Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Η διατροφική επανάσταση
Η διατροφική επανάσταση

Η διατροφική επανάσταση

«Ζουμερά» μπιφτέκι τ οποία μιμούνται την όψη και τη γεύση του βοδινού κιμά, παρ' όλο που παρασκευάζονται αποκλειστικά από φυτικές πρώτες ύλες.

Μαγιονέζες και μπισκότα που αντί για αβγά χρησιμοποιούν ένα ειδικό μείγμα οσπρίων και δημητριακών, ώστε να είναι εξίσου νόστιμα, αλλά πολύ πιο «φιλικά» τόσο στην υγεία του ανθρώπου όσο και στο περιβάλλον. Κοτομπουκιές που η μόνη τους σχέση με το κοτόπουλο είναι στο… όνομα, αφού αν και δίνουν στους γευστικούς κάλυκες παρόμοια αίσθηση με το κρέας των πουλερικών, δεν περιέχουν τίποτε άλλο εκτός από πρωτεΐνες, εκχυλίσματα και άλλα συστατικά από γεωργικές .

Τα παραπάνω , τα οποία κυκλοφορούν ήδη στις , αποτελούν τα πρώτα βήματα για τη διατροφική επανάσταση που υπόσχονται οι επιχειρήσεις που τα ανέπτυξαν, με φυτικά υποκατάστατα του κρέατος και άλλων τροφών ζωικής προέλευσης, τα οποία εμπλουτίζουν και εξελίσσουν συνεχώς για να δελεάσουν ολοένα και περισσότερο κρεατοφάγους.

Αντί για παγκόσμιους κολοσσούς από τη βιομηχανία τροφίμων, που ίσως θα περίμενε κανείς, αυτές οι επιχειρήσεις είναι μικρές εταιρείες τεχνολογίας με έδρα τη Silicon Valley στο Σαν Φρανσίσκο – εκεί όπου «γεννήθηκαν» καινοτομίες, όπως οι ιντερνετικές μηχανές αναζήτησης ή τα smartphones.

Και όπως τέτοιες ψηφιακές καινοτομίες άλλαξαν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι ιδρυτές τους υποστηρίζουν πως η Silicon Valley θα αλλάξει τώρα και το διαιτολόγιό τους, με απομιμήσεις π.χ. του κιμά που δεν κάνουν «εκπτώσεις» στη γεύση.

Απόδειξη για τα μεγαλεπήβολα σχέδια αυτών των εταιρειών αποτελούν οι δηλώσεις του Ethan Brown, ιδρυτή της Beyond Meat, ο οποίος στις συνεντεύξεις του υποστηρίζει πως το όραμά του είναι να μειωθεί η παγκόσμια κτηνοτροφική παραγωγή έως και κατά 25% μέχρι το 2020. Η Beyond Meat παρασκευάζει υποκατάστατα προϊόντων κρέατος, ξεκινώντας το 2012 με το Beyond Chicken, δηλαδή κοτομπουκιές που αντί για κοτόπουλο περιέχουν ένα μείγμα από πρωτεΐνες σόγιας και μπιζελιού, ενώ «αντιγράφουν κατά 90%-95% τη γεύση του πουλερικού», όπως ανέφερε τότε ο Farhad Manjoo στο περιοδικό Slate. Ακόμη και γευσιγνώστες που δεν ενθουσιάστηκαν στον ίδιο βαθμό, όπως ο Mark Bittman των , έγραψαν πως είναι αδύνατον να καταλάβει κανείς τη διαφορά αν τις χρησιμοποιήσει σε συνταγές που περιλαμβάνουν κοτόπουλο.

Στις αρχές του 2014, η Beyond Meat κυκλοφόρησε το Beyond Beef, μια απομίμηση του βοδινού κιμά, και μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο το Beast Burger, ένα μπιφτέκι με κύριο συστατικό τις πρωτεΐνες μπιζελιού και, σύμφωνα με την ίδια, με βασική διαφορά από το μοσχαρίσιο μπιφτέκι πως είναι πιο θρεπτικό. Κάτι που η εταιρεία υποστηρίζει πως οφείλεται στις μεθόδους επεξεργασίας των φυτικών πρώτων υλών που χρησιμοποιεί για τα της, τις οποίες χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να αναπτύξουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι. Με βάση την ίδια μέθοδο, ετοιμάζει επίσης «μπριζόλες» από φυτικές ίνες, που δεν θα διαφέρουν από τις μοσχαρίσιες.

Οπως και η Beyond Meat, έτσι και η Hampton Creek έχει αρκετούς χρηματοδότες από τον χώρο της υψηλής τεχνολογίας – ανάμεσά τους ο Bill Gates της Microsoft. Η Hampton Creek έχει αναπτύξει ένα μείγμα φυτικής προέλευσης που αντικαθιστά τα αυγά στα τρόφιμα, ενώ έχει ήδη κυκλοφορήσει στο μια μαγιονέζα (Just Mayo) και μπισκότα (Just Cookie) με το συγκεκριμένο συστατικό. Εκτός από τη μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, τα προϊόντα της εταιρείας δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη και έχουν 48% μικρότερο κόστος παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, μία καινούργια φυτική εκδοχή βοδινού μπιφτεκιού τελειοποιείται στα εργαστήρια μιας ακόμη εταιρείας στη Silicon Vally, της Impossible Foods, που ίδρυσε πριν από τρία χρόνια ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Stanford Patrick Brown. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η της Impossible Foods είναι πως κατάφερε να μιμηθεί και το αίμα του κρέατος, με το προϊόν της να κάνει «πρεμιέρα» στις αρχές του 2016. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν και τυριά που δεν θα περιέχουν γάλα.

Τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούν όλες οι εταιρείες σαν την Beyond Meat που φτιάχνουν ανάλογα προϊόντα, υποστηρίζοντας πως τα προϊόντα που αναπτύσσουν δεν περιέχουν ορμόνες και αντιβιοτικά, όπως το κανονικό κρέας, ενώ παρασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες και μάλιστα από μη μεταλλαγμένες . Εξάλλου, η κατεργασία των πρώτων υλών είναι σχετικά ήπια, περιλαμβάνοντας μόνο θέρμανση και συμπίεση.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση