Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οι δανειστές ζητούν την ακύρωση 7.500 επαναπροσλήψεων
Οι δανειστές ζητούν την ακύρωση 7.500 επαναπροσλήψεων

Οι δανειστές ζητούν την ακύρωση 7.500 επαναπροσλήψεων

Το συμψηφισμό των επαναπροσλήψεων με τις που έχουν προγραμματιστεί για το 2015 στο Δημόσιο, εν είδει ισοδύναμου δημοσιονομικά μέτρου, θα αντιπροτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Βάσει της νέας συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση, προβλέπεται η ανάκληση των μονομερών ενεργειών οι οποίες στο πεδίο του Δημοσίου αφορούν τις περίπου 7.500 επαναπροσλήψεις , απολυμένων, «διαθεσίμων», αλλά και εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Ωστόσο, στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι υπάρχει η δυνατότητα, αντί τροποποίησης των συγκεκριμένων ενεργειών, η κυβέρνηση να «προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα για την αντιστάθμιση των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν συνεπεία των ανωτέρων πράξεων».

Σε δημόσια τοποθέτησή του (ΕΡΤ) ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στη διαφαινόμενη ανάκληση των επαναπροσλήψεων, δήλωσε πως «είναι πρόωρο να σχολιάζουμε κάτι τέτοιο. Θα το δούμε στη συνέχεια».

Δεδομένου ότι η επαναπρόσληψη των απολυμένων και των «διαθέσιμων» δημοσίων υπαλλήλων συμπεριλαμβάνεται στις κομβικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα επιχειρηθεί η διατήρηση του νομοσχεδίου που προβλέπει την επιστροφή τους στην εργασία τους, η οποία έχει δρομολογηθεί και σε κάποιες περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί.

Στη κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση θα προτείνει οι περίπου 7.500 επαναπροσλήψεις (σ.σ. δεν υπολογίζεται η δημοτική αστυνομία, καθώς σε κάθε περίπτωση οι υπάλληλοι αυτοί απλώς θα επιστρέψουν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης) να αφαιρεθούν από τις προβλεπόμενες για το 2015 .

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, βρίσκεται ο δεύτερος «σκόπελος» που θα κληθεί να υπερβεί η κυβέρνηση, καθώς παρατηρείται απόκλιση στον αριθμό των προσλήψεων, δεδομένου ότι στο Μεσοπρόθεσμο καταγράφονταν 11.000 για το 2015 , ενώ η κυβέρνηση επέμενε, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, ότι εν ισχύι είναι αυτό που αναγράφεται στον προϋπολογισμό, ήτοι 15.000 προσλήψεις.

Το αν οι θεσμοί θα αποδεχθούν την αντιπρόταση της κυβέρνησης μένει να αποδειχθεί, ωστόσο σε αρνητική περίπτωση θα πρέπει να ανακληθούν οι επαναπροσλήψεις 1.500 σχολικών φυλάκων, 1.800 εκπαιδευτικών των , 1.200 διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων, 600 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, 450 υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, του και του , 88 υπαλλήλων των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, 60 υπαλλήλων του , καθώς και των 1.560 υπαλλήλων της ΕΡΤ.

Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση, οι επαναπροσλήψεις θα ολοκληρωθούν, αλλά παραμένει άγνωστο εάν οι υπολειπόμενες θα επαρκούν για την εξαγγελθείσα επαναπρόσληψη αδιόριστων του ΑΣΕΠ και την κάλυψη άλλων αναγκών του Δημοσίου (π.χ. νοσοκομεία,σχολεία).

Εν τω μεταξύ, βάσει της συμφωνίας η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το κόστος της δημόσιας διοίκησης. Στην κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσει η εφαρμογή του νέου μισθολογίου, καθώς και η περικοπή επιδομάτων.

Τέλος, ζητείται η προγράμματος, υπό την αιγίδα της Κομισιόν, για την αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης. Η αρχική πρόταση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την προσεχή Δευτέρα σε συνεργασία με τους θεσμούς.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρυσό μετάλλιο για τον Ανδρέα Κεχαγιά #ΑνΚεχαγιάς - https://t.co/SnEQ75ARzJ -

  • Ομόφωνη έγκριση των πεπραγμένων του ΔΣ του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου  Παλιουρίου - Ο Άγιος Νικόλαος … - https://t.co/alJQf7LY7F -

  • #Γαστροσκοπήσεις -κολοσκοπήσεις στη  Σκόπελο #Γαστροσκοπήσεις - https://t.co/8WIXIwqx5x -

"Αλιεύοντας" την είδηση