπήσει κι άλλες φορές. Η πόρτα άνοιξε, αλλά αποτελέσματα δεν φάνηκαν. Το πρόβλημα της οικονομικής διπλωματίας μας δεν ήταν ποτέ η απροθυμία των συνομιλητών μας. Ηταν η δική μας αδυναμία να ανταποκριθούμε, με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, σε μια τόσο απαιτητική αποστολή, όσο αυτή της προσέλκυσης επενδύσεων.

Ταξίδια μόνο για τα ταξίδια και συζητήσεις μόνο για τις συζητήσεις δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να σπαταλά τον χρόνο του. Συνεπώς, κάθε φορά που θα χτυπήσουμε μια πόρτα θα πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, με επιχειρησιακό σχέδιο, που θα απαντά σε κάθε ερώτημα του επενδυτή και θα του ορίζει με σαφήνεια τα πλεονετα (φορολογικά ή άλλα) που θα τύχει η επένδυσή του, σε συνάρτηση με τις δημιουργούμενες θέσεις ς.

Μαζί με αυτά, όμως, θα πρέπει να επιδείξουμε ένα καινοτόμο πνεύμα. Για παράδειγμα, να απευθυνθούμε σε όλες τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογιών επικοινωνίας. Σήμερα, έχουν τα αποθεματικά τους σε φορολογικούς παραδείσους και δεν μπορούν να τα επανεισαγάγουν στην πραγματική οικονομία. Θα μπορούσαμε να τους δώσουμε έναν πλήρη «οδικό χάρτη» για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως «στρατηγείο» για την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο, κερδίζοντας ταυτόχρονα φορολογικά πλεονετα. Θα μπορούσαμε να το κερδίσουμε; Η οικονομική διπλωματία της Ιρλανδίας το κέρδισε. Μπορούμε κι εμείς.

Άλλο παράδειγμα. Είναι δεδομένο το ενδιαφέρον των πλουσίων Αράβων για τον ελληνικό τουρισμό. Μπορούμε να συνδυάσουμε τον τουρισμό με τη δημιουργία μιας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» στα νησιά μας; Φαντάζεται κανείς όλα τα μεγάλα brands της παγκόσμιας αγοράς που απευθύνονται στην αραβική ελίτ, να εκπροσωπούνται και να προβάλλουν τα νησιά μας;

Χρειάζεται, λοιπόν, να ξεκλειδώσουμε τη δημιουργική σκέψη μας, να οργανώσουμε σωστά δομές και διαδικασίες και να βγούμε να δώσουμε μάχες που πραγματικά μπορούν να κερδηθούν. Στον βαθμό που η ελληνική οικονομική διπλωματία καταφέρει να κερδίσει κάποιες «πρώτες νίκες», αυτό θα δώσει αυτοπεποίθηση στην προσπάθεια και θα αλλάξει το «επενδυτικό προφίλ» της Ελλάδας. Το να δημιουργήσουμε την «επενδυτική χιονοστιβάδα» που θα μας βγάλει στο ξέφωτο της ανάπτυξης, είναι στο χέρι μας και στο μυαλό μας. Ναι, είναι δύσκολο, αλλά με ξεκάθαρο όραμα και πρακτικό σχέδιο, όλα γίνονται!

Η ανεργία και η δεν είναι μοίρα. Εγιναν ένα δύσκολο αίνιγμα γιατί μέχρι τώρα δεν προκρίθηκε η σωστή λύση: το άνοιγμα στον κόσμο. Αυτό που έκαναν πάντα οι Ελληνες.

* Ο κ. Νίκος Καραχάλιος είναι πρόεδρος του Forum 2020.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση