Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Η ανατροπή στην εκλογική κούρσα..
Η ανατροπή στην εκλογική κούρσα..

Η ανατροπή στην εκλογική κούρσα..

«Αφού, κ. πρόεδρε, έχουμε χρεώσει τόσο πολύ τον λαό, τον έχουμε σχεδόν καταστρέψει, δεν πήραμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που εσείς είχατε με 2 δισ. να ξεμπερδέψουμε, προκαλέσαμε τόσο μεγάλα δεινά, μπορείτε να μου εξηγήσετε ένα πράγμα; Πώς γίνεται και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού όχι μόνο μας στηρίζει, συνεχίζει και με το παραπάνω; Πώς γίνεται σε όλες τις να έχουμε διπλό σκορ; Μάλλον κάτι καταλαβαίνει καλύτερα αυτός ο σοφός λαός».

Η συγκεκριμένη αποστροφή προέρχεται από τον τέως πρωθυπουργό Αλ. και απευθυνόταν στον πρόεδρο της Ν.Δ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη, στη συζήτηση στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, ενόψει του μνημονίου – ΑΝΕΛ, στα μέσα Ιουλίου.

Λίγες εβδομάδες μετά, το «διπλό σκορ» για το οποίο επαίρετο ο κ. αποτελεί μακρινό παρελθόν. Σε όλες τις τρέχουσες και Ν.Δ. εμφανίζονται στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου να εκκινούν από την ίδια αφετηρία. Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης έχει εκμηδενίσει τη διαφορά έναντι του τέως πρωθυπουργού σε δημοφιλία και μειώνει την απόσταση στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, με αποτέλεσμα το τελευταίο κύμα των ερευνών της κοινής γνώμης να προοιωνίζεται την πιο «κλειστή» εκλογική αναμέτρηση από το 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ επικράτησε της Ν.Δ. με μια μόλις ποσοστιαία μονάδα.

Το κόστος του μνημονίου, η διάσπαση του κόμματος, η αδυναμία διαχείρισης του μεταναστευτικού και η αλλαγή σελίδας στην ηγεσία της Ν.Δ. εξηγούν τη ραγδαία αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο εν μέρει.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Ν.Δ., η ραγδαία μεταβολή του πολιτικού σκηνικού οφείλεται και στο γεγονός ότι από την προκήρυξη των εκλογών και μετά ο κ. Αλ. έχει υποπέσει σε κρίσιμα λάθη, σε αντίθεση με τον κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη, ο οποίος έχει ελαχιστοποιήσει τις αστοχίες της Συγγρού.

Τι χρεώνεται

Στον κ. Αλέξη χρεώνεται:

Πρώτον, ότι αδυνατεί να εξηγήσει πειστικά για ποιον λόγο επέλεξε να προσφύγει στις κάλπες, όταν Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωναν πως δεν είναι στις προθέσεις τους να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Κατά περιόδους, η Κουμουνδούρου εκπέμπει το μήνυμα πως τις εκλογές αποφάσισε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να αποκτήσει «νομιμοποίηση» για την εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προβάλλεται το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση ανετράπη εκ των έσω, δηλαδή από τον κ. Π. Λαφαζάνη και τους βουλευτές που τον ακολούθησαν στη Λαϊκή Ενότητα.

Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας μεταδίδει αμφιθυμία στην εκτέλεση ενός προγράμματος που ο ίδιος συμφώνησε και υπέγραψε. Οι συχνές αναφορές σε «κακή συμφωνία που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει» μπορεί να ικανοποιούν μερίδα του αριστερού ακροατηρίου της χώρας, αλλά πλήττουν καίρια την εικόνα του κ. Τσίπρα στο πεδίο της κυβερνησιμότητας.

Τρίτον, βλαπτικά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται πως λειτούργησαν η αρχική επιμονή στην αυτοδυναμία που πλέον αποδεικνύεται ουτοπικός στόχος, αλλά και οι συνεχείς μεταστροφές στο ζήτημα των συνεργασιών. Ο κ. Τσίπρας μετά το πρόταγμα του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης άρχισε να προβάλει το σενάριο συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ.

Πλέον, όμως, με το σκηνικό που διαμορφώνουν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος εμμέσως, αφήνουν «παράθυρα» συνεργασίας με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Η ασάφεια του κ. Τσίπρα στο ζήτημα των συνεργασιών εκ των πραγμάτων απομακρύνει πρώην ψηφοφόρους του που αντιλαμβάνονται μετά την περιπέτεια των τελευταίων μηνών ότι απαιτείται μετεκλογικά και σε βάθος χρόνου πολιτική σταθερότητα, ενώ συμβάλλει στη συσπείρωση της Ν.Δ., αλλά και στην άντληση ψηφοφόρων από όμορους πολιτικούς χώρους.

Τι πέτυχε

Αντιθέτως, στον κ. Μεϊμαράκη «χρεώνονται» ελάχιστα λάθη, ενώ έχει επιτύχει να υπερβεί την εικόνα του μεταβατικού προέδρου της Ν.Δ. και να ανταγωνίζεται ευθέως τον κ. Τσίπρα στη δημοτικότητα, αλλά και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Ειδικότερα, στον πρόεδρο της Ν.Δ. καταλογίζεται ότι μετά την προκήρυξη των εκλογών επέμεινε στη χρονική εξάντληση των διερευνητικών εντολών με αποτέλεσμα -κατ' ορισμέ- η Συγγρού να εκπέμψει, προσωρινά, βεβαίως, μήνυμα ηττοπάθειας.

Επίσης, η διακηρυγμένη βούληση του κ. Μεϊμαράκη να μετακινήσει το κόμμα προς το κέντρο του πολιτικού εκκρεμούς δεν φαίνεται να συνοδεύεται από διεύρυνση με πρόσωπα που θα σηματοδοτούσαν τη συγκεκριμένη στροφή. Πάντως, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν επιχείρησε θεαματικά «ανοίγματα» εκτιμάται πως συνέβαλε στη συσπείρωση της «γαλάζιας» εκλογικής βάσης που κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και μάλιστα δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση