Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Οι αποκρατικοποιήσεις απλά δε μπορούν να προχωρήσουν..
Οι αποκρατικοποιήσεις απλά δε μπορούν να προχωρήσουν..

Οι αποκρατικοποιήσεις απλά δε μπορούν να προχωρήσουν..

Ξανά τα μολύβια κάτω στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) του Δημοσίου. Ούτως ή άλλως, πέντε μήνες έως τ, πολύ λίγα πράγματα είχαν προχωρήσει και η κατάσταση με τους «θεσμούς» έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη δυσμενή συγκυρία.

Παράγοντες κοντά στους ενδιαφερόμενους επενδυτές αναφέρουν ότι το «μείγμα» και η «χημεία» πλέον δε μπορούν να λειτουργήσουν. Κάνουν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης, που στόχο είχε να δείξει -κυρίως στους πιστωτές- ότι κάτι κινείται, ενώ στην πραγματικότητα οι αποκρατικοποιήσεις τούς υπερβαίνουν.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο ιπποδρομιακό . Μια ήσσονος σημασίας αποκρατικοποίηση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ιδεολογικά αντίθετος. Η σύμβαση αρχικά ήταν να υπογραφεί στις 27 Ιανουαρίου 2015, αλλά με παρέμβαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, αναβλήθηκε.

Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ που ανέλαβε καθήκοντα σχεδόν δύο μήνες μετά, άρχισε να συζητεί εκ νέου τη σύμβαση με την υψηλή επιστασία του υπουργείου Οικονομικών. Τελικά η σύμβαση παραχώρησης με τον υπεγράφη στο τέλος Απριλίου. Η κ. Βαλαβάνη υποσχέθηκε ότι σε πολύ σύντομο διάστημα θα ολοκληρωνόταν και η τελευταία εκκρεμότητα, εκείνη της έγκρισής της από τη .

Η τελευταία συνέβη μόλις πριν από λίγες ημέρες και φυσικά αφού είχε προκηρυχθεί το δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση καθυστέρησε αναζητώντας τρόπους να διασώσει τους περίπου 300 εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους.

Συνολικά όμως εκτιμάται ότι ζουν περί τις 2.000 οικογένειες από τον ιππόδρομο (εκτροφείς αλόγων, εφοδίων κ.ά.). Η ανικανότητα της κυβέρνησης έφερε προ τετελεσμένου την κατάσταση.

Στο μεταξύ, έχει ήδη διοριστεί η Ernst & Young ως ο εκκαθαριστής του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Η εταιρεία θα ξεκινήσει την εκκαθάριση του οργανισμού από τις 15 Ιουλίου 2015, με βάση τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, εφόσον θέλουμε να παραμένουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φυσικά, οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να προλάβουν τις εξελίξεις στον Ιππόδρομο, αλλά είναι ενδεικτικός ο χειρισμός της υπόθεσης όσον αφορά τις ικανότητες της κυβέρνησης. Μια απλή παραχώρηση δικαιώματος, με την οποία μάλιστα δεν ήταν ιδεολογικά αντίθετη, δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε μήνες.

Το ελληνικό Δημόσιο απώλεσε μέχρι σήμερα 20,5 εκατ. και άλλα τόσα το 2016. Το χειρότερο είναι ότι τίθεται εν αμφιβόλω η απασχόληση 2.500 οικογενειών, παρόλο που υπήρχε επενδυτής να συντηρήσει τις περισσότερες από αυτές.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, παρά τη καλή θέληση που έδειξε, δεν πέτυχε κανένα στόχο. Ακόμη και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, για την οποία καταβλήθηκε πολλή , κόλλησε στη συνολική διαπραγμάτευση της χς.

Οι αποκρατικοποιήσεις απλά δε μπορούν να προχωρήσουν. Από τις αρχές του έτους, τα μόνα έσοδα που υπήρξαν για το ΤΑΙΠΕΔ από τις αποκρατικοποιήσεις ήταν περίπου 190 εκατ. που κατέβαλαν οι εταιρείες κινητής ς για τις συχνότητες που απέκτησαν τον περασμένο Νοέμβριο. Η καταβολή έγινε τον περασμένο Μάρτιο και ήταν προγραμματισμένη. Επίσης, το τελευταίο διάστημα πρέπει να υπήρξαν κάποια έσοδα από την είσπραξη μερισμάτων εισηγμένων επιχειρήσεων.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση