Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Οι αγροτικές εισφορές αυξάνονται, ενώ οι… μισοί δεν πληρώνουν
Οι αγροτικές εισφορές αυξάνονται, ενώ οι… μισοί δεν πληρώνουν

Οι αγροτικές εισφορές αυξάνονται, ενώ οι… μισοί δεν πληρώνουν

«Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στις που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και σε αυτές που καταβάλλουν οι .

Δεν είναι μόνο θέμα της συμφωνίας που έχει υπογραφεί αλλά και θέμα δικαιοσύνης», εξηγεί στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος ορίζοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να αλλάξουν ορισμένα στοιχεία του ασφαλιστικού, προς το ευνοϊκότερο, για τον αγροτικό κόσμο.

«Το κατώτερο κλιμάκιο στον ΟΑ σημαίνει καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ετησίως 946 ευρώ ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες το αντίστοιχο στο ΤΕΒΕ είναι 4.000 ευρώ. Αναγνωρίζουμε ότι το αγροτικό επάγγελμα έχει μεγαλύτερες επισφάλειες αλλά δεν μπορεί η διαφορά με άλλα κοινωνικά στρώματα να είναι τόσο μεγάλη», εξηγεί.

Ο ΟΑ με περίπου 1.280.000 ασφαλισμένους (με τους 650.000-700.000 εξ αυτών να δικαιούνται σύνταξη), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, είναι το πλέον προβληματικό ταμείο, ενώ το 85% των ποσών που καταβάλλονται στους για συντάξεις πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή 350.000 αγρότες, περίπου οι μισοί από όσους είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Το 88% των αγροτών, δηλαδή 466.000 άτομα, δηλώνει εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ τον χρόνο, 70.000 άτομα δηλώνουν εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ και, από αυτούς, οι 23.000 δηλώνουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.

Οι για τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών (466.000 άτομα) σήμερα είναι κατά συνέπεια στο κατώτατο κλιμάκιο και άρα πληρώνουν –ή θα έπρεπε να πληρώνουν– 946 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο Κατρούγκαλου η ομάδα αυτή, σταδιακά μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, δηλαδή το 2019, θα φτάσουν να πληρώνουν 1.544 ευρώ τον χρόνο (το 2017 1.170 ευρώ και το 2018 1.357 ευρώ).

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 63%, αλλά όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, «οι αγρότες ακόμα και έτσι διατηρούν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση από κάθε άλλη επαγγελματική κατηγορία». Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, θα επιδιωχθεί το ελάχιστο αγροτικό εισόδημα επί του οποίου ορίζονται οι εισφορές, που τώρα έχει καθοριστεί στα 468 ευρώ τον μήνα, να μειωθεί περισσότερο.

Πάντως, δεδομένου ότι οι μισοί από τους αγρότες δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους, είναι απορίας άξιο πώς η αισιοδοξεί ότι θα καταφέρουν να πληρώσουν το διπλάσιο , το οποίο θα τους ζητηθεί τα επόμενα χρόνια.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση